Hlavní obsah

Ideál krásy šedesátých let: Jak dnes vypadá slavná Twiggy?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Málokomu se poštěstí, že se jeho jméno stane pojmem, který se používá v běžném hovoru. Ikona 60. let tohoto úspěchu dosáhla. „Být twiggy“ znamená vypadat tak trochu jako hubený kluk. Jaký byl život první supermodelky a jak se během let změnila?

Článek

Lesley Hornby (69), známá pod přezdívkou Twiggy, prorazila v roce 1966 a zcela změnila dosavadní ideál krásy. Sláva jedné z prvních britských supermodelek se brzy rozšířila do celého světa jako virus. Módní domy začaly pod svá křídla shánět dívky jí podobné. Cenil se chlapecký vzhled, velmi štíhlá postava, velké oči, dlouhé řasy a krátký sestřih.

Twiggy: Tvář roku

Jako patnáctiletou dívku objevil Twiggy muž jménem Nigel Jonathan Davies. Ten se stal nejen jejím manažerem, ale také přítelem. Na dívku narazil v kadeřnictví, kde pracovala jako asistentka. Přezdívku Twiggy manažer vymyslel na základě jejích velice štíhlých údů. Připomínaly mu větvičky, anglicky twiggs. Poté vzaly věci rychlý spád. Již o rok později získala hubená dívka tituly Tvář roku a Britka roku. Svět po ní šílel.

Při svých 168 centimetrech vážila jen něco kolem padesáti kilogramů. O ženských křivkách nelze mluvit. Jaký rozdíl ve srovnání s Marilyn Monroe (†36), jejíž kypré ženské tělo bylo ideálem krásy v padesátých letech (Marilyn Monroe (†36): Hollywoodská kráska s IQ 168!)!

Foto: Profimedia.cz

Někteří její štíhlost obdivovali, jiní odsuzovaliFoto: Profimedia.cz

Propagátorka anorexie?

Za svůj vzhled ovšem Twiggy nebyla jen chválena. Mnozí ji kvůli příliš hubené postavě kritizovali a obviňovali z toho, že propaguje nezdravý vzhled, a je tak špatným vzorem pro dospívající dívky. Twiggy ale dodnes popírá, že by za její váhou bylo omezování jídla. V době dospívání byla prý přirozeně hubená.

Nicméně v módním světě rozpoutala poprask. Značky se o ni přetahovaly. Nesmazatelně se vepsala do historie módy, a to i přesto, že její modelingová kariéra trvala pouhé čtyři roky. Už v roce 1970 odešla „do důchodu“ s tím, že nechce být celý život jen věšákem na šaty.

Foto: Profimedia.cz

V sedmdesátých letech si Twiggy nechala narůst dlouhé vlasy a trochu přibralaFoto: Profimedia.cz

Twiggy jako filmová hvězda

Poté, co pověsila modeling na hřebík, se ale ze světel reflektorů neztratila. Začala se totiž realizovat jako herečka a zpěvačka a nešlo jí to o nic hůř než dělat manekýnu. Za svůj debut ve filmovém muzikálu The Boy Friend (1971) byla dokonce oceněna dvěma Zlatými glóby.

Foto: Profimedia.cz

Za svůj přínos módě, umění i charitě si letos vysloužila šlechtický titul čestné dámy, který jí udělil princ CharlesFoto: Profimedia.cz

Sází na přirozenost

Jako jedna z mála slavných žen dokáže Twiggy stárnout s grácií. Nejsou na ní vidět žádné plastické operace. Bývalá supermodelka se nechala slyšet, že proti estetickým zákrokům nic nemá, jen zatím nesebrala odvahu. Podle nás to ani není potřeba. Jestli mluví pravdu, tak půl roku před sedmdesátkou vypadá stále velmi šik.

V roce 2005 se Twiggy dokonce vrátila k modelingu a stala se jednou z tváří úspěšné kampaně značky Marks and Spencer.

Foto: Profimedia.cz

Nemá prý za sebou žádné plastické operace, pro omlazení jí stačí správně zvolené oblečeníFoto: Profimedia.cz

A teď obráceně: Slavné baculky a móda!

Reklama

Související témata:

Načítám