Hlavní obsah

Vánoce bez kapra & masa: co vařit na Štědrý den vegetariánům

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Pokud si Vánoce neumíte představit bez mrskajícího se kapra, asi ani nemusíte číst dál. Jestli ale maso nejíte nebo jsou třeba vaše děti vegetariáni či vegani, máme pro vás hned několik tipů, co na Štědrý večer uvařit bez ryb a masa.

Článek

Bezmasé Vánoce zdaleka neznamenají chudý stůl (ostatně tradiční štědrovečerní pokrmy bývaly spíše postní). Uvařit můžete třeba následující menu: krémového houbového kubu s křupavou krustičkou, hustou zeleninou polévku vonící po moři a smažené placičky à la kapr, které i přes počáteční nedůvěřivost zmizely při focení jako první. A když se vám nebude chtít vařit, poradíme také, co hotového na štědrovečerní hostinu koupit v obchodě.

1. Hezky česky: houbový kuba

Začneme pozvolna, houbový kuba snad neurazí ani ty největší odpůrce bezmasých pokrmů. Spolu s pučálkou nebo šneky totiž patří k tradičním staročeským vánočním jídlům. Je krásně krémový, po zapečení navíc s křupavou krustičkou a poslouží jako skvělý předkrm.

Foto: Jakub Jurdič

Houbový kuba je tradiční postní jídlo, kterým neurazíte ani lecjakého masožroutaFoto: Jakub Jurdič

2. Polévka je grunt. I bez ryby!

Vánoční polévka se liší kraj od kraje, kromě tradiční rybí se leckde jí hrachovka  či zelňačka  a v našem kraji bezmasém můžete zkusit i tuhle falešnou rybí polévku bez ryby, tedy hlavně z kořenové zeleniny. Pro lehce mořskou chuť stačí přidat rozmixovanou řasu Nori nebo trochu Nori vloček. A pro barvu a strukturu zase nezapomeňte na petržel, krutonky nebo třeba opečenou hlívu!

Foto: Jakub Jurdič

Krémovou zeleninovou polévku můžete pro lehkou mořskou příchuť ochutit řasou NoriFoto: Jakub Jurdič

3. Nekapr ovesný aneb Cokoli v trojobalu

„Tak tohle by mě na Vánoce vůbec neurazilo,“ řekl mi překvapený (byť ne zarytý) masožrout po ochutnání těchto zeleninovo-ovesných placiček. Jasně, hladového vegetariána potěšíte téměř čímkoli v trojobalu, ale jestli chcete něco sofistikovanějšího než celerové řízky a vhodného i pro vegany, určitě je zkuste. Příprava je snadná a vše si můžete nachystat až dva dny dopředu. A opět můžete přidat Nori řasu pro lehce mořskou chuť.

Foto: Jakub Jurdič

Je vyzkoušeno, že zeleninové řízečky s ovesnými vločkami ze stolu ujídají nejen vegetariáni!Foto: Jakub Jurdič

4. Snadno & rychle: hotové veggie dobroty

Pokud nejste zvyklí vařit bez masa, nechce se vám experimentovat nebo jednoduše nestíháte, s klidným svědomím vyberte z celé řady hotových produktů. Dostanete je ve velkých supermarketech, na internetu a samozřejmě ve zdravých výživách. Třeba jen řízků dostanete spoustu druhů: Veggie řízky od Garden Gourmet, mrazený Goody Foody řízek s kuřecí příchutí, veganský Vegini řízek bez sóji nebo třeba předsmažený K-take it Veggie řízek.

Nic nezkazíte ani zmíněným celerem či dobře naloženým sójovým masem, robi nebo tofu v trojobalu. Ten dejte buď klasický, nebo pro vegany vynechejte vajíčko, dobře ho nahradí třeba těstíčko z hrašky, což je bezlepková směs na obalování a zahušťování a moc dobrá je jen tak i v kombinaci se strouhankou.

Foto: Garden Gourmet

Rostlinné alternativy řízku jsou od masa často téměř k nerozeznáníFoto: Garden Gourmet

Co vaříte na Vánoce vy, chystáte také něco bezmasého, nebo jste zastánci tvrdé kapří klasiky?

Reklama

Načítám