Hlavní obsah

Hubnete, ale kila nepadají dolů? Chyba není ve vás, ale ve vážení!

Foto: Liderina , Shutterstock.com

Foto: Liderina , Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dodržujete zásady zdravé stravy, pravidelně cvičíte, ale váha stále nejde dolů nebo neustále kolísá? Zvláště u žen je tento jev zcela normální. Přestaňte se vážit a místo toho vezměte do rukou krejčovský metr. Proč? Vysvětlíme!

Článek

„Už tři měsíce jedu na 100 procent. Čtyřikrát týdně jsem v posilovně a dvakrát týdně běhám. Pravidelně jím malé porce, hodně ovoce a zeleniny, ale shodila jsem jen tři kila. Akorát ztrácím motivaci a mám chuť si místo toho sednout k televizi a spořádat celou čokoládu. V čem je chyba?“ napsala nám třicetiletá Jana, která se původně rozhodla zhubnout 7 kilo. Máme pro ni (a pro vás) vysvětlení i další inspiraci.

Souboj tuků a svalů

Klást si motivační cíle je samozřejmě nezbytné, ale při hubnutí nemusejí hrát kilogramy vždy hlavní roli. Pokud se vám stejně jako Janě zdá, že vaše snažení má minimální výsledky, nezoufejte, důležitější než váha je zejména poměr tuku a svalů, popřípadě ztracené centimetry.

Jedním z častých důvodů, proč cvičící lidé nezaznamenávají úbytek na váze, je souběžné budování svalové hmoty. „Pokud nám tuk klesá a svalová hmota naopak stoupá, což je žádoucí, nemusí se to na hmotnosti příliš projevit, protože svaly jsou těžší než tuk,“ vysvětluje odbornice na výživu a zdravý životní styl Pavla Tomášková.

Víc prozradí chytrá váha

Zmíněný poměr svalové hmoty, tuků i vody ve vašem těle můžete pozorovat i doma, pokud si pořídíte takzvanou chytrou váhu, která je schopná rozeznat jednotlivé tkáně. Využít lze také měření na speciálních přístrojích ve fitness centrech, kde vám udělají celkový rozbor. Jeho cena se pohybuje zhruba od dvou set do pěti set korun.

Jestliže vás vážení zbytečně stresuje, vezměte do ruky krejčovský metr a zaznamenávejte ztracené centimetry. Při měření nic nezatahujte a provádějte ho nejlépe jedenkrát za měsíc. Na papír si tak můžete zapisovat úbytky přes hrudník, paže, pas, bříško, boky, stehna i lýtka. Důležité je metr vždy přikládat na stejné místo.

Dalším ukazatelem úspěchů může být i motivační oblečení z hubenějších období. „Měření a pozorování v zrcadle vám nejlépe ukáže, jak se vaše tělo mění. Často se mi stává, že klienti píšou, že jejich hmotnost je pořád stejná, ale i přesto oblečou džíny, do kterých se nemohli před měsícem nacpat,“ říká osobní trenér a výživový poradce Roman Grigar.

Foto: kudla, Shutterstock.com

Měření více vypovídá o tom, zda hubnete či nikoli. Váha může klamat...Foto: kudla, Shutterstock.com

Zrádná H₂O

Svou roli hraje i množství zadržované vody, to může být obzvlášť u žen velmi vysoké. Rizikové je zejména období před menstruací, kdy může způsobit klidně i tři kilogramy navíc. Roman Grigar dále varuje před kontrolou hmotnosti bezprostředně po cvičení, kdy může být tělo také více zavodněné. „Po cvičení začne tělo svaly zásobovat množstvím glykogenu, na který se váže voda,“ zdůvodňuje.

Váha může jít paradoxně nahoru i při přechodu na zdravý životní styl. Vaše tělo se totiž lekne prudké změny a začne si ukládat zásoby. Je nutné vydržet, organismus si nějakou dobu zvyká. „Většinou se to týká lidí, kteří v minulosti drželi extrémní diety nebo měli špatný pitný režim. Kvůli udržení motivace je ze začátku lepší se vůbec nevážit,“ doplňuje Roman Grigar.

Jak správně na to?

Málokdo ale vydrží čas od času svou hmotnost nezkontrolovat, aby byly výsledky co nejpřesnější, je potřeba dodržovat určitá pravidla a vždy stejné podmínky. Pavla Tomášková doporučuje vážit se maximálně jedenkrát týdně a to nejlépe ráno, nalačno s vyprázdněnými střevy.

Podle Romana Grigara je důležité i umístění přístroje. „Pokud se nevážíte na rovné podložce, ale třeba na linoleu, tak mnohdy stačí s váhou trošku pohnout a hned ukazuje jiná čísla. Já osobně ji doporučuji umístit nejlépe na pevnou a rovnou plochu a už s ní nehýbat,“ uzavírá.

A jak to máte vy? Vítězí u vás váha, nebo krejčovský metr?

Reklama

Související témata:

Načítám