Hlavní obsah

Houbový kuba

Hodnocení:
(174)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Krémový houbový kuba potěší hned několik typů štědrovečerních strávníků: tradicionalisty, co rádi staročeskou klasiku, vegany a vegetariány, kteří nesnesou utrpení kaprů, a konečně i ty, kdo prostě mají rádi dobrá domácí jídla vonící po houbách, česneku a majoránce. Objeví se letos také na vašem stole?

Ingredience pro:
2 porce
  • 125 g ječných krup
  • 1 hrst sušených hub
  • 2 lžíce tuku
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 špetka drceného kmínu
  • sůl a pepř
Něco navíc
  • čerstvé žampiony
  • čerstvá majoránka
Článek

Postup

Krok 1: Kroupy nejlépe den předem pořádně propláchněte a nechte ve vodě nabobtnat, dost si tak zkrátíte dobu vaření. Druhý den je slijte, zalijte vodou asi dva centimetry nad okraj a spolu se lžičkou soli a lžící tuku (pro vegany kvalitního rostlinného oleje, pro vegetariány másla, pro zbytek sádla) povařte asi 30 minut doměkka.

Krok 2: Mezitím houby  přelijte vroucí vodou, nechte 15 minut nabobtnat, slijte (tekutinu ale nevylévejte) a pokrájejte najemno.

Krok 3: Nadrobno pokrájenou cibuli opečte na zbytku tuku dozlatova, přidejte houby a restujte dalších 5 minut. Osolte, vmíchejte nasekaný česnek a špetku kmínu, zalijte slitou houbovou vodou a 10 minut povařte.

Krok 4: Vmíchejte scezené uvařené kroupy, drhnutou majoránku, nechte prohřát a opepřete. Podávejte buď rovnou, nebo uhlaďte do tukem vymazaného pekáčku a při 200 °C chvilku zapečte, aby se na povrchu vytvořila křupavá krustička. Ozdobit můžete na troše tuku opečenými plátky hub, v zimě nejspíše žampionů.

Foto: Jakub Jurdič

Bez živočišných produktů uvaříte i výbornou vánoční polévku a zeleninové placičky

Jestli nejíte kapra nebo maso obecně, podívejte se na další 2 veganské vánoční recepty.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek