Hlavní obsah

Šílený psychiatr, nerudný dědek, démonický soused. Jack Nicholson a jeho nejlepší role

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Jeden z nejcharismatičtějších a nejúspěšnějších hollywoodských herců, milovník žen a asi nejslavnější starý mládenec Jack Nicholson dnes slaví 85. narozeniny. Jste jeho fanoušci? Tak to určitě zvládnete kvíz o jeho zásadních rolích na výbornou!

Článek

Od konce 60. let platí za vytrvalého starého mládence (v letech 1962 až 1968 byl ženatý se Sandrou Knight, 82), milovníka žen, kterých mu náručí prošlo nespočet, počítáno dle vlastních slov v tisících. Dopočítat se jeho dětí není jednoduché, oficiálně se hovoří o pěti, neoficiálně ještě o šesté dceři Tesse, kterou má mít herec se servírkou, ovšem Nicholson se k otcovství nikdy oficiálně nepřiznal.

Bouřlivý milostný život ale zdaleka není tak zajímavý, jako úspěchy, kterých dosáhl ve světě filmu. Třikrát získal Oscara a nominován na něj byl rovnou dvanáctkrát, což je nejvíc v historii udílení těchto legendárních filmových cen v kategoriích za mužské herecké výkony. Není snad nikdo, kdo by jeho a jeho filmy neznal. Ale jak moc dobře? To zjistíte v našem kvízu!

1. Snímek z roku 1983, který nasbíral celkem pět Oscarů včetně toho za nejlepší film. Jack Nicholson v něm sice hrál jen vedlejší roli bývalého astronauta, co se sblíží se svou sousedkou, ale zaujal natolik, že si za ni odnesl Oscara (tehdy to byl jeho druhý). Víte, jak se příběh o vztahu matky a dcery, vlastně velká rodinná sága zachycující období třiceti let, jmenuje?
2. Kdo by neznal Čarodějky z Eastwicku?! V hororové komedii z roku 1987 se Nicholson představil v roli sexy cizince, kterého si nevědomky „vyčarovaly“ tři obyčejné ženy s nadpřirozenými schopnostmi v podání Cher, Susan Sarandon a Michelle Pfeiffer. Hrál muže, o něhož se s láskou všechny tři dělí, než se ukáže, že je ztělesněním zla a snad i samotného ďábla a je potřeba ho zničit. Pamatujete si, jak se Nicholsonova postava jmenovala?
3. Jack Nicholson v roli Melvina Udalla, mrzouta a muže trpícího psychickou poruchou, kvůli níž je na své okolí hrubý a sprostý, ale pomalu se mění a překonává svou obsesi. A Helen Hunt v roli servírky, která mu s tím vlastně pomáhá. Oba si za výkon ve filmu Lepší už to nebude (1997) vysloužili Oscara za hlavní herecký výkon a rozhodně právem. Ale vybavíte si, proč Nicholson vyhodil psa svého souseda odpadovou šachtou?
4. I Čínskou čtvrť z roku 1974 nejspíš znáte. Nicholson zde hraje soukromé očko, které si na celkem nudnou a rutinní práci najme Faye Dunaway, ale nakonec vše vyústí v nečekaně spletitý případ a velké drama. Film získal 11 nominací na Oscara, ale proměnil jen jednoho za původní scénář. V roce 1990 ale vzniklo pokračování Čínské čtvrti, kde Nicholson nejen hrál, ale ujal se i režie. Víte, jak se tenhle film jmenuje?
5. V jednom z kultovních hororových snímků Osvícení (1980) podle knihy Stephena Kinga se Nicholson herecky doslova vyřádil. Ztvárnit správce přes zimu opuštěného hotelu, který se pod vlivem tajemných sil mění v zabijáckého šílence, dokázal s neuvěřitelnou věrohodností, expresivitou a démoničností. Víte ale, kdo snímek režíroval?
6. Je to film, který získal pět Oscarů v hlavních kategoriích, přičemž ten za hlavní roli si odnesl právě Nicholson. Byla to jeho první soška. Snímek, který režíroval Miloš Forman podle románu Kena Keseyho a který se stal naprostou filmovou klasikou. Příběh o boji jedince proti systému, o tom, jak snadno se dá zneužít moc a že psychicky nemocní lidé mají hrdost a právo na důstojný život. Víte, jak se film jmenuje?
7. Jack Nicholson jako stárnoucí hudební producent, který přibývající roky „maskuje“ avantýrami s mladými dívkami, sebestředností a přehnaným sebevědomím. Diane Keaton jako klidná, vyrovnaná a možná trochu nudná a upjatá autorka divadelních her. Jak to asi dopadne, když jsou tyhle dvě tak odlišné povahy kvůli nešťastné shodě náhod nuceni trávit čas v jednom domě? Vzpomenete si, jak se tato romantická komedie z roku 2003 jmenuje?
8. Rok 1989 a film Batman, v němž Jack Nicholson naprosto excelentně ztvárnil Jokera. O své roli řekl, že na Jokerovi miluje především jeho nechutný smysl pro humor. Ale v dobrém na tuto roli vzpomíná i z jiného důvodu, vydělal na ní totiž neuvěřitelných 60 milionů dolarů. Tušíte, proč byl honorář takhle gigantický?
9. Rok 1981 a klasika v podobě filmu Pošťák vždy zvoní dvakrát. Příběh vášnivé a zakázané lásky, vraždy, pojišťovacího podvodu. Víte, koho tam Nicholson hrál?
10. „Co je horší než šílenství? Šílený psychiatr!“ To je motto snímku Kurs sebeovládání z roku 2003, kde Nicholson hraje právě toho šíleného psychiatra s velmi netradičními léčebnými metodami. Víte, koho v této komedii Nicholson „léčí“?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Každý herec má ve svém životě nějakou zásadní roli.  Tohle jsou některé z nich. Zlomové role slavných herců: Retardovaný chlapec i alkoholik

Reklama

Související témata:

Načítám