Hlavní obsah

Ideální materiál na léto? Máme 5 favoritů do veder!

Foto: Lichi

Foto: Lichi

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní horké dny se dají ideálně přežít někde u vody. A nebo také v příjemném prodyšném oblečení. Které materiály jsou pro tyto slunečné dny nejlepší? Je jich pět.

Článek

Letní dny přinášejí i nepříjemné okamžiky v podobě propoceného oblečení v MHD či v autě, které se na vás protivně lepí, nebo vytváří nevzhledné koláče v podpaží. To může být občas způsobeno i volbou nevhodného materiálu vašeho oblečení. Proto se příště při jeho výběru zaměřte na přírodní složení a sledujte cedulky, které vás případně upozorní na velký podíl umělých vláken.

A jaké materiály jsou tedy nejvhodnější? Určitě ty, které jsou dobře prodyšné, savé a rozhodně příjemné vašemu tělu. Některé vás dokonce částečně ochrání před UV zářením, jiné vás budou lehce chladit. Zde jsou naše rady.

1. Bavlna

Bavlna je nejen v letních měsících volbou číslo jedna, neboť se do ní můžete obléct od hlavy až k patě. Je velmi příjemná a odolná, proto ji lze prát a žehlit na poměrně vysokou teplotu. „Kvalita bavlny je ale různá, záleží především na délce použitých vláken, platí zde pravidlo, čím delší vlákna jsou, tím je bavlna příjemnější na dotyk a kvalitnější. Nejkvalitnější bavlny jsou Sea Island, americká Pima a egyptská bavlna. Při výběru je důležité také hlídat štítky s popiskem 100% bavlna, která je bez příměsí,“ upozorňuje Adam Rožánek, zástupce značky Styx.

Foto: archiv firem

Zleva: Pietro Filipi, halenka 2490 Kč. Mango, blůza 399 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Zleva: La Femme MiMi, vzorované šaty 2999 Kč. Zara, košilové šaty 1299 KčFoto: archiv firem

2. Madeira

Madeira je lehká, bavlněná látka s dírkovou výšivkou ve stejné barvě. Znali ji už naše prababičky, protože se používala často na výrobu krojů, límců a dekorací. Dnes se ovšem vrátila do módy v podobě letních šatů, sukní či halenek. Je to látka lehká, prodyšná a méně mačkavá.

Foto: archiv firem

Zleva: H&M, sukně 999 Kč. Vero Moda (prodává Different), tílko 349 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Zleva: Vero Moda (prodává Zoot), šaty 1189 Kč. Vila (prodává Zoot), šaty 1259 KčFoto: archiv firem

3. Len

Pokud hledáte pevnější a odolnější materiál, pak je ideální volbou len. Vyrábí se z rostlinných textilních vláken, na rozdíl od bavlny nepřitahuje prach, a dokonce částečně chrání před UV zářením. „Len navíc výborně absorbuje vlhkost, ale na omak je stále suchý a nezůstávají na něm fleky. Čím více se pere, tím je měkčí a příjemnější. Mačká se sice, ale vypadá stále dobře,“ říká módní návrhářka značky La Femme MiMi Mimi Lan Nguyen, a dodává, že se nemačkají pouze syntetické látky.

Foto: archiv firem

Zleva: La Femme MiMi, šaty 2450 Kč. Lichi, šaty 2390 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Zleva: Massimo Dutti, košile 1595 Kč. Mango, košile 599 KčFoto: archiv firem

4. Hedvábí

Přírodní hedvábí je sice dražší, ale v horku jeho kvalitu a lehkost opravdu oceníte. Jeho vlákno se vyrábí z bource morušového a výsledná látka je na omak měkká a lesklá. Při jeho nošení budete mít v létě pocit, že se vaší kůže skoro nedotýká, a navíc lehce chladí. Vyžaduje však také jemnou péči a zacházení. Pozor však na klasické konfekce, kde je přírodní hedvábí nahrazováno umělým.

Foto: archiv firem

Zleva: Pietro Filipi, halenka 3990 Kč. Kateřina Geislerová, halenka 6200 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Zleva: H&M, kalhoty 2999 Kč. Lovechild (prodává Zalando), sukně 5160 KčFoto: archiv firem

5. Chambray

Pod tímto názvem se ukrývá většinou bavlněná látka, která připomíná džínovinu. Ovšem na rozdíl od denimu je o poznání měkčí, prodyšnější a tenčí. Chambray má bílou výplň, která látce dává lehce vyšisovaný vzhled, a vlákno je tkané nejčastěji s modrým pozadím. Tuhle látku najdete na košilích, kraťasech, kalhotách, šatech a sukních.

Foto: archiv firem

Zleva: Tommy Hilfiger, šortky 1701 Kč. Gap (prodává About You), šortky 929 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Zleva: Tommy Jeans (prodává Modivo), šaty 1994 Kč. Selected Femme (prodává Asos), šaty 2590 KčFoto: archiv firem

Reklama

Načítám