Hlavní obsah

Hubnutí: Jíte zdravě, cvičíte, přesto tloustnete? Víme, proč tomu tak je!

Foto: Thinkstock

To, co ukazuje váha, se vám ani trochu nelíbí? Zkuste to jinak: změřte se v pase a přes boky. Ne vždycky se podle počtu kilogramů pozná, jak na tom doopravdy jste!Foto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snažíte se o vyvážený jídelníček a rozumný životní styl, kila ale pořád přibývají. To je beznaděj, viďte! Možná ale děláte jen malé, snadno odstranitelné chyby. Zkuste víc spát nebo pořádně snídat!

Článek

„Vždycky jsem si o sobě myslela, že žiju zdravě. V jídle se hlídám, žádnou dietu sice nedržím, ale rozhodně se necpu sladkostmi ani salámy. Chodím na zumbu a doma šlapu na rotopedu. Jenže to pořád nestačí! Nedávno jsem si po dlouhé době stoupla na váhu a ouha, pět kilo navíc,“ stěžuje si naše čtenářka Ivana.

Podobný problém jako Ivana má spousta žen. A řada z nich si řekne: ať se snažím nebo nesnažím, stejně jsem tlustá, kašlu na to, dejte sem ty brambůrky! To je ale hrozná škoda! Přemýšlejte s námi: kde všude může být „zakopaný pes“?

Jíte samé správné věci – ale příliš mnoho!

Celozrnné těstoviny a pečivo, olivový olej, zakysané mléčné výrobky, čerstvé i sušené ovoce, ořechy a semena... to všechno jsou kvalitní potraviny, za které by vám každý odborník na výživu pochvalně poklepal na rameno. To ale neznamená, že jsou také nízkoenergetické a že jich můžete spořádat, co se do vás vejde!

Takové ořechy nebo olivový olej jsou sice vynikající pro vaše srdce a cévy, ale také pořádné kalorické bomby (o tom, jak kvůli ořechům nepřibrat, se dočtete tady). Takže: zkuste zmenšit porce a všechno doplňujte spoustou zeleniny.

Foto: Thinkstock

Zeleniny můžete sníst tolik, kolik chcete, bez omezování a výčitekFoto: Thinkstock

Vynecháváte nebo odbýváte snídani

Snídaně je mimořádně důležitá. Pokud se ráno nenajíte, vaše tělo spustí hned od rána „nouzový program“, při kterém šetří každou kalorii. Snídaní ale naopak metabolismus pěkně nastartujete. „Snídaně by měla obsahovat potravinu bohatou na bílkoviny – sýr, šunka, vejce, jogurt, tvaroh, a potravinu bohatou na sacharidy – pečivo, chléb, vločky. Pokud je to možné, je dobré přidat kousek ovoce nebo zeleniny,“ radí nutriční terapeutka PhDr. Karolína Hlavatá. Pokud nemáte ráno hlad, zkuste zmenšit večeře nebo večeřet dřív.

Spíte méně, než potřebujete

Chybí-li organismu energie, kterou nezískal spánkem, má tendenci doplňovat ji jinak, především „rychlými cukry“. To se projevuje především večer. „Dopoledne jste plní vůle a energie, večer jste ale unavení, bez vůle a motivace. A tuhle únavu zaměňujete za hlad,“ vysvětluje psycholog Jeroným Klimeš. Podle psychologa dnes trpí spánkovou deprivací většina lidí – a v mnoha případech je i příčinou večerního přejídání. Nedostatek spánku – stejně jako dlouhodobý stres – navíc vede k tomu, že tělo najede na šetřící „mód přežití“.

Foto: Thinkstock

Podkožní tuk? Je sice vidět, podle lékařů je to ale ten nejméně škodlivý. Mnohem horší jen ten, který se schovává v břišní dutiněFoto: Thinkstock

Nejste náhodou v přechodu?

Celý život jsem byla štíhlá, ale teď, hrůza! Tohle zažila většina žen okolo padesátky. Hormonální změny v období klimakteria způsobují, že ačkoli žijete a jíte pořád stejně, tuk se najednou začíná ukládat tam, kde nikdy dřív nebyl. Bohužel, bez změn to nepůjde.

„Důležité je přizpůsobit svůj energetický příjem sníženému výdeji. U lidí nad padesát let by to nemělo být víc než 8000 kJ na den – to je udržovací stav. Pokud potřebujete zhubnout, musí to být samozřejmě méně,“ objasňuje Karolína Hlavatá. Co se pohybu týče, kromě aerobních aktivit je velmi důležité i posilování, po padesátce totiž svaly začínají atrofovat.

Může se něco z toho týkat i vás? Napište nám o tom, jestli se vám daří držet si optimální váhu a jak na to jdete!

Načítám