Hlavní obsah
3,6
(53)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Receptů na stroganov je asi tolik, kolik je variant té „jediné správné“ svíčkové. Nehádejte se proto, jestli do něj patří protlak či okurky, a raději tohle minutkové jídlo vyzkoušejte s přihlédnutím k tomu, co chutná právě vám. Naši oblíbenou verzi najdete vyfocenou krok za krokem. A co je nejlepší? Za patnáct minut máte hotovo!

10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 600 g nízkého roštěnce
  • 3 lžíce másla
  • 1 lžička pepře
  • 4 ks šalotky
  • 100 g žampionů
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 60 ml bílého vína
  • 1/2 kelímku zakysané smetany
  • 1 hrst listové petržele
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

01.

Maso vyndejte asi hodinu předem z lednice, aby nebylo úplně studené – jinak by pustilo šťávu. A nebojte se: za tu chvíli se určitě nezkazí. Hovězí na stroganov musí být minutkové, hodí se nízký roštěnec, svíčková nebo třeba květová špička.

Foto: Eva Malúšová

V téhle verzi chutná stroganov nám, ale nebojte se trochu experimentovat: místo šalotky dejte cibuli, víno vyměňte za brandy a maso klidně použijte jiné minutkovéFoto: Eva Malúšová

02.

Maso očistěte, pokrájejte proti vláknu na tenké nudličky a velmi zprudka ze všech stran opečte na rozpáleném másle (můžete k němu přidat lžičku oleje, aby se nepřepalovalo). Během restování maso pořádně opepřete čerstvě mletým pepřem.

Foto: Eva Malúšová

Z masa odkrojte šlachu, pokrájejte ho na nudličky a velmi zprudka orestujteFoto: Eva Malúšová

03.

Posypejte mletou paprikou a promíchejte. Maso pak děrovanou lžící vyndejte z pánve a schovejte do tepla (třeba do trouby). Do výpeku (kdyby bylo třeba, přidejte ještě trochu másla nebo oleje) vložte omyté a rozčtvrcené žampiony a na proužky pokrájené čtyři šalotky či jednu žlutou cibuli. Asi deset minut opékejte, až je vše pěkně měkké a zlatavé. Osolte.

Foto: Eva Malúšová

Ve výpeku připravte šalotku se žampionyFoto: Eva Malúšová

04.

Vmíchejte protlak a hořčici – obě ingredience jsou volitelné, někdo používá jen jednu, někdo ani to ne. Zalijte vínem nebo brandy a asi 100 ml vody či vývaru a pár minut provařte, aby se odlepily výpečky.

Foto: Eva Malúšová

Přímo v pánvi dohotovte omáčkuFoto: Eva Malúšová

05.

Omáčku zjemněte smetanou (množství by se mělo pohybovat od tří lžic do celého 200g kelímku), do pánve vraťte maso a vše chvilku prohřejte. Podle chuti dosolte a posypejte petrželkou. Podávejte s nudlemi, rýží, šťouchanými brambory, chlebem či jako velmi často v Rusku s hranolkami. Někdo do omáčky dává i nasekané kyselé okurky.

Foto: Eva Malúšová

Stroganov můžete podávat s čerstvými těstovinami, které jsou hotové za dvě tři minutky, takže je stačí dát vařit, až když máte skoro hotovoFoto: Eva Malúšová

Tip: Asi jste si všimli, že možností, co všechno do stroganovu dát, či nedat, je opravdu spousta. Netrapte se proto hledáním toho „jediného správného“ receptu a omáčku dochuťte podle sebe. Jídlo můžete připravovat i na dvou pánvích – v momentě, kdy už smažíte cibuli s žampiony, se teprve vedle pusťte do masa.

Foto: Eva Malúšová

Krémová smetanová omáčka, minutkové hovězí maso a čerstvé nudle. Bleskový oběd, za který se nemusíte stydět před žádnou návštěvouFoto: Eva Malúšová

V jaké verzi považujete stroganov za nejlepší vy?

Reklama

Načítám