Hlavní obsah

Než budete nevěrní: Nejpalčivější otázky, na které si musíte odpovědět, než to uděláte

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ten by stál za hřích, napadne vás při pohledu na někoho atraktivního, ale hned tu myšlenku zaplašíte. Jste zadaní, máte doma někoho, koho milujete. Jenže někdy jsou hříšné myšlenky až příliš silné. Než ale zahnete, zkuste si položit následující otázky. Dost možná si to rozmyslíte!

Článek

Nevěra nikdy nic nezlepší, naopak komplikuje život všem zúčastněným. Za pár příjemných chvilek se většinou platí až příliš vysoká cena. Proto se na chvíli zastavte a položte si pár otázek. Pokud si na ně upřímně odpovíte, je dost možné, že do cizí postele nakonec nevkročíte.

1. Proč mě ten druhý přitahuje?

Zkuste opravdu přesně pojmenovat, co vás do náruče milence či milenky žene. Je to jen fyzická přitažlivost? Pokud ano, nejspíš je vám jasné, že pevný zadek či dokonalé poprsí nestojí za ohrožení něčeho, co má mnohem větší hodnotu. A když si to přiznáte, možná se sami před sebou zastydíte.

Jenže co když nejde ani tak o fyzickou stránku, ale o to, že je k vám někdo milý, lichotí vám, věnuje vám pozornost a poslouchá, co říkáte? Najednou se cítíte chtění, žádoucí, atraktivní, milovaní? Tohle jsou bohužel věci, které se z dlouhodobých vztahů často vytrácejí a člověku začnou chybět.

Neměli byste si to však vynahrazovat v cizí náruči, ale pokusit se o to doma. Možná vás tohle vnitřní přiznání donutí zapracovat na vztahu. Bývá to mnohem lepší řešení než nevěra, ta většinou funguje jen jako chvilkové analgetikum, které brzy vyprchá, a původní bolest se naplno vrátí.

Foto: Dikushin Dmitry, Shutterstock.com

Flirtování, příjemné napětí, komplimenty... Najednou se cítíte atraktivní, jako už dlouho ne...Foto: Dikushin Dmitry, Shutterstock.com

2. Proč právě teď?

Proč vás hříšné touhy přepadají zrovna teď – je opravdu tenhle člověk tak výjimečný? Nebo jde spíš o to, že vám to teď doma zrovna moc neklape? Procházíte životní změnou, máte starostí nad hlavu a zmocnila se vás nutkavá touha na chvíli na všechno zapomenout... Nebo jste unavení z rutinního života plného povinností a máte pocit, že si zasloužíte trochu žít... Toto všechno ale přece můžete změnit či podniknout i se stálým partnerem. Možná by jen stačilo mu říct, jak se cítíte.

3. Co teď dělá můj partner?

Přemýšlíte o nevěře, už už se chystáte partnera podvést. Mozek vám velí na něj nemyslet, prostě ho teď vypustit, ale zkuste udělat pravý opak. Představte si, co asi teď dělá. Zatímco vy se nebezpečně bavíte, on čte dětem pohádku před spaním? Nebo je v práci, protože má noční směnu, je unavený, ale co naplat, složenky se neptají? Nebo leží na gauči, sleduje televizi a je rád, že vy se bavíte, protože vás má rád a máte jeho důvěru?

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Co právě teď dělá partner? Někdy vás to může zastavit, ale jindy vás to spíš k nevěře ještě postrčí. Záleží na tom, co právě teď opravdu dělá...Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

4. Jak se cítím při představě, že to praskne?

Představte si, že to doopravdy uděláte. Podvedete partnera a on na to přijde. Jak mu bude? Bude zraněný, smutný, na dně? Vážně mu chcete takhle mu ublížit? Jestli má váš vztah ještě šanci, tak odpověď bude rozhodně ne. Pokud ale máte pocit, že by mu to bylo jedno, že snad dokonce dělá nejspíš to samé, nebo že vám jsou jeho pocity ukradené, možná bude lepší místo nevěry zaskočit rovnou do kanceláře rozvodového právníka.

5. Co když to skončí rozchodem?

Nevěra vztahy silně ohrožuje a jen málokterý ji překoná. Takže je tu vážné riziko, že za svůj úlet zaplatíte rozchodem. Zkuste si představit, jak bude váš život vypadat bez partnera. Pokud necítíte nic zvláštního, nebo dokonce úlevu, je vám asi jasné, že vztah za moc nestojí. Ale spíš asi cítíte nejistotu, bolest, prázdnotu. A to signalizuje jediné: to opravdové máte doma a byla by hloupost o to přijít!

Když přijdete partnerovi na zálety, nebývá snadné to překonat. Existuje vůbec důvěra po nevěře? Ano, pracovat na ní ale musejí oba dva a nesmí ji už vytahovat. Jenže nevěrní jsou i lidé, kterým ve vztahu nic nechybí a je to jejich osobnostní problém...

Související témata:

Načítám