Hlavní obsah

40 let od prvního dílu Dallasu: Co se stalo s Bobbym, Pamelou nebo J. R.?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo vyrůstal v devadesátých letech, nemůže neznat seriál „Dallas“ a spletité příběhy ropných magnátů Ewingů – jejich denním chlebem byly intriky, stejně jako vztahové peripetie. Představte si, že dnes je to přesně 40 let, co byl v Americe odvysílán první díl tohoto kultovního díla.

Článek

Každý muž chtěl být bohatý jako J. R., každá žena chtěla být krásná jako Pamela. Po intrikách, které jejich život provázely, ale toužil asi málokdo. Seriál „Dallas“ dnes slaví přesně 40 let od vysílání prvního dílu. Poslední byl uveden 3. května 1991 a dívalo se na něj přes 53 procent všech amerických domácností. U nás měl první díl premiéru až 5. ledna 1992.

Dávné kouzlo vyvanulo

Tvůrci se rozhodli oživit slávu série a v roce 2012 bylo natočeno pokračování, ale na původní popularitu nedosáhlo. Například u nás bylo vysíláno v létě 2013, ale byl to takový propadák, že jej televize brzy stáhla z hlavního vysílacího času. Nepomohlo ani vtipné promo, které odkazovalo na jeden z původních dílů: Bobby zemřel, fanoušky to však popudilo natolik, že se scenáristé rozhodli vrátit milovaného hrdinu do hry – všechno byl pouze sen jeho ženy Pamely, která po probuzení našla Bobbyho živého v koupelně. Proto se na plakátech k pokračování objevili hlavní protagonisté ve sprše s hláškou „Jsou zpět. A ne – není to sen“.

Larry Hagman (†81) alias J. R. Ewing

J. R. byl nejstarší z bratrů a zároveň největší padouch, chamtivec a velký sukničkář. Ani jeho představitel nebyl žádný Mirek Dušín. Herec měl už od mládí problémy s alkoholem, v době natáčení seriálu prý dokázal vypít až šest láhví šampaňského denně. Údajně to nebyla jediná droga, jíž Larry Hagman holdoval. V roce 1992 dostal cirhózu jater a o tři léta později mu na nich ještě našli nádor. Strach z brzké smrti herce pití odnaučil. Podstoupil transplantaci a poté se z něj stal napravený hříšník: chodil do nemocnic podporovat další pacienty, kteří čekali na transplantaci. S manželkou Majou Axelsson (89) měl dvě děti, syna Prestona (55) a dceru Heidi (60). Představitel lstivého J. R. zemřel v roce 2012, roli v tom hrála prodělaná rakovina.

Foto: Profimedia.cz

Herec Larry Hagman měl problémy s alkoholem, které ho později dohnalyFoto: Profimedia.cz

Linda Gray (77) alias Sue Ellen Ewing

Sue Ellen byla manželkou J. R. Toužila po něm, ale on chodil za jinými, a ona proto velice holdovala alkoholu. V reálném životě to ale bylo naopak. U své matky herečka viděla, jaké to je, když alkohol člověka zničí, a proto se mu vyhýbala. Dokonce prý přišla s nápadem, že by se Sue Ellen mohla z alkoholismu v seriálu vyléčit, nicméně marně. Kromě této výrazné role si Linda Gray zahrála ještě v dalších seriálech: „Melrose Place“ (1992–1997), „Beverly Hills 90210“ (1990–2000) nebo „Modelky s. r. o.“ (1994–1995). Původně být herečkou neměla, kariéru začínala jako modelka.

Foto: Profimedia.cz

Linda Gray si kromě Dallasu zahrála i v dalších seriálech, ale žádná role už nebyla tak výraznáFoto: Profimedia.cz

Patrick Duffy (69) alias Bobby Ewing

Podle původního scénáře měl být záporákem Bobby, ale všichni víme, jak to nakonec dopadlo. Prim v klanu hrál starší bratr J. R. Role Bobbyho nebyla pro Patricka Duffyho jedinou výraznou postavou, jíž se zapsal do povědomí diváků. Ztvárnil Franka Lamberta, hlavu rodiny v seriálu „Krok za krokem“ (1991–1998). Kromě televizních a seriálových rolí si zahrál i v pár filmech, poslední byl loňský televizní snímek „The Christmas Cure“.

Foto: Profimedia.cz

Bobby v seriálu zemřel, ale diváci s tím nesouhlasili, a tak ho scenáristé nechali ožítFoto: Profimedia.cz

Victoria Principal (68) alias Pamela Barnes Ewing

Jestli si byli bratři Ewingové v něčem podobní, tak to byl vkus na krásné ženy – nádherná byla i Bobbyho manželka Pamela. Původně mělo být jejich manželství ve stylu Romea a Julie, protože Pamela pocházela z rodiny úhlavních nepřátel, ale nakonec se tak nestalo. Postava byla velice kladná, což její představitelku nakonec přestalo bavit, a tak ze seriálu v roce 1987 odešla. Rozhodla se podnikat, ale nakonec se k herectví vrátila, i když více ji to zřejmě táhlo mimo světla reflektorů. Založila kosmetickou firmu a pustila se do výroby vlastních produktů. Začala ještě důkladněji pečovat o vzhled a psala o tom knihy. Za manžela má plastického chirurga, tak je otázka, jak je to s tou péčí doopravdy. Nicméně na svůj věk vypadá senzačně.

Foto: Profimedia.cz

Victoria Principal má kosmetickou značku a za manžela plastického chirurga. Není divu, že vypadá, jak vypadá! Foto: Profimedia.cz

Ken Kercheval (82) alias Cliff Barnes

Cliff Barnes patřil k nepřátelům rodiny Ewingů, byl to nevlastní Pamelin bratr a rodinu se snažil různými intrikami rozeštvat. Dokonce měl poměr se Sue Ellen. Hercův reálný život nebyl nepodobný tomu seriálovému. I mimo filmové plátno je to bouřlivák a milovník, ženatý byl celkem čtyřikrát a manželství vždy skončilo kvůli jeho nevěrám. Tyto zálety ho stály velké jmění – jeho ženy zřejmě moc dobře věděly, koho, ale hlavně s jak naditou peněženkou, si berou. Podobně jako jeho herecký kolega i Ken Kercheval doplatil na svůj zlozvyk – jako celoživotní kuřák onemocněl rakovinou plic. Museli mu odstranit část dýchacího ústrojí, ale nemoc přežil.

Foto: Profimedia.cz

Ken Kercheval má jisté podobnosti se svojí seriálovou postavou Cliffem Barnesem Foto: Profimedia.cz

Charlene Tilton (59) alias Lucy Ewing

Když hrála Charlene Tilton Lucy, neteř Bobbyho a J. R., bylo jí teprve sedmnáct. Diváky dokázala naprosto uhranout svým andělským vzezřením, byť do tohoto nadpozemského stvoření měla dost daleko. Seriál jí slušně nakopl kariéru a Charlene se snažila prosadit i jako zpěvačka – dařilo se jí to do té doby, dokud ji lidé vídali na televizních obrazovkách. Když její největší sláva odezněla, snažila se ji získat zpět, ale nikdy už to nebylo ono.

Foto: Profimedia.cz

Charlene Tilton se snažila i po skončení seriálu prosadit v umělecké branži, ale nikdy se jí už nedostalo stejných úspěchů, jako když hrála Lucy EwingFoto: Profimedia.cz

Dívali jste se na „Dallas“?

Reklama

Související témata:

Načítám