Hlavní obsah

Voňavý kuřecí pilaf se sušeným ovocem a vlašskými ořechy

Foto: Marcel Rozhoň
20. 4. 2017

Jestli platí, že jíte i očima, tak je rozhodně namístě připravit si tuhle pochoutku, která vás naláká na první pohled. Kromě toho, že hýří barvami, je i plná chuti a koření v ní vás příjemně zahřeje.

Článek

Pilaf má nádhernou žlutou barvu díky šafránu. Rčení „je ho jako šafránu“ je v tomto případě namístě: na jeden kilogram koření je totiž třeba nasbírat 200 tisíc květů, což dělá z šafránu nejdražší koření na světě. Nejvíc se používá ve španělské, francouzské, arabské, čínské a indické kuchyni.

Kuřecí pilaf se sušeným ovocem a ořechy

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 300 g rýže basmati
  • 700 ml kuřecího vývaru
  • 500 g kuřecích prsních řízků
  • 300 g sušených meruněk
  • hrst vlašských ořechů
  • 2 lžíce sušených brusinek
  • 200 g bílého jogurtu
  • špetka šafránu
  • svitek skořice
  • lžička koření garam masala
  • svazek čerstvého koriandru
  • sůl
  • olej na smažení

Postup

Krok 1: Šafrán přelijte vývarem a nechte stranou. V hrnci na oleji orestujte nadrobno nasekanou cibuli spolu s masem nakrájeným na kousky. Vmíchejte garam masalu a ještě krátce opečte, aby se koření provonělo.

Krok 2: Přidejte propláchnutou rýži, promíchejte a krátce opečte. Přilijte vývar, vhoďte ke směsi skořici, osolte a vařte pod pokličkou asi pět minut. Pak dejte do hrnce brusinky a na kousky nakrájené meruňky. Dál vařte, dokud se vývar nevsákne a rýže není měkká.

Krok 3: Do horké rýže vmíchejte polovinu nasekaného koriandru. Vyjměte svitek skořice, pilaf rozdělte do misek, ke každé porci dejte lžíci jogurtu, trochu nasekaného koriandru a nasekaných vlašských ořechů.

Tip: Pilaf můžete připravit i z bulguru.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek