Hlavní obsah
2,8
(135)
Foto: Marianna Bartková

Foto: Marianna Bartková

Neplačte nad koncem léta a raději se radujte z mírného sluníčka a nadcházející zvěřinové sezony! Neznáme lepší způsob, jak tyto dny oslavit, než se skleničkou dobrého vína a lahodnou domácí paštikou. Ta naše je z kančího masa, kachních jater a portského, takže s ní neuděláte ostudu ani při slavnostnějších příležitostech.

25 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
Masový základ
  • 600 g kančího masa
  • 2 lžičky čerstvých bylinek
  • 2 listy bobkového listu
  • 10 kuliček jalovce
  • 1 lžička pepře
  • 100 g sádla
  • 100 g špeku
  • 200 ml portského vína
  • 1 lžička soli
  • 4 stroužky česneku
Játra
  • 1 ks cibule
  • 50 g sádla
  • 1 kg kachních jater
  • 1 lžička soli
  • 50 ml portského vína
Něco navíc
  • 100 g slaniny
  • 1 hrst lískových oříšků
  • 2 lžíce sušených brusinek
Článek

Postup

01.

Maso, kančí či dančí, a nejlépe málo šlachovité jako je kýta nebo plec, pokrájejte na menší kousky a dejte do pekáče spolu s kořením: já použila čerstvý rozmarýn a šalvěj, ale výborný je i tymián nebo sušená provensálská směs. Přidejte v hmoždíři podrcený bobkový list, jalovec a pepř, sádlo (nejlepší je kachní nebo husí), kostičky špeku, portské nebo jiné sladké víno, sůl a nasekaný česnek.

02.

Přiklopte a pečte 1,5 až 2 hodiny při 200 °C doměkka. Poté i se vší šťávou rozmixujte (ne úplně dohladka) nebo pomelte na mlýnku. Můžete si kvůli struktuře nechat část masa stranou a vmíchat je do hotové paštiky pokrájené na kousky.

03.

Mezitím, co se maso peče, pokrájejte nadrobno jednu velkou cibuli nebo asi 4 šalotky a nechte pomalu změknout na dalším sádle. Přidejte od žilek očištěná kachní, králičí nebo kuřecí játra, zprudka orestujte, a když jsou měkká, dost osolte a podlijte trochou vína. To nechte odpařit, stáhněte z ohně, a když je směs už jen vlažná, také ji rozmixujte nebo pomelte.

Foto: Marianna Bartková

Varianta ve skleničce zalité máslem je o něco trvanlivější a poslouží i jako prima jedlý dárekFoto: Marianna Bartková

04.

Maso a játra smíchejte a případně dochuťte. Paštika by měla být lehce přesolená, po vychladnutí se chuť zjemní. Nyní ji můžete už rozdělit do skleniček, nebo ještě doladit vmícháním pražených lískových ořechů nebo mandlí a sušených brusinek. Ty nejprve přelijte vroucí vodou, nechte 10 minut nabobtnat a vodu poté vyždímejte.

05.

Pro slavnostnější variantu vyložte formu na srnčí hřbet potravinářskou folií a plátky slaniny a směs do ní pořádně upěchujte. Naopak skleničky můžete ještě zalít rozpuštěným sádlem, máslem nebo želé připraveného dle návodu na obalu ze želatiny a portského.

06.

Nechte v chladu nejlépe do druhého dne odležet, paštiku ale asi 30 minut před podáváním vyndejte z lednice. Vydrží zhruba 3 dny.

Tip: Pro delší trvanlivost skleničky ještě alespoň hodinu (nebo hodinu první den a hodinu druhý den) při 100 °C zavařujte. Játra pak nemusíte úplně propékat, protože se tepelně upraví při sterilaci.

Foto: Marianna Bartková

Brusinky, ořechy i kousky masa vypadají na řezu efektně a paštice dodají slavnostnější rázFoto: Marianna Bartková

Pro další recepty na skvělé domácí paštiky mrkněte do článku Jak na domácí paštiku & 12 receptů, které musíte zkusit. A nezapomeňte, že nejlépe k paštice chutnají nakládané okurky, případně další zelenina doma zavařená.

Reklama

Načítám