Hlavní obsah

Houbový koláč z křehkého těsta

Hodnocení:
(354)
Foto: Autorka
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Slaný koláč přijde vhod jako lehký oběd nebo večeře, stejně tak oběd s sebou. Pokud vynecháte slaninu, bude vodný i pro vegetariány. Podávejte ho se zeleninovým salátem.

Ingredience pro:
1 forma o průměru 25 cm
Na těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • bylinková sůl
Na dohotovení
  • 250 g ricotty
  • 1 vejce
  • 300 g čerstvých nebo sušených hub
  • 2 červené cibule
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 150 g anglické slaniny
  • 1 hermelín
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce másla
Článek

Postup

Krok 1: Do mísy nasypte mouku, přidejte lžičku bylinkové soli, pokrájené máslo a vejce. Vše důkladně propracujte, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek. Pak ho zabalte do potravinové folie a nechte chvíli v chladu.

Krok 2: Mezitím očistěte a pokrájejte čerstvé houby. Cibuli nakrájejte na kolečka a slaninu na kostičky. V pánvi nechte rozpustit máslo. Opečte na něm cibuli a po chvíli přidejte slaninu. Vše opečte, vmíchejte houby, tymián a nechte rozvonět. Směs pak osolte a opepřete a stáhněte z ohně. 

Krok 3: Ricottu prošlehejte s vejcem a osolte. Pro intenzivnější chuť můžete vmíchat bylinky nebo prolisovaný stroužek česneku, ale není to nutné. 

Krok 4: Těsto vyválejte tak, abyste po přenesení do formy mohli vytvarovat i okraje. Na těsto pak naneste vrstvu ricotty a uhlaďte. Přidejte houbovou směs z pánve a rovnoměrně ji rozprostřete. 

Krok 5: Navrch dejte plátky hermelínu a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi půl hodinky. Koláč můžete podávat teplý i studený. 

ynezorPumanzeSaNyknalC
23. 9. 2020

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.