Hlavní obsah

Houbová sezona: Houboráky – bramboráky s houbami

Hodnocení:
(270)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Češtináři prominou, ale o tento (nejen lingvistický) vynález vás prostě nemůžu ochudit. Pokud také máte v lese občas problémy s hamižností, a tím pádem pak dva dny neděláte nic jiného, než že čistíte houby a snažíte se pokrmy z nich vnutit okolí, mám pro vás další nápad, jak je zužitkovat. Houboráky. Ano, domníváte se správně, jedná se o voňavé bramboráky z hub!

Ingredience pro:
2 porce
  • 400 g čerstvých hub
  • 400 g brambor
  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 5 stroužků česneku
  • 1/4 lžičky drceného kmínu
  • 1 lžíce majoránky
  • sůl a pepř
  • sádlo na smažení
Článek

Postup

Krok 1: Někdo dává do bramboráků houby syrové, ale já je pro lepší stravitelnost raději předem upravuji: pokrájejte je na malé kousky (měla jsem směs praváků smrkových i dubových, lišek, kozáků a křemenáčů) a asi 10 minut restujte na troše sádla či másla, než se odpaří voda. Během restování osolte a poté nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Krok 2: Brambory nastrouhejte najemno, v cedníku z nich vymačkejte přebytečnou šťávu, přidejte vychladlé houby, vejce, prolisovaný česnek, špetku kmínu, malou lžičku soli, čerstvě mletý pepř, majoránku (sušené lžíci, čerstvé klidně hrst) a mouku a umíchejte těsto.

Krok 3: Ve velké pánvi rozehřejte pořádnou vrstvu sádla či oleje a pozvolna na ní smažte menší placičky. Na papírové utěrce z nich nechte odsát přebytečný tuk a podávejte jen tak nebo třeba s kysaným zelím. Z uvedeného množství se bohatě najedí dvě osoby.

Už máte nasušeno i zamrazeno a pořád vám nějaké houby zbývají? Naložte je na 3 způsoby nebo zkuste skvělou houbovou paštiku!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.