Hlavní obsah

Instantní vs. domácí jídla: Testovali jsme úsporu času i chuť

Foto: THINKSTOCK

Ušetří instantní pokrmy tolik času, kolik byste čekali?

Co rychle uvařit, když večer nestíháte? Vyplatí se sáhnout po instantní polévce, bramborové kaši nebo palačinkách? Porovnali jsme čas, který je na jejich přípravu potřeba, s klasickým postupem.

Článek

Nakoupili jsme pět instantních potravin. Měly by vám ušetřit spoustu času, ale nahradí i chuť, na kterou jste zvyklí? A opravdu je jejich příprava o tolik rychlejší? Na to všechno jsme se snažili odpovědět při našem redakčním testu.

Instantní čaj Lesní ovoce

Složení: cukr, glukóza, regulátor kyselosti: kyselina citronová, extrakt z ibišku 2 %, extrakt z arónie, sušené ovoce v prášku (ostružiny, jahody, maliny, černý rybíz, třešně) 0,1 %, přírodní aroma.

Cena:29,90 Kč/400 g – 20 dávek

Doba přípravy: asi 3 minuty

Foto: archiv redakce

Hodnocení redakce: „Instantní čaj je velmi sladký – a pokud ho naředíte víc vodou, pak zas ztrácí chuť," konstatovala Sabina Trnková, kterou vidíte při ochutnávání na fotografii. Ještě dodáváme, že úspora času je také nulová – i instantní čaj musíte nechat alespoň pět minut vychladnout, než ho můžete pít.

Porcovaný čaj Ovocná zahrada

Složení: jablko, ibišek, šípek, černý rybíz, aroma, kyselina citronová, listy jahod, směs lesních plodů 1,5 % (malina, ostružina, borůvka)

Cena: 22,90 Kč/20 sáčků

Doba přípravy: asi 8 minut

Jemné vaječné palačinky

Složení: pšeničná mouka, sušené mléko, sušená vejce 4 %, cukr. Přidává se jen voda.

Cena: 27,50 Kč/250 g, 10–12 palačinek

Doba přípravy:asi 8 minut a smažení

Foto: archiv redakce

Hodnocení redakce: Těsto z „pytlíku“ bylo i po naředění doporučeným množstvím vody tuhé. „Ve výsledku jsou gumové, rozhodně dělám lepší palačinky," zhodnotila Blanka Kubíčková, kterou vidíte i na fotce. „Občas jsem je také dělala z pytlíku, ale teď vidím rozdíl, takže se vrátím k domácím,“ komentovala kolegyně Sabina Trnková.

Domácí palačinky

Složení:250 g hladké mouky, 1 vajíčko, asi 200 ml mléka, sůl

Cena: přibližně 15 Kč

Doba přípravy: asi 5 minut a smažení

Bramborová kaše

Složení:sušené brambory 98,8 %, emulgátor (mono-a diglyceridy mastných kyselin), antioxidant (kyselina askorbová), stabilizátor (dihydrogendifosforečnan sodný), aromata, kurkuma, může obsahovat stopy mléka

Cena: 29,90 Kč/125 g – 4 porce

Doba přípravy:asi 12 minut

Foto: archiv redakce

Hodnocení redakce: „Práškovou kaši bych na svém talíři viděl jen nerad," prohlásil Michal Snížek, kterého vidíte i na fotce. „S tou opravdickou se prostě nedá srovnat, i když tahle instantní patřila ještě k tomu lepšímu," dodala kolegyně Jana Finferlová.

Domácí bramborová kaše

Složení:400 g brambor, sůl, asi 150 ml mléka, asi 100 g másla

Cena: přibližně 20 Kč

Doba přípravy:asi 40 minut

Kuřecí polévka XXXL porce těstovin

Složení: bezvaječné těstoviny 72 % (pšeničná mouka, kurkuma), jedlá sůl, maltodextrin, pšeničná mouka, aromata, kuřecí maso 6,6 %, cukr, karotka, slepičí tuk 1,2 %, sójový hydrolyzát, škrob, cibule 0,8 %, celer, vaječný bílek, petrželová nať, směs koření, rostlinný palmový tuk, kyselina citronová, extrakty česneku a chilli, barvivo riboflavin, antioxidant rozmarýnový extrakt

Cena: 28,90 Kč/118 g – litr polévky

Doba přípravy: asi 10 minut

Foto: archiv redakce

Hodnocení redakce: „O rozdílech mezi oběma nemusíte ani přemýšlet, to odhalíte na první dobrou, stačí si přivonět, “ zhodnotila polévky Jana Netopilová. Všichni jsme se shodli, že žádná úspora času nenahradí chuť opravdického vývaru.

Domácí kuřecí vývar

Složení: 1 kg kuřecí směsi na polévku, 1 cibule, 2 mrkve, 4 stroužky česneku, 1/3 sáčku polévkové zeleninové směsi, koření – sůl, kmín, trocha kari.

Cena: asi 40 Kč na 2 litry polévky – v porovnání tedy litr přibližně 20 Kč

Doba přípravy: asi 1,5 hodiny

Bramborové knedlíky

Složení: pšeničná mouka, bramborová kaše 30 % (sušené bramborové vločky, emulgátor E471, stabilizátor E450, antioxidant E304 nebo E330, konzervant E220, barvivo kurkumin), pšeničná krupice, jedlá sůl s jódem (max. 2,5 %), instantní kukuřičná mouka, sušené mléko odtučněné, sušená syrovátka, kypřidla (E500, E450)

Cena: 22,90 Kč/400 g, 4–5 porcí

Doba přípravy: asi 30 minut

Foto: archiv redakce

Hodnocení redakce: „Domácí knedlíky jsem poznala hned, ty z prášku byly takové suché a chuťově nevýrazné,“ zhodnotila Jana Finferlová, kterou vidíte i na fotografii. Při přípravě bylo těsto ze sušené směsi hutnější a tvrdší, takže má menší tendenci se rozvařit.

Domácí bramborové knedlíky

Složení: asi 400 g vařených a loupaných brambor, 1 vajíčko, asi 100 g hrubé mouky, sůl

Cena:15 Kč

Doba přípravy: přibližně 1 hodina 15 minut

Foto: archiv redakce

Nakoupili jsme pět pokrmů „z pytlíku" a porovnali jejich dobu přípravy a chuť s domácí klasickou přípravou

Napište nám, jaké potraviny „v prášku“ kupujete a s čím máte dobré či horší zkušenosti.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.