Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Klasické jahodové koláče vás přestaly bavit? Zkuste tenhle jednoduchý recept s griotkou, mandlemi a drobenkou! Určitě ho zařadíte mezi své favority.

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu 24 × 20 cm
Náplň
  • 250 g čerstvých jahod
  • 100 g cukru krupice
  • 50 ml griotky
Těsto
  • 75 g mletých mandlí
    8
  • 75 g hladké mouky
    1
  • 3 ks vejce
    3
  • 200 g cukru krupice
  • 75 ml mléka
    7
  • 75 ml smetany
    7
  • 165 g másla
    7
Drobenka
  • 2 lžíce másla
    7
  • 2 lžíce mletých mandlí
    8
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce polohrubé mouky
    1
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Jahodová sezona začíná a rento recept na koláč je ideální volba pro ty, kteří hledají dokonalou kombinaci sladkosti a svěžesti. Griotka mu dodá šmrnc a budete mít co dělat, abyste ho nesnědli hned po vyndání z trouby.

Postup

01.

Troubu předehřejte na 175 °C. Jahody rozkrájejte na půlky a na chvíli v misce ponořte do směsi cukru a griotky.

02.

Mezitím vyšlehejte těsto. Začněte s vejci, cukrem a máslem, přidejte mléko, smetanu a směs mandlí a mouky. V další míse promněte mezi prsty všechny suroviny na drobenku.

03.

Pak už jen na dno formy nalijte polovinu těsta, poklaďte jahodami, přikryjte zbytkem těsta a posypte drobenkou. Pečte 45 až 50 minut dozlatova.

Načítám