Hlavní obsah

Posvícenská husa: Dozlatova vypečená s jablky a knedlíčky

Foto: Eva Malúšová

Opravdový význam svatomartinské tradice už se dnes trochu zapomíná, ale zrovna její gastro složku více než ochotně dodržuje leckdo – a není vůbec divu, když se jedná zrovna o šťavnatou husičku.

Článek

Uspořádejte svatomartinské hody přímo u vás doma – dneska pořiďte husu, zítra ráno ji dejte do trouby a odpoledne už si můžete pochutnávat na pečínce plné křupavé kůrčičky a šťavnatého masa. Prověřit byste měli i letošní svatomartinská vína a třeba se i podívat, která legenda o svatém Martinovi a husách vám připadá nejpravděpodobnější.

Svatomartinská husa s jablky

Na asi 8 porcí potřebujete: husu, sůl, kmín, 3 velké cibule, 4 jablka, rozmarýn

Postup: Jablka a cibule oloupejte, pokrájejte na tenké měsíčky a v míse dost osolte a okořeňte kmínem a rozmarýnem. Očištěnou husu (pokud jste ji koupili i s droby, pak jatýrka orestujte na šalotce a z krku a zbytku uvařte polévku) zvenku i zevnitř osolte a okmínujte a naplňte jablečnou směsí. Prsy dolů husu položte do pekáče, přiklopte (nebo překryjte alobalem) a dejte na 2,5 hodiny péct na 150 °C. Poté husu otočte (v tuto chvíli můžete část tuku slít), opět přiklopte a pečte další asi 2,5 hodiny doměkka. Nakonec teplotu zvyšte na 180 °C a bez poklice opečte dozlatova. Čas od času přelijte výpekem. Doba pečení záleží na velikosti husy a kvalitě masa, máte-li dostatek času, pečte ji raději déle a na nižší teplotu (120 °C).

Mezitím si hravě připravíte bramborové knedlíky nebo lokše a zelí. Zkuste bílé zelí s jablky, červené s perníkem nebo obměnu ve formě zelí kedlubnového. A nezapomeňte dostatečně podlévat svatomartinským vínem!

Foto: Eva Malúšová

Dobrou chuť!

Dodržujete tradici svatomartinské husy?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama