Hlavní obsah
3,1
(189)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Krémový houbový kuba potěší hned několik typů štědrovečerních strávníků: tradicionalisty, co rádi staročeskou klasiku, vegany a vegetariány, kteří nesnesou utrpení kaprů, a konečně i ty, kdo prostě mají rádi dobrá domácí jídla vonící po houbách, česneku a majoránce. Objeví se letos také na vašem stole?

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 125 g ječných krup
  • 1 hrst sušených hub
  • 2 lžíce tuku
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 špetka mletého kmínu
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Něco navíc
  • 4 ks žampionů
  • 1 lžička majoránky
Článek

Postup

01.

Kroupy nejlépe den předem pořádně propláchněte a nechte ve vodě nabobtnat, dost si tak zkrátíte dobu vaření. Druhý den je slijte, zalijte vodou asi dva centimetry nad okraj a spolu se lžičkou soli a lžící tuku (pro vegany kvalitního rostlinného oleje, pro vegetariány másla, pro zbytek sádla) povařte asi 30 minut doměkka.

02.

Mezitím houby  přelijte vroucí vodou, nechte 15 minut nabobtnat, slijte (tekutinu ale nevylévejte) a pokrájejte najemno.

03.

Nadrobno pokrájenou cibuli opečte na zbytku tuku dozlatova, přidejte houby a restujte dalších 5 minut. Osolte, vmíchejte nasekaný česnek a špetku kmínu, zalijte slitou houbovou vodou a 10 minut povařte.

04.

Vmíchejte scezené uvařené kroupy, drhnutou majoránku, nechte prohřát a opepřete. Podávejte buď rovnou, nebo uhlaďte do tukem vymazaného pekáčku a při 200 °C chvilku zapečte, aby se na povrchu vytvořila křupavá krustička. Ozdobit můžete na troše tuku opečenými plátky hub, v zimě nejspíše žampionů.

Foto: Jakub Jurdič

Bez živočišných produktů uvaříte i výbornou vánoční polévku a zeleninové placičkyFoto: Jakub Jurdič

Jestli nejíte kapra nebo maso obecně, podívejte se na další 2 veganské vánoční recepty.

Reklama