Hlavní obsah

Hra o dětské štěstí

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Jak bude dítě šťastné, záleží na vásFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co je cílem výchovy? Jaké má být dítě? Sebevědomé? Slušné? Vzdělané? Úspěšné? Veselé? Milované? Od každého kousek. Když k tomu ještě přidáme zdraví a pevné rodinné zázemí, vyjde nám: šťastné dítě.

Článek

Časopis Žena +

V redakční knihovně máme knížku, která vypadá jako učebnice matiky po osmi letech užívání: salátové vydání. Jde totiž z ruky do ruky. Ta knížka se jmenuje Tajemství výchovy šťastných dětí. Napsal ji Australan Steve Biddulph, klinický psycholog, který se specializuje na rodinnou terapii, autor řady výchovných bestsellerů. Chcete, aby váš potomek byl v pohodě? Pojďte s námi zalistovat zmíněnou publikací a nahlédnout i k dalším autorům.

Mít dobré srdce

„Myšlenka něžné a přísné lásky, o které se dočtete, může váš život změnit," říká Steve Biddulph. „Míří totiž k cílům rodičovství - vychovat mladé dospělé lidi, kteří mají dobré srdce a dokážou se řídit správnými zásadami." Z toho pro rodiče vyplývají dva důležité úkoly:

Vzdát se při výchově metod, které jsou založeny na násilí a strachu.

Vychovávat své děti sami, nepřenechávat tuto práci nikomu jinému.

Stejně jako první rada neznamená, že byste nemohli potomka láskyplně plácnout přes zadek, není druhá rada rozhodně o tom, že byste nemohli požádat babičku, aby s prcky strávila víkend, nebo že by s nimi nějakou dobu nemohla pobývat chůva. Jde především o to, že vy jste rodiči, proto vytváříte pravidla, máte hlavní slovo a právo veta.

Pokud jsme schopní vytvořit a intenzivně pěstovat pevnou citovou vazbu během času, který s dětmi prožijeme, vůbec nevadí, že zbytek doby stráví s někým jiným.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Vy určujete pravidla v hlídání dětíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Něžná i přísná láska

Lásku považuje dr. Biddulph za dovednost: „Rodič musí umět aktivovat v dostatečné míře dva druhy lásky, něžnou a přísnou, aby děti dostaly všechno, co potřebují ke zdárnému vývoji. Oba druhy lásky nosíte v sobě, i když možná potřebujete pomoci, abyste je v sobě probudili."

Co je něžná láska?

„Něžná láska je schopnost chovat se uvolněně, srdečně a laskavě. Je to schopnost zastavit svou mysl, aby přestala těkat od jedné myšlenky k druhé, schopnost spolehnout se na svůj cit. Ne všichni jsme byli něžnou láskou vychováváni, může tedy být někdy těžké ji v sobě probudit."

Co je přísná láska?

„Přísná láska je schopnost chovat se k dětem sice laskavě, ale přísně: stanovíme jasná pravidla a trváme na jejich dodržování, aniž bychom se přitom rozzlobili nebo ustoupili. Stojíme si za svým. Přísná láska znamená rozhodné chování s láskyplným úmyslem - na rozdíl od chování přísného a chladného. Dobří rodiče jsou ochotní být na své děti přísní, protože je mají rádi, protože vědí, že jim to pomůže žít šťastněji."

Reklama

Související témata:

Načítám