Hlavní obsah

Houbová sezona: Tradiční krkonošské kyselo s houbami a vejci

Hodnocení:
(79)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Když jsem se z tatínka, který pochází z Podkrkonoší, snažila vydolovat přesný recept na houbové kyselo, protože o něm vždy tak básnil, dost jsem se zapotila. Každá tetička ho totiž vařila jinak a záleželo i na houbách, které zrovna rostly. Tak pojďte ochutnat naši verzi!

Ingredience pro:
6 porcí
Den předem smíchejte
  • 1 vrchovatá lžíce žitného kvásku
  • 120 g žitné mouky
  • 150 ml vody
Na polévku
  • 2 hrsti sušených hub
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 1.5 l vody
K podávání
  • 600 g brambor
  • 3 lžíce másla
  • 2 cibule
  • 6 vajec
  • sůl a pepř
  • bylinky podle chuti
Článek

Na kyselo existuje spousta receptů a tvrdit o nějakém, že je jediný správný, by od nás bylo pěkně troufalé. Brambory můžete vařit zvlášť nebo rovnou s houbami, vajíčka usmažit na cibulce, rozmíchat v polévce nebo připravit jako ztracená a tak dále. Já většinou vše uvařím v jednom hrnci: začnu cibulkou na másle či sádle, přidám houby (a to klidně čerstvé) a brambory a až po čase vmíchám kvásek. Na závěr přijde vajíčko a bylinky (kopr, pažitku, petržel, libeček) dle chuti. Dnes se ale podíváme i na tradičnější postup, kdy se vše vaří zvlášť.

Postup

Krok 1: Den předem rozmíchejte kvásek s moukou a vodou, přikryjte talířkem a nechte při pokojové teplotě kvasit. Jak vyrobit domácí kvásek?

Krok 2: Pokud dáváte sušené houby, nechte je chvíli (nebo také i den dopředu) ve vodě nabobtnat. Brambory ve slupce uvařte v osolené vodě doměkka.

Krok 3: Pokud dáváte čerstvé houby (6 až 8 hrstí), je dobré je nejdřív na troše másla či oleje orestovat. Kvásek rozmíchejte v 1,5 litru vody, přilijte k orestovaným houbám nebo přidejte houby sušené i s vodou, ve které se máčely, lžičku soli, trochu kmínu a za občasného míchání povařte asi 40 minut, aby houby změkly a kvásek zprůhledněl.

Krok 4: Mezitím na másle (aby se nepřepalovalo, můžete přidat trochu oleje) opečte cibulku dozlatova, během restování osolte. Vajíčka připravte dle chuti: buď je přidejte k cibulce, vmíchejte rovnou do polévky, nebo uvařte samostatně. Já jsem je vložila do vroucí vody, 8 minut povařila, propláchla studenou a po chvíli oloupala.

Krok 5: Polévku dochuťte čerstvě mletým pepřem a podávejte spolu s bramborami na loupačku, cibulkou, vajíčky a bylinkami dle chuti. Někdo přidává i trochu octa.

Když už budete mít kvásek, upečte si i snadný žitný chléb se slunečnicí nebo domácí kváskový chleba, jsou famózní!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.