Hlavní obsah

Hroší hostina i tajemné zákulisí! Kam o víkendu vyrazíte?

Foto: Wollertz, Shutterstock.com

Foto: Wollertz, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos je k nám kalendář shovívavý. První máj vychází na úterý, takže s jedním dnem dovolené máte parádní prodloužený víkend, a to už se dá ledacos podniknout. Pár tipů na prima akce přinášíme i my.

Článek

Květen je za dveřmi, počasí poslední týdny také přeje, tak proč si někam nevyrazit? Jestli míříte na chalupu nebo zahradu, neplánujte si samou „robotu“ na záhonech. Dopřejte si i nějaké to povyražení. Vždyť kolem se toho tolik děje! Stačí si jen vybrat, kam se vydáte.

Opravdová májová veselice

Víte, kde je Šrámkův statek? V Pileticích. Že vám to nic neříká? Pak vězte, že jde o součást Hradce Králové. Právě tady se bude v sobotu 28. 4. od 10 do 16 hodin stavět tradiční májka. Nenechte si ujít zábavu v duchu lidových tradic, bohaté občerstvení (nebude chybět opékané prasátko), jarmark tradičních řemeslníků i ukázky dávných řemesel. Pomyslnou třešničkou na dortu pak bude vystoupení folklorního souboru Dupák a jeho hostů. A kdybyste chtěli setrvat i po vztyčení májky, pořadatelé slibují podmájovou zábavu, při níž si můžete vesele „šoupnout škrpálem“.

Foto: Ralf Gosch, Shutterstock.com

Tradiční májka patřila neodmyslitelně k jarním slavnostemFoto: Ralf Gosch, Shutterstock.com

Vojenská podívaná

Další víkendový tip vás zavede na jižní Moravu. Ne, nebudeme vás pobízet k návštěvě sklípku, i když i tam se můžete v rámci výletu zastavit. Chceme vás pozvat na vzpomínkové oslavy osvobození Brna a okolí. V sobotu 28. 4. se od 10 do 17 hodin bude v Ivančicích odehrávat ukázka boje o most za použití tanků a obrněné techniky – v akci bude až 200 účinkujících. Všichni milovníci historie budou moci zavzpomínat na dramatické období konce války a obdivovat nasazení „vojáků“ i dalších vystupujících. Součástí celodenního programu je i burza militarií.

A Laternu magiku znáte?

Třetí zastavení je pražské. Laterna magika, první multimediální divadlo na světě, slaví letos šedesátiny a vy můžete být u toho. Divadelní zázrak, který se zrodil pro Světovou výstavu Expo 58 v Bruselu, je jedním ze symbolů poetiky a vynalézavosti českého divadelnictví. Originální propojení filmové projekce, jevištního hraní a scénické technologie přináší nevšední podívanou.

Foto: Archiv Laterny magiky

„Otvírání studánek“ je jedno z nejoblíbenějších představení Laterny magikyFoto: Archiv Laterny magiky

Laterna magika slaví už od začátku roku, ale skutečné gratulace bude přijímat nadcházející víkend. První den oslav (sobota 28. 4.) nabídne vernisáž videoinstalace Františka Pecháčka a především slavnostní představení „60 let Laterny magiky: Otvírání studánek + Cube“.

V neděli 29. 4. se můžete těšit na posezení u kávy s povídáním o možnostech Laterny magiky v kontextu současného divadla. Večer na vás pak čeká legendární představení „Kouzelný cirkus“. A pokud vás zajímá, jak to vlastně všechno funguje, zavítejte v pondělí 30. 4. na interaktivní prohlídku zákulisí „Backstage Laterny magiky“. Poté můžete zhlédnout představení „Cube“ a jako bonus ještě besedovat s jeho tvůrci.

Je libo hmyz nebo chřestýše?

Úžasné exotické zážitky nabízí třetí ročník festivalu Ochutnej svět, který má lákavé motto: Bez letenek a pasů ochutnáte během víkendu celý svět! Na své si zde přijdou gurmeti, milovníci streetfoodové kuchyně i děti. Vydejte se do Brna a v Malé Americe se seznamte s více než dvaceti zástupci autentické kuchyně z různých kontinentů. Potkáte tu řadu známých brněnských tváří a hlavně nespočet zábavných cooking show. Naučíte se filetovat tuňáka, zažijete energií nabité vystoupení food blogerky Kamu a můžete ochutnat mladý kokos. Pro odvážné bude připravena extrémní kuchyně v podobě hmyzích dobrot.

Zvířátka nakonec  

Nejen s dětmi můžete vyrazit do ostravské zoo. Už déle než měsíc nabízí pravidelná víkendová komentovaná krmení. Toto zpestření prohlídky přináší řadu zajímavostí o chovu daného druhu v zajetí i aktuální situaci ve volné přírodě, která není často nijak příznivá. Pro mnohé ohrožené druhy se stává chov v zoologických zahradách poslední záchranou.

Hned v půl desáté dopoledne můžete být svědky krmení roztomilých pand červených a hodinu nato zavítejte k vydrám malým. Oběd si dejte jen rychlý, protože už v půl jedné na vás čekají malí žralůčci okatí. Podívanou můžete zakončit ve 14 hodin pozorováním hroší hostiny. Dodejme, že od dubna do srpna je ostravská zoo otevřena od 9 do 19 hodin.

Foto: Pecold, Shutterstock.com

Ošetřovatelé slonů vám při komentované prohlídce mimo jiné ukážou, jak zvířatům stříhají „nehty“ nebo jak probíhá koupelFoto: Pecold, Shutterstock.com

Tak co, kterou akci jste si vybrali? 

Reklama

Načítám