Hlavní obsah

Invalidou kvůli kancelářské práci?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Správný nábytek je základemFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Myslíte si, že sedět osm hodin u počítače je nějaká výhra? Nenechejte se mýlit. Zdravotně lépe na tom mohou být ti, kteří celou směnu fyzicky pracují. Kancelářská práce totiž může být pro tělo pořádný jed!

Článek

Židle je základ

Pokud pracujete v kanceláři, pak mějte na paměti, že na židli či křesle prosedíte minimálně třetinu dne, a tedy i velkou část svého produktivního života. Jestli ovšem nechcete být brzy invalidní důchodci, pak byste měli začít přemýšlet, na čem sedíte. Obyčejná židle vám může přinést velké množství problémů (ztuhlé svaly, bolavá záda, křivá páteř, dokonce i bolesti hlavy). Co se pak sezení týče, na židli raději rovnou zapomeňte, lepší je pořádné křeslo. 

To musí ideálně umožňovat tzv. dynamické sezení. Tedy takové, kdy má člověk možnost přirozeně měnit polohu svého těla dle potřeby. Takové křeslo pak nechává páteř přirozeně rovnou a tlak opěradla přitom vyvolává rovnoměrné namáhání a práci zádových svalů. Díky tomu je sezení zdravé a nezatěžuje nepřirozeně tělo. Místo pro sezení by pak mělo být přiměřeně široké. Nesmíme zapomínat ani na vhodnou tvrdost sedáku. Neměl by být ani tvrdý, ani měkký. Nejlepší je zlatá střední cesta. Důležitá je i bederní opěrka, zabraňující křivení páteře. Kancelářské křeslo by mělo být také výškově nastavitelné. A to nejen jako celek, ale i opěrky na ruce by měly být regulovatelné. A materiál?Nikoho asi nepřekvapí, že nejlepší je klasická kůže. Nespotíte se na ní. A v zimě hřeje, v létě chladí.

Zdravá strava

Člověk, který pracuje hlavou, má menší potřebu jídla, než kdyby pracoval rukama. Ovšem pozor! Sezení u počítače nás tu a tam láká sáhnout po nějaké dobrůtce. A ovoce či zelenina je to málokdy. Většinou jsou to sušenky, čokoláda, krekry... A o pracovních obědech poté ani nemluvě. To se pak nemůžeme divit, že nám na břiše přibývá jedna pneumatika za druhou! Při práci v kanceláři, což je považováno z hlediska dietetického, za jednu z nejlehčích prací, spotřebuje žena asi 6500 kJ. Pokud budete jíst více, počítejte s tím, že se to dříve či později někde projeví.

Po práci do fitka

Kardiovaskulární systém - tedy srdce a krevní oběh jsou naprogramovány na vytrvalost. Není tím ovšem myšleno to, že budete sedět osm a více hodin nehybně u počítače. Pokud už tak činíte a jinak se vůbec nehýbete, pak si zaděláváte na pořádné problémy (především onemocnění kardiovaskulárního systému - infarkt, nemoci cév...). Abyste se jim vyhli, měli byste každý den alespoň půl hodiny vyvíjet nějakou fyzickou aktivitu. Mladší z vás mohou chodit do fitka. Těm starším pak stačí dojít domů pěšky, nepoužít výtah a před spaním se projít s pejskem.

Dvakrát za rok wellness

Myslete na sebe. A když už vyděláváte, odměňte se. Vyrazit můžete třeba do lázní. Vhodné jsou Jeseníky (lámou se zde tektonické desky a díky tomu se zde báječně spí a léčí se zde pochroumané nervy), Třeboň (vyhlášené bahno vám udělá dobře nejen na těle, ale i na duši), Jáchymov (tady vám zase udělají dobře radonové koupele) nebo Poděbrady (jsou zde specialisté nejen na srdce). A pokud to máte do lázní daleko, zajděte si alespoň na masáž. Čokoládová vás uklidní, skořicová zahřeje a medová zahladí bolavá místa.

Top problémy

  • A jaké jsou nejčastější zdravotní obtíže, které trápí kancelářské pracovníky? Na vrcholu žebříčku jsou jednoznačně hemeroidy. Za ty může totiž ve většině případů právě sedavé zaměstnání, nevhodná strava a málo tekutin. Pokud je nechcete zažít na vlastní kůži, pak byste měli jíst více celozrnného pečiva a pít více neslazených tekutin, nejlépe bylinkových čajů a vody.
  • Pokud vás pobolívají záda, věřte, že nejste výjimkou. Problémy s nimi má téměř 90 % lidí, kteří sedí v kanceláři. Důvod je prostý. Sezením ochabuje zádové svalstvo a pokud pravidelně necvičíte, musí se to někde projevit. A záda jsou většinou první na ráně.
  • I nadváha je nemoc a postihuje především právě lidi, kteří mají sedavé zaměstnání. Příčina tkví v nedostatku pohybu a špatných stravovacích návycích.
  • Kýchání může být projev alergie, kterou v zaprášených kancelářích není problém získat. Ale také to může být téměř permanentní nachlazení z klimatizací. Problém je hlavně ve velkých moderních prosklených budovách, kde klimatizace běží většinou nonstop a nejde moc regulovat. Bývá zde i špatná vlhkost vzduchu a na budoucí zdravotní problémy je rychle zaděláno.
  • Máte dobrý zrak? Pak gratulujeme, většina lidí, kteří pracují u počítače na oči hodně trpí. Většinou se jedná o tzv. syndrom suchého oka. Pořiďte si alespoň preventivně „umělé slzy". Seženete je v lékárně a mohou vás ušetřit spousty problémů.

Buďte zdraví

Tedy jednoduše řečeno, pokud chcete být zdraví, pak byste měli v první řadě změnit své stravovací návyky a koupit si co nejdříve permanentku do fitness centra. Zní to sice jako stará fráze, ale u jídla a pohybu naše zdraví prostě začíná.

Reklama

Související témata:

Načítám