Hlavní obsah

Hubnutí i skandál. Kultovní seriál Roseanne slaví třicítku

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sitcom „Roseanne“ je retro, které neomrzí. Vtipně podané slasti a strasti americké rodiny tlouštíků bavily v minulém století tisíce domácností. Jak se změnili představitelé ústřední manželské dvojice třicet let od odvysílání první epizody? A vyšel pokus o obnovení seriálu?

Článek

Devět sezon a celkem 222 dílů vydržel na obrazovkách dnes již kultovní seriál „Roseanne“. Vysílal se mezi léty 1988 a 1997 a pojednával o osudech ne zrovna majetné americké rodiny Connerových. Ústřední baculatou manželskou dvojici ztvárnili herečka a komička Roseanne Barr (65) jako Roseanne Connerová a herec John Goodman (66) alias Dan Conner.

Seriál, který bořil tabu

Výtvor stanice ABC byl ve své době velmi průkopnický. Jednak tím, že hlavou rodiny byla žena, ale také zobrazováním témat, která se v televizi kdysi moc nevyskytovala, jako je chudoba, homosexualita, drogy, sex, těhotenství náctiletých nebo menstruace.

Letos se tvůrci pokusili na tehdejší slávu navázat novou sérií. A přestože pokračování většiny slavných děl nesahá těm původním ani po kotníky, v případě „Roseanne“ to byla trefa do černého – přestože se Roseanne Barr i John Goodman během let dost změnili. Do natáčení naskočili o pěkných pár desítek kilo lehčí. Scenáristé ovšem ignorovali fakt, že devátá řada sitcomu končila smrtí otce Dana Connera – v desáté řadě se znovu objevil, jako by se nic nestalo.

Foto: Profimedia.cz

Takhle jste mohli vídat rodinku Connerových na obrazovkách před třiceti lety. Zleva je Dan Conner (John Goodman), tři sourozenci Becky (Alicia Goranson, 44), D. J. (Michael Fishman, 36), Darlene (Sara Gilbert, 43) a máma Roseanne (Roseanne Barr)Foto: Profimedia.cz

Pustila si pusu na špacír

Novou sérii přijali diváci s nadšením. Jenže zůstalo jen u devíti dílů. Úspěch seriálu bohužel zazdila herečka Roseanne Barr, když na svém Twitteru zveřejnila rasistické a urážlivé poznámky. Doslova napsala toto: „Když spojíte Muslimské bratrstvo a Planetu opic, dostanete VJ.“ Zkratkou VJ myslela Valerii Jarrett (61), poradkyni bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy (57).

Okamžitě se strhla vlna kritiky a komičce už nebylo nic platné, že své vyjádření označila za vtip, smazala ho a Valerii Jarrett se omluvila. Ze seriálu dostala padáka. Šéfka stanice ABC Channing Dungey (49) reagovala takto: „Roseanniny tweety jsou ohavné, odporné a neslučitelné s našimi hodnotami, takže jsme se rozhodli tento projekt zrušit.“

Foto: Profimedia.cz

Seriálová rodinka po letech znovu pohromadě. Na gauči zleva sedí Darlene, Roseanne, D. J. a Becky. V pozadí stojí Roseannina seriálová sestra Jackie Harris (Laurie Metcalf, 63), Dan a Becky číslo 2 (Sarah Chalke, 42, hrála Becky od páté série)Foto: Profimedia.cz

Jací budou Connerovi?

Od tvůrců šlo o velmi odvážné rozhodnutí. První díl desáté řady sledovalo neuvěřitelných 18,4 milionu diváků a další epizody dokonce až 27,3 milionu. Velkou ztrátu si ovšem producenti uvědomili, a proto se rozhodli natočit navazující seriál, třebaže bez ústřední hrdinky Roseanne a v trochu jiném kabátě. Šestnáctého října se na amerických obrazovkách poprvé objevila série „Connerovi“ pojednávající o zbytku rodiny, který se musel vypořádat s Roseanninou smrtí. Jestli bude sitcom podobně úspěšný a získá si přízeň diváků i bez hlavní postavy, ukáže čas.

Foto: Profimedia.cz

Herci Roseanne Barr a John Goodman zhubli během let pěkných pár kiloFoto: Profimedia.cz

Dívali jste se na „Roseanne“?

Načítám