Hlavní obsah
3,1
(62)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Čerstvé bylinky a výrazné koření přidají mletému masu středomořský šmrnc a připomenou vám dovolenou u moře. Nejchutnější jsou tyhle masové šišky grilované na dřevěném uhlí, konzumované venku a ve společnosti přátel.

20 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Kofty
  • 600 g hovězího mletého masa
  • 1 ks cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 hrst čerstvé máty
  • 1 hrst listové petržele
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička sušeného koriandru
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce oleje
Tzatziki
  • 200 g řeckého jogurtu
  • 1 ks salátové okurky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 hrst čerstvého kopru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
Článek

Postup

01.

Oloupanou cibuli pokrájejte na opravdu jemné kostičky a vsypte do velké mísy. Přidejte prolisovaný česnek, najemno nasekané bylinky, nastrouhanou citronovou kůru z dobře omytého citronu, koření, sůl, mleté maso a dvě tři lžíce ledové vody. Rukama dobře propracujte. Až se maso začne lepit a vytvoří kompaktní hmotu, máte hotovo.

02.

Z propracovaného masa vytvořte kolem dřevěných špejlí podlouhlé šišky a ze všech stran je potřete olejem. Opékejte za občasného obracení na grilu nebo v troubě asi 20 minut (podle velikosti šišek), až je maso propečené, ale ne vysušené.

03.

Na tzatziki nastrouhejte oloupanou okurku, osolte ji a na sítu z ní vytlačte přebytečnou vodu. Jogurt jemně osolte, přidejte prolisovaný česnek, nasekaný kopr a citronovou šťávu. Vmíchejte okurku a nechte chvíli v chladu rozležet.

04.

Opečené kofty posypte na míse nasekanou petrželkou a podávejte s tzatziki a pita chlebem. Přidat můžete i další čerstvou sezonní zeleninu.

Tip

Pokud máte rádi ostřejší, přidejte do masové směsi jemně nasekanou chilli papričku. Chcete-li připravovat kofty na ohni, dřevěné špejle namočte alespoň na 20 minut do vody, aby vám neshořely (použít můžete i kovové jehly).

Vůni masa grilovaného na dřevěném uhlí se nic nevyrovná. Tohle jsou nejčastější chyby při grilovaní.

Související témata:

Načítám