Hlavní obsah

Hrozba žen v přechodu? Tloustnutí! Co (ne)jíst, abyste naopak zhubla?

Foto: Rido, Shutterstock.com

Foto: Rido, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Období kolem menopauzy je pro spoustu žen noční můra. O tom, jak děsivé toto období je, se toho dočtete spoustu. Kimakterium má přitom i svá pozitiva. Přechod lze zvládnout úplně v klidu a ještě během něj zhubnout!

Článek

Klimakterium je doba, kdy žena pozvolna ztrácí menstruační cyklus. Je spojené s řadou hormonálních změn, na které tělo různě reaguje. To ale neznamená, že nutně propadnete depresi, bude vám bušit srdce a budete se v jednom kuse potit. Období kolem menopauzy je pro spoustu žen naopak určitým vysvobozením.

Nemusí to být utrpení

Menopauza přichází většinou mezi 45. a 55. rokem. Období klimakteria může trvat i několik let. Je pravda, že v té době mají ženy větší pravděpodobnost k nabírání tuků, než do té chvíle, ale není to dogma. Některé ženy se naopak díky ztrátě menstruace cítí lépe než kdy dřív. Nemusejí na svůj cyklus myslet, neovlivňují je žádné chutě ani nálady s ním spojené. Můžou se proto lépe soustředit na zdravý životní styl a vyvážený jídelníček.

Ženy s aktivním životním stylem a zdravou stravou mívají průběh klimakteria navíc mírnější. „Pro ženy v období menopauzy jsou prospěšná běžná doporučení zdravé výživy. Základem zdraví, bezva postavy a dobré nálady je přirozeně zdravá péče o tělo. Prakticky to znamená přednostní konzumaci skutečných potravin a jídel z nich – ne polotovary, dostatek pohybu, pobytu venku, nekuřáctví a v případě alkoholu jen velmi střídmá konzumace,“ radí PharmDr. Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu.

Odborníci radí vyřadit smažené přílohy, jako třeba hranolky, bramboráčky nebo krokety, také těstoviny a knedlíky. Nahraďte je třeba kuskusem, rýží, polentou nebo bulgurem. Navečer si dopřejte spíš zeleninové přílohy a libové maso. Ideální jsou lehká bílá masa jako třeba krůtí nebo králičí. Vyhněte se krémovým omáčkám a bílému pečivu.

Foto: michaeljung, Shutterstock.com

Díky vyvážené stravě s dostatkem vitaminů a minerálů překonáte období klimakteria lépeFoto: michaeljung, Shutterstock.com

Zapomeňte na diety 

Kolem menopauzy je metabolismus pomalejší, takže shodit přebytečná kila skutečně může jít hůř. Buďte trpělivá! Největší chybou jsou tzv. „hladové“ diety, kdy ženy zredukují svůj energetický příjem na nejnižší možnou hladinu, tedy nejedí skoro vůbec. Nejen, že si tím zhorší zdravotní i psychický stav, ale navíc tak často dochází k jojo efektu. A ten je v tomto období právě kvůli zmiňovanému zpomalenému metabolismu výraznější než kdy jindy. Podobným výkyvům byste se proto měla vyhnout. Omezte sladké a tučné potraviny, ale rozhodně nepřestávejte jíst.

„V období klimakteria postupně klesá množství svalové tkáně. Každých deset let ubývá zhruba 8 procent svalů po 70. narozeninách asi 15 procent. Úbytek svalové hmoty vede k únavnosti, poklesu fyzických funkcí a celkově k poklesu kvality života. Měly byste tedy zařadit do stravy především mléčné výrobky, vejce a maso, mimo jiné pro vysoký obsah leucinu. Tím navyšujete tvorbu bílkovin a snižujete proteolýzu – rozpad bílkovin. Vejce jsou výhodná také díky vysokému obsahu vápníku,“ říká MUDr. Miroslava Navrátilová, Ph.D., Interní a nutriční konziliářka z Fakultní nemocnice Brno.

Klidně si k obědu dopřejte brambory nebo celozrnné či špaldové těstoviny a k tomu tučnou rybu nebo grilovaný steak. Dodáte-li tělu dost sacharidů během dne, nebudete mít večer hříšné myšlenky na čokoládu nebo slané lahůdky všeho druhu.

Důležitý je dostatek tekutin i minerálů 

Vybírejte potraviny s vysokým obsahem železa, vitaminu B12 a hořčíku. Ten reguluje nervový systém a množství cholesterolu v krvi. Při nedostatku hořčíku v těle vznikají arytmie, třes víček, padání vlasů i svalové křeče. Zdrojem těchto minerálů jsou ořechy, sója, kakao, mák i ovesné vločky.

„Doporučila bych také naklíčenou pšenici, otruby, droždí, čočku, zeleninu a ovoce pro obsah selenu a zinku. Vhodné jsou i ořechy nebo dýňová semínka, ale pozor na jejich nadměrnou konzumaci kvůli vyššímu obsahu tuku,“ doplňuje Miroslava Navrátilová.

Myslete i na dostatek tekutin: vypijte alespoň 2 litry čisté vody denně. Vyhněte se slazeným nápojům plným chemie. Pozor také na pití černé kávy, která dehydratuje organismus. Kávu si dejte maximálně dvakrát denně, a to spolu se sklenicí minerálky nebo vody.

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Pitný režim je důležitý. Vypít byste měla minimálně dva litry neslazených nápojů denněFoto: goodluz, Shutterstock.com

Pozor i na zeleninu

Myslíte, že zeleninou nikdy nic nezkazíte? Není to tak docela pravda: v období přechodu byste měla podle odborníků některé druhy omezit. Nedoporučuje se jíst příliš často květák, zelí nebo třeba růžičková kapusta: tato zelenina totiž obsahuje látky, které blokují hormony štítné žlázy a zabraňují i vstřebávání jódu.

Mezi přírodní pomocníky, kteří vám klimakterium naopak usnadní, patří třeba mateří kašička. V té se nachází estrogeny rostlinného původu, které pomohou ženám nahradit úbytek jejich vlastního estrogenu.

Jezte také dostatek brokolice: ta má široké spektrum vitaminů, vlákniny, minerálů a látek chránících proti rakovině. Vhodné je také ovoce a zelenina, které obsahují výrazná barviva. Borůvky, černý jeřáb nebo rakytník mají spoustu polyfenolů a antokyanidů, které mají významné antioxidační účinky.

Pohyb je v době přechodu stejně důležitý jako kdykoli jindy – vyplavíte si endorfiny a zpevníte tělo. A vhodný pohyb se dá najít v každém věku: pokud se necítíte na náročné posilování nebo běh, choďte třeba na jógu, pilates nebo prostě začněte chodit víc pěšky. Pokud si nevíte rady s jídelníčkem, obraťte se na odborníky a nechte si ho sestavit na míru. V něm budete mít zohledněné případné zdravotní problémy, alergie, ale také své zájmy, pohybovou aktivitu i pracovní dobu.

A jak jíte vy?

Reklama

Načítám