Hlavní obsah

Milujete exotickou kuchyni? Zkuste kuřecí pilaf s oříšky a sušeným ovocem

Foto: Marcel Rozhoň

Tento pilaf je lehké a svěží jídlo, po kterém vám bude dobře!

20. 4. 2017

Jestli platí, že jíte i očima, tak je rozhodně na místě připravit si tuhle pochoutku, která vás naláká na první pohled. Kromě toho, že hýří barvami, je i plná chuti a koření v ní vás příjemně zahřeje.

Článek

Pilaf má nádhernou žlutou barvu díky šafránu. Rčení „je ho jako šafránu“ je v případě tohoto koření na místě. Na 1 kilogram koření je totiž třeba nasbírat 200 tisíc květů, což dělá z šafránu nejdražší koření na světě. Nejvíc se používá ve španělské, francouzské, arabské, čínské a indické kuchyni.

Kuřecí pilaf

Na 4 porce budete potřebovat:300 g rýže basmati, 700 ml kuřecího vývaru, 500 g kuřecích prsních řízků, špetku šafránu, 1 svitek skořice, 1 cibuli, 1 lžičku koření garam masala, 2 lžíce sušených brusinek, 300 g sušených meruněk, hrst vlašských ořechů, 1 svazek čerstvého koriandru, 200 g bílého jogurtu, sůl, olej na smažení

Postup:Šafrán přelejte vývarem a nechte stranou. V hrnci na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli spolu s masem nakrájeným na kousky. Vmíchejte garam masalu a ještě krátce opečte, aby se koření provonělo. Přidejte propláchnutou rýži, promíchejte a krátce ještě opečte.

Přilejte vývar, vhoďte ke směsi skořici, osolte a vařte pod pokličkou asi 5 minut. Pak dejte do hrnce ještě brusinky a na kousky nakrájené meruňky. Dál vařte, dokud se vývar nevsákne a rýže není měkká. Do horké rýže vmíchejte polovinu nasekaného koriandru. Vyjměte svitek skořice, pilaf rozdělte do misek, ke každé porci dejte lžíci jogurtu, trochu nasekaného koriandru a ořechů.

Tip:Pilaf můžete připravit i z bulguru.

Chcete připravit večeři, po které vám bude lehce? Zkuste kari s pilafem nebo si vyberte rovnou ze tří variant večeří z jednoho hrnce!

Už jste doma někdy zkoušeli pilaf? Jak ho připravujete?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama