Hlavní obsah

3 dokonalá jídla z jarní zeleniny: Polévka, rizoto i sendviče

Foto: tomáš rubín

Svěží recepty plné čerstvé zeleniny jsou na jaro to pravé!

Jarní počasí si vysloveně říká o extra porci zeleniny a vitaminů v jídelníčku. Dopřejte si jídla plná křupavých ředkviček, kedluben, chřestu nebo třeba pórku a přivolejte tak jaro i do své kuchyně!

Článek

Na pultech obchodů se pomalu začíná objevovat naše oblíbená jarní zelenina, a byl by skoro hřích toho nevyužít. Pusťte se do rychlých marinovaných ředkviček (spolu s celozrnným chlebem, křenem a makrelou vytvoří skvělou zdravou večeři), pórkového rizota s chřestem a kozím sýrem nebo krémové kedlubnovo-mrkvové polévky, která je zahuštěna pouze zeleninou.

Sendviče s marinovanými ředkvičkami a uzenou makrelou

Potřebujete: 3 svazky ředkviček, ½ hrnku bílého octa, 3 lžíce cukru krupice, lžičku soli, lžičku hořčičného semínka, ½ lžičky čerstvě mletého pepře, 1 bobkový list, hrnek vody. Na sendviče: žitný nebo celozrnný chléb, křenové pomazánkové máslo (nebo žervé a lžíci čerstvého křenu), 1 uzenou makrelu (400 g), čerstvý kopr, rukolu nebo pažitku

Foto: tomáš rubín

Marinované ředkvičky si připravte do zásoby, ať je máte v lednici vždy po ruce. Spolu s rybou a křenem jsou dokonalé!

Postup: Omyté ředkvičky pokrájejte na tenké plátky, vyskládejte do vysterilované sklenice a zalejte horkým nálevem z octa, cukru, soli, hořčice, pepře, bobkového listu a vody, který jste předtím chvilku povařili. Nechte alespoň půl hodiny marinovat, a poté uchovávejte v lednici. Ředkvičky se hodí do sendvičů, k rybám i masu.

Chléb potřete křenovým pomazánkovým máslem, obložte kousky ryby, ředkvičkami a čerstvými bylinkami.

Tip: Nelíbí se vám, že ve sterilovaném křenu najdete spoustu chemie? Naučte se, jak si připravit domácí naložený křen! Je hotový za pár minut a dobrý vydrží i několik měsíců.

Pórkové rizoto s chřestem a kozím sýrem

Na 4 porce potřebujete: 3 lžíce másla nebo olivového oleje, 1 pórek, 1 a ¼ hrnku kulatozrnné rýže, 3 stroužky česneku, ½ hrnku bílého vína, 2–3 hrnky vody nebo kvalitního vývaru, sůl, pepř, 120 g čerstvého kozího sýra, ½ citronu, svazek chřestu, lžičku cukru, 2 lžičky octa

Foto: tomáš rubín

Krémové pórkové rizoto jsem doplnila křupavým chřestem a kozím sýrem, ale použít můžete i nějaký méně aromatický

Postup: Na kolečka nakrájený pórek opečte na másle, přidejte rýži a nasekaný česnek a ještě chvíli restujte. Zalejte vínem, nechte ho odpařit a přilejte 2,5 hrnku vody nebo vývaru (raději než kostku bujonu ale použijte čistou vodu), osolte a za občasného míchání povařte do změknutí. V případě potřeby přilejte ještě trochu vody. Mezitím v osolené vodě s cukrem a octem povařte asi 3 minuty na skus chřest (spodní tuhou část ulomte), schlaďte ho studenou vodou a pokrájejte na malé kousky. Několik hlaviček si schovejte na ozdobu a zbytek vmíchejte spolu s čerstvě mletým pepřem, sýrem a citronovou šťávou do hotového rizota. Nechte chvilku prohřát a podávejte.

Tip: Pokud nemáte rádi výrazný kozí sýr, použijte parmezán, fetu nebo jiný oblíbený sýr.

Krémová kedlubnová polévka

Na 4 porce potřebujete: 1 velkou cibuli, 4 lžíce másla, 3 střední kedlubny, 2 mrkve, 3 malé brambory, 750 ml vody, sůl, pepř, 100 ml 30% smetany, 1/2 citronu, čerstvou pažitku, 4 plátky slaniny, 2–3 vařená vejce

Foto: tomáš rubín

Dejte šanci tepelně upravené kedlubně. V krémové polévce s mrkví, vajíčky a slaninou je božská!

Postup: Najemno pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na rozpáleném másle, přidejte kostičky kedlubny a mrkve a ještě 5–10 minut opékejte. Vmíchejte pokrájené brambory, osolte, zalejte 750 ml vody a povařte do změknutí. Tyčovým mixérem rozmixujte na hladký krém, zjemněte smetanou a dochuťte čerstvě mletým pepřem, citronovou šťávou a pažitkou. Podávejte s nasucho opraženou slaninou, pokrájenými vařenými vajíčky a další pažitkou.

Tip: Tepelná úprava kedlubně náramně sluší. Kromě polévky ji mám nejraději v podobě voňavých kedlubnových placiček nebo jako kedlubnové zelí.

Na kterou jarní zeleninu se těšíte nejvíc?

ynezorPumanzeSaNyknalC