Hlavní obsah
3,0
(364)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Tradiční podkrkonošské kyselo je velká pochoutka. Každá hospodyňka ho sice vaří jinak, protože přesný recept neexistuje, ale jedno je jisté. Je prostě vždy skvělé. Tak pojďte ochutnat naši verzi!

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Kvásek
  • 1 vrchovatá lžíce žitného kvásku
  • 120 g žitné mouky
  • 150 ml vody
Polévka
  • 2 hrsti sušených hub
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1,5 l vody
K podávání
  • 600 g brambor
  • 3 lžíce másla
  • 2 ks cibule
  • 6 ks vejce
  • 1/2 lžičky soli a pepře
  • 2 lžíce čerstvých bylinek
Článek

Postup

01.

Den předem rozmíchejte kvásek s moukou a vodou, přikryjte talířkem a nechte při pokojové teplotě kvasit. Jak vyrobit domácí kvásek?

02.

Pokud dáváte sušené houby, nechte je chvíli (nebo také i den dopředu) ve vodě nabobtnat. Brambory ve slupce uvařte v osolené vodě doměkka.

03.

Pokud dáváte čerstvé houby (6 až 8 hrstí), je dobré je nejdřív na troše másla či oleje orestovat. Kvásek rozmíchejte v 1,5 litru vody, přilijte k orestovaným houbám nebo přidejte houby sušené i s vodou, ve které se máčely, lžičku soli, trochu kmínu a za občasného míchání povařte asi 40 minut, aby houby změkly a kvásek zprůhledněl.

04.

Mezitím na másle (aby se nepřepalovalo, můžete přidat trochu oleje) opečte cibulku dozlatova, během restování osolte. Vajíčka připravte dle chuti: buď je přidejte k cibulce, vmíchejte rovnou do polévky, nebo uvařte samostatně. My jsme je vložili do vroucí vody, 8 minut povařili, propláchli studenou a po chvíli oloupali.

05.

Polévku dochuťte čerstvě mletým pepřem a podávejte spolu s bramborami na loupačku, cibulkou, vajíčky a bylinkami dle chuti. Někdo přidává i trochu octa.

Tip

Na kyselo existuje spousta receptů a tvrdit o nějakém, že je jediný správný, by od nás bylo pěkně troufalé. Brambory můžete vařit zvlášť nebo rovnou s houbami, vajíčka usmažit na cibulce, rozmíchat v polévce nebo připravit jako ztracená a tak dále.

Když už budete mít kvásek, upečte si i snadný žitný chléb se slunečnicí nebo domácí kváskový chleba, jsou famózní!

Reklama

Načítám