Hlavní obsah
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

K svátku svatého Martina kromě bílého koně a pečené husy se zelím od nepaměti patří také nějaká ta sladká dobrota – a obvykle se chystají pamlsky s mákem. Vyzkoušejte tyhle úžasně křehké rohlíčky a garantujeme vám, že jen jednou do roka je péct nebudete.

20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
20 rohlíčků
Těsto
  • 170 g hladké mouky
    1
  • 150 g másla
    7
  • 2 lžíce octa 8%
  • 2 lžíce vody
  • 1 ks žloutků
    3
Náplň
  • 75 g máku
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 120 ml mléka
    7
  • 1 špetka nového koření
  • 1 oříšek másla
    7
Zpracování, pečení a podávání
  • 2 lžíce hladké mouky
    1
  • 1 ks vejce
    3
  • 2 lžíce cukru moučka
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Všechny suroviny na těsto vložte do mísy a v robotu nebo rukama zadělejte hladké těsto. I hotové trochu lepí, ale opravdu jen lehce! Pak ho zabalte do sáčku a nechte v lednici asi 30 minut odpočinout. Mezitím připravte náplň.

02.

Všechny ingredience na makovou náplň (kromě másla) dejte do kastrolku a přiveďte k varu. Poté plamen stáhněte na minimum a pozvolna několik minut vařte doměkka. Tenhle krok nepodceňujte – mák by se měl vařit klidně deset minut, aby byl opravdu vláčný a nebyl hořký. Podle potřeby do něj přidejte i více mléka. Do hotové nádivky vmíchejte máslo a nechte úplně vychladnout – kdyby byla náplň byla příliš teplá, rozpouštěla by těsto.

03.

Troubu zapněte na 200 °C. Těsto na pomoučeném válu rozválejte na plát silný přibližně 2 mm. Rádýlkem ho nakrájejte na obdélníky velké asi 10 × 7 cm a ty pak rozkrojte diagonálně na trojúhelníky. Od velikosti obdélníku se odvíjí velikost rohlíčků, takže si rozměry přizpůsobte svým představám. Doprostřed každého trojúhelníku dejte lžičku náplně a od úzké strany původního obdélníku zarolujte rohlíčky. 

04.

Rohlíčky klaďte na plech vyložený pečicím papírem a potřete je rozšlehaným vejcem. Pečte asi 20 minut dozlatova a podávejte jemně poprášené moučkovým cukrem.

Upečete si na svatého Martina celou husičku s jablky, nebo špikovaná husí stehýnka?

Načítám