Hlavní obsah

Nejlepší pečená husa s jablky: klasicky v troubě a dozlatova

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Křupavá kůrčička a krásně šťavnaté maso. Právě taková bude vaše letošní svatomartinská husička, pokud se budete držet tohoto receptu. A je jen na vás, jakou přílohu k ní zvolíte.

Článek

Svatomartinské hodování je tradičně spojeno právě s husí pečínkou. Ani moderní doba na tom nic nezměnila, takže se do toho pojďte pustit! Jak tedy upéct sváteční husu? Je to jednoduché: držte se následujícího postupu krok za krokem. A co přílohy? Jistě máte své oblíbené. Anebo knedlík kupte a zelí ohřejte ze sklenice.

Suroviny

Co je třeba nakoupit, pokud chcete připravit husí hostinu pro celou rodinu? Tady je přehled surovin na 8 porcí:

  • husa
  • 3 velké cibule
  • 4 jablka
  • kmín
  • rozmarýn
  • sůl

Postup

01.

Jablka a cibule oloupejte, pokrájejte na tenké měsíčky a v míse dost osolte a okořeňte kmínem a rozmarýnem. Očištěnou husu zvenku i zevnitř osolte a okmínujte a naplňte jablečnou směsí. 

Tip: Pokud jste koupili husu i s droby, pak jatýrka orestujte na šalotce a z krku a zbytku uvařte polévku. Anebo udělejte úžasnou husí paštiku.

02.

Husu položte prsy dolů do pekáče, přiklopte (nebo překryjte alobalem) a dejte na 2,5 hodiny péct na 150 °C. Poté husu otočte (v tuto chvíli můžete slít část tuku), opět přiklopte a pečte další asi 2,5 hodiny doměkka. Nakonec teplotu zvyšte na 180 °C a bez poklice opečte dozlatova. Čas od času přelijte výpekem.

Tip: Doba pečení záleží na velikosti husy a kvalitě masa. Máte-li dostatek času, pečte ji raději déle a na nižší teplotu (120 °C). Slitý tuk z husy se dá použít na skvělý bramborový kugl.

Foto: Eva Malúšová

Upéct husu není nic těžkého. A jestli nejste nadšení kuchaři, knedlík kupte a zelí ohřejte ze skleniceFoto: Eva Malúšová

Načítám