Hlavní obsah

Zlomové role slavných herců: Retardovaný chlapec i alkoholik

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Někteří herci a herečky se proslavili už jako malé děti, jiní museli na slávu přece jen nějakou dobu čekat. Skoro u všech hvězd lze ale identifikovat roli, která je vystřelila na vrchol a udělala z nich miláčky publika i kritiky.

Článek

Za zlomové role kariéry jsou většinou považovány ty, díky kterým se herci a herečky proslaví. Zazáří, a dostanou se tak do povědomí nejen diváků, ale i filmových tvůrců. A pracovní nabídky se potom často jen hrnou. Které postavy jsou nezapomenutelné?

Kirsten Dunst (39)

S budováním herecké kariéry začala pohledná blondýnka už jako malá holčička. Nejprve šlo hlavně o role v reklamních spotech, první filmovou zkušeností pro ni byl snímek Povídky z New Yorku (1989) v režii Woodyho Allena (85). Velkou popularitu jí ovšem přinesl až romantický horor Interview s upírem (1994) v režii Neila Jordana (71), kde si zahrála po boku Toma Cruise (58) a Brada Pitta (57). Všechny tehdy tehdy okouzlila dospělým výkonem a vystupováním – a to jí bylo teprve dvanáct let. Získala nominaci na Zlatý glóbus.

Foto: Profimedia.cz

Psychicky nevyrovnanou holčičku ztvárnila Kirsten Dunst opravdu přesvědčivěFoto: Profimedia.cz

Leonardo DiCaprio (46)

Vynikající herec čekal na svou první sošku Oscara přes dvacet let – získal ji až napošesté za hlavní roli ve filmu Revenant Zmrtvýchvstání (2015) v režii Alejandra Gonzáleze Iñárritua (58). Zlomová role ale přišla už dávno předtím – je jím retardovaný Arnie ve slavném snímku Co žere Gilberta Grapea (1993), který režíroval Lasse Hallström (75). Výkon devatenáctiletého mladíka byl natolik přesvědčivý, že si diváci, kteří ho dosud neznali, mysleli, že je opravdu hendikepovaný. Nominace na Oscara ani Zlatý glóbus sice tehdy neproměnil, ale zapsal se navždy do srdcí filmových fanoušků.

Foto: Profimedia.cz

Po tomto výkonu diváci i kritika mladému herci prorokovali zářnou budoucnost a nemýlili seFoto: Profimedia.cz

Scarlett Johansson (36)

Pro sexy herečku, která je idolem mnoha mužů, bylo zásadní dílo režisérky Sofie Coppoly (50) Ztraceno v překladu (2003). V době natáčení jí bylo teprve sedmnáct let a jejím hereckým parťákem byl o dost známější a zkušenější Bill Murray (70). V tomtéž roce se objevila ještě v dalším filmu – v Dívce s perlou (2003) v režii Petera Webbera (53), kde byl jejím partnerem Colin Firth (60). A bylo jasné, že je to herečka nejen půvabná, ale především velice schopná a vyzrálá.

Foto: Profimedia.cz

V jemném dramatu Ztraceno v překladu režisérka pracuje s pocity osamělosti a odcizení v prostředí plném lidíFoto: Profimedia.cz

Jodie Foster (58)

Významná herečka se už jako malé dítě objevovala v reklamách a ve vedlejších rolích nepříliš známých filmů. Do dramatu Alice už tu nebydlí (1974) ji objevil režisér Martin Scorsese (78) a dal jí ještě větší hereckou příležitost – roli dvanáctileté prostitutky ve snímku Taxikář (1976), kde si zahrál i Robert De Niro (77). Vzhledem k charakteru postavy musela nezletilá herečka podstoupit psychologické vyšetření, aby se odborníci ujistili, že si z natáčení neodnese žádné trauma, v některých scénách ji navíc nahradila její o pár let starší sestra Connie (65). Za výkon získala svou první nominaci na Oscara.

Foto: Profimedia.cz

Role mladičké prostitutky představovala zápřah pro psychiku, ale inteligentní dívka to s pomocí štábu zvládlaFoto: Profimedia.cz

Josef Trojan (20)

Mladý herec se rozhodl jít ve šlépějích svého otce, herce Ivana Trojana (56), a ještě před maturitou proto odešel ze školy, aby mohl zkušenosti sbírat ve skutečném životě. Už v roce 2005 se objevil v pohádce Anděl páně, ale zlomovou rolí, po které se o něm začalo více mluvil, byl pacient protialkoholní léčebny ve snímku Abstinent (2019) v režii Davida Vignera (36). Následovalo mladší já léčitele Jana Mikoláška ve filmu Šarlatán (2020) režisérky Agnieszky Holland (72) a nominace na Českého lva.

Foto: Profimedia.cz

Josefovi rodiče nebyli nadšení, že odešel ze školy před maturitou, ale zkušenost ukazuje, že ukončené vzdělání a skvělé herectví spolu nijak nesouvisejíFoto: Profimedia.cz

Alena Mihulová (56)

Česká umělkyně dokázala, o čem sní každý herec: hned její první filmová role znamenala obrovský úspěch. Zahrála si začínající zdravotní sestru v komediálním dramatu Sestřičky (1983) režiséra Karla Kachyni (✝79), do něhož se zamilovala během natáčení. Během konkurzu porazila i mnohem zkušenější kolegyně a spolu s Jiřinou Jiráskovou (✝81) vytvořily skvělou dvojici, díky níž snímek patří mezi oblíbenou českou klasiku.

Foto: Profimedia.cz

Mladičká herečka poznala na natáčení svého prvního filmu životní láskuFoto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Načítám