Hlavní obsah
3,1
(342)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Vánočního houbového kubu určitě znáte, ale víte, že v okolí Plzně a Klatov se připravuje i jeho bramborová verze? Říká se jí machout, a i když si myslíte, že si chuť dokážete představit, přesto si ho zkuste uvařit. Vždy znova a znova mě překvapí, jak lahodná a chutná jsou prostá jídla z kuchyně našich předků, často připravená z pár surovin.

20 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 1 hrst sušených hub
  • 700 g brambor
  • 1 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
Článek

Postup

01.

Asi půl hodiny před přípravou namočte houby do horké vody. Oloupejte brambory, nakrájejte je na větší kousky a dejte vařit do osolené vody.

02.

Cibuli nakrájejte na malé kostičky. Houby sceďte, vymačkejte přebytečnou vodu (pár lžic vody z hub si nechte stranou) a pokrájejte je na menší kousky. Předehřejte troubu na 180 stupňů a pekáček dobře vymažte sádlem.

03.

Na lžíci sádla osmažte na pánvi cibuli do světle zlaté barvy. Přidejte houby, osolte, opepřete a společně smažte ještě asi pět minut.

04.

Odstavte, přidejte uvařené brambory, majoránku, tymián a prolisovaný česnek, promíchejte a šťouchadlem nahrubo rozmačkejte, případně přidejte pár lžic vody z hub. Směs přeložte do připraveného pekáčku, urovnejte, ale příliš nepěchujte. Dejte zapéct do předehřáté trouby asi na 20 až 30 minut, až je povrch zlatavý a kousíčky brambor lehce křupavé.

05.

Podávejte horké s kysaným zelím nebo sklenicí studeného mléka.

Tip: Použijte sádlo, které vám zůstalo po svatomartinské huse, kuba bude ještě lahodnější. Když místo sádla dáte olej, získáte bezvadné vegetariánské jídlo.

Máte rádi jednoduchá jídla z hub a bez masa? Zkuste nejlepší houboráky: bramboráky s houbami nebo houbový guláš na paprice. Jestli nemáte čerstvé ani sušené houby, nevadí. Použijte hlívu ústřičnou a uvařte si bramborový guláš z hlívy ústřičné nebo falešnou dršťkovou z hlívy a bez mouky.

Reklama

Načítám