Hlavní obsah

Od kyprých tvarů přes kost a kůži až po „obyčejnost“. Vnímání ženské krásy napříč dekádami

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každá doba přináší nové hvězdy. Tyto dámy byly ve své době považovány za sexsymboly. Ideál krásy se měnil s každou dekádou. Jak moc ovlivnily vnímání běžných žen, které se jim chtěly co nejvíc podobat?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Podle jakého klíče lze ženy označit za sexsymbol? Je to jednoduché – jedná se o známou osobnost, která je velkou částí společnosti považována za sexuálně přitažlivou. Neposuzují se přitom její schopnosti ani intelekt, jen vzhled. Dalším znakem může být, že se ženy snaží kopírovat její křivky, módní styl, účes nebo grimasy. Prohlédněte si náš výčet a posuďte, jak moc se vnímání společnosti mění.

Rita Hayworth

Kráska, která získala přezdívku Bohyně lásky, sklízela největší obdiv ve 40. letech, kdy si její polonahé fotky z časopisů věšeli do skříněk američtí vojáci. Muži byli paf z jejího vosího pasu. Jedno z negližé, ve kterém Rita Hayworth pózovala, bylo později vydraženo za 26 888 dolarů. Sklízela obdiv ale i jako herečka, za snímek Circus World z roku 1964 si vysloužila nominaci na Zlatý glóbus. Byla pětkrát vdaná a porodila dvě děti.

Marilyn Monroe

I když byla Marilyn Monroe herečka jen průměrná, proslula svým sex-appealem. Legendární je scéna z filmu Slaměný vdovec (1955), v němž stojí v bílých šatech nad ventilací metra. Tyto šaty se v roce 2011 prodaly za neuvěřitelných 5 milionů dolarů. Muži po ní šíleli a ženy chtěly být jako ona – kopírovaly její účes a vycpávaly si podprsenky, aby měly bujnější dekolt. Zatímco ve veřejném světě se Marilyn dařilo, v soukromí to bylo horší. Byla třikrát vdaná a proslula i poměrem s prezidentem USA J. F. Kennedym. Její pojetí narozeninové písně Happy Birthday, kterou mu na oslavě zpívala, se označuje za nejvíc sexy interpretaci písně v historii.

Brigitte Bardot

V 60. letech byla sexsymbolem, který zaujal dlouhými blonďatými vlasy a výrazným líčením, Brigitte Bardot. Mezi elitu ji katapultoval film A Bůh stvořil ženu (1956), díky němuž se stala módní ikonou a její styl kopírovaly ženy po celém světě. Zatímco ale Marilyn Monroe po slávě prahla, u Brigitte to bylo jiné. Popularita jí naháněla hrůzu a jediné, po čem toužila byl normální rodinný život, alespoň tak to v rozhovorech několikrát zopakovala. Vdala se čtyřikrát a má jednoho syna. V 70. letech se stáhla z mediálního světa a intenzivně bojuje za práva zvířat.

Twiggy

Na přelomu 60. a 70. let se na mole jako blesk z čistého nebe objevila Lesley Hornby – šestnáctiletá Angličanka s propadlými tvářemi, krátkými vlasy a vyhublou postavou. Fenoménem se stala klučičí postava. Ženské křivky vzaly za své. Zatímco ale Twiggy (přezdívka pramenící z její vyzáblé postavy) jakékoli zdravotní problémy odmítala, rozpoutala hotové peklo. Dívky, kterým nebyla dána útlost geneticky, začaly mít problémy s příjmem potravy. Udala, i když nevědomky, trend, který přetrvává dodnes.

Pamela Anderson

Devadesátá léta budou už navždy spojená se slavnou záchranářkou ze seriálu Pobřežní hlídka Pamelou Anderson. Její silikonové implantáty, které si nechala udělat kvůli focení pro Playboy, ji proslavily. K tomuto kroku motivovala miliony žen po celém světě. Její plakáty v červených plavkách (nebo bez nich) dodnes zdobí nejednu mužskou pracovnu či dílnu. Ideál krásy 90. let podle vzoru Pamely Anderson? Štíhlá postava a abnormálně velké poprsí.

Monica Belluci

Přelom tisíciletí se stal ve vnímání krásy revoluční. Sexsymbolem se staly brunetky s přírodními plnými křivkami. Jednou z nich byla i italská modelka a herečka Monica Bellucci. Dvojnásobná maminka se nebála odhalit ani před filmovou kamerou (např. ve filmu Maléna z roku 2000) a dostala se do erotických představ mnoha mužů.

Scarlett Johansson

Určit ženu, která by se dala označit za sexsymbol dnes, je velmi ošemetné. Už totiž neplatí jednotná představa o kráse a ženy se inspirují stylem „od každého něco“. Dvakrát po sobě byla ale herečka Scarlett Johansson označena časopisem Esquire za nejkrásnější ženu světa. Netěží ale jen ze svého vzhledu, u něhož sází hlavně na přirozenost, ale soustředí se hlavně na svou kariéru – byla dvakrát nominována na Oscara a pětkrát na Zlatý glóbus.

Načítám