Hlavní obsah

Manželství na oko, nevěra otisknutá v knize i podnikatelský talent: takový byl život Ivany Trump

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Byla nejen ex manželkou bývalého prezidenta USA, ale také velice schopnou podnikatelkou, která v mládí závodně lyžovala. Ivana Trump, rodačka ze Zlína, zemřela v 73 letech.

Článek

Narodila se ve Zlíně architektovi Miloši Zelníčkovi a jeho ženě Marii. Otec na ni už od dětství kladl velké nároky a očekával, že se z ní stane „někdo“. Od dětství se věnovala plavání, baletu, atletice, ale nejvíc lyžování. Přitom nesměla zanedbávat ani školu.

Zamilovaná modelka

Do Prahy se odstěhovala kvůli studiu na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy a naplno se ponořila do víru velkoměsta. Sportovně založená blond kráska se v té době začala věnovat modelingu a seznámila se se svým prvním osudovým mužem – textařem, scenáristou a umělcem Jiřím Štaidlem (†30). Mladá žena stíhala skloubit živý studentský život, studium i reprezentaci Československa ve sjezdovém lyžování.

Foto: Profimedia.cz

Krásná Evropanka uhranula nejen podnikatele Donalda TrumpaFoto: Profimedia.cz

Po tragické nehodě a smrti Jiřího Štaidla (bratr Ladislava Štaidla byl také velice nadaný textař) emigrovala do Rakouska, kde si krátce na to vzala svého lyžařského kolegu Alfreda Winkelmeiera. Manželství ale trvalou pouze dva roky, což ale nikoho nepřekvapilo. Nikdy se příliš netajila tím, že toto manželství bylo účelové, aby získala rakouské občanství a dostala se tak z komunistického Československa.

Foto: Profimedia.cz

Kráska z Československa uhranula podnikatele Foto: Profimedia.cz

Po rozvodu opustila nejen Rakousko, ale celý evropský kontinent a vydala se za velkou louži do Kanady. Tam v roce 1976 na olympijských hrách v Montrealu potkala podnikatele Donalda Trumpa (76). Na začátku to byla láska jak trám, o rok později se už brali. Život s tímto divokým magnátem ale nebyl tak růžový, jak si krásná Češka vysnila.

Foto: Profimedia.cz

Jako manželka milionáře si Ivana zvykla na luxusní život – oblečení, šperky, vysněné dovolené v rajských zákoutích, dokonalé vily a jachty. Kromě toho si užívala společnosti zajímavých a vlivných lidí, to byl opravdu splněný americký senFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Se svými dětmi si byla Ivana blízká, nejvíce ale s dcerou Ivankou. Často byly vídány spolu na různých společenských událostechFoto: Profimedia.cz

Nevěra Donalda Trumpa

Po čtrnácti letech manželství ale přišel krach. Na povrch se dostaly informace o jeho nevěře a nehledě na tři děti – Donalda (44), Ivanku (40) a Erica (38) se manželství rozpadlo. Ivana ale vysoudila pořádné „odstupné“ a pokračovala ve vlastním podnikání. Z nevěry nakonec ale také něco vytěžila; napsala knihu Sama na lásku, která se stala velice úspěšnou, a dokonce byla i zfilmována. Hlavní postavou je tam Katrinka Kovářová z Československa, která si prožije tragédii, po které už nemá ve své rodné zemi zastání, a tak emigruje, nejprve do Německa, kde se potkává s americkým bohatým podnikatelem... Dále je děj asi více než predikovatelný.

Foto: Profimedia.cz

Se svým třetím manželem Ricardem MazzucchellimFoto: Profimedia.cz

Čtyři svatby stačí

Ani po rozvodu Ivana nezanevřela na muže. V roce 1995 si vzala obchodníka Riccarda Mazzucchelliho (†74). Dva roky na to už byla ale znovu volná. Další manželství přišlo až v roce 2008 a to s italským hercem Rossanem Rubicondi (†49). I přes to, že se po roce rozvedli, byli přátele a často se těšili ze společnosti jeden druhého. Rubicondi ale vloni tragicky zemřel, když mu doma v koupelně praskla plicní tepna. Smrt těžce nesla i jeho bývalá žena, která dokonce poprosila jeho rodiče, aby si směla nechat část jeho popela. Byli si opravdu velice blízcí, dokonce se i spekulovalo o tom, že by se měli znovu brát.

Foto: Profimedia.cz

S Rossanem Rubicondim byli manželé jen rok, ale přátelství je pojilo i nadáleFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Jejím věrným parťákem byl také jorkšír Foto: Profimedia.cz

Ivana Trump babičkou

Nejen její první muž měl ale talent na podnikání. Na začátku kariéry se věnovala hotelnictví, posléze ale své pole působnosti rozšířila i na šperky, kosmetiku a bytový design. Navzdory úspěchům a bohatství, které se jí během života podařilo nahromadit, o ní Donald Trump prohlásil, že její největší chloubou byly její děti. A díky nim byla také pyšnou desetinásobnou babičkou. Dvě děti má syn Eric, tři dcera Ivanka a pět syn Donald mladší.

Ivana Trump byla nalezena mrtvá ve svém bytě na Manhattanu. Podle informací bylo příčinou smrti zastavení srdce. „Naše matka byla neuvěřitelná žena, silná v podnikání, prvotřídní sportovkyně, oslňující kráska, starostlivá matka a přítelkyně,“ stojí v prohlášení rodiny. Takto bude svět na Ivanu Trump také vzpomínat. 

Ivana Trump byla jednou z českých rodaček, které se proslavily ve světě. Mezi další patřila třeba i Meda Mládková, která zemřela letos na jaře. 

Reklama

Načítám