Hlavní obsah

Nejlepší jahodové recepty: nepečené dorty, džemy i luxusní dezerty. Co všechno se dá udělat z jahod?

Foto: Anna Shepulova, Shutterstock.com

Foto: Anna Shepulova, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ta úplně první červená jahoda v sezoně nejlépe chutná čerstvě utržená ze záhonu rovnou do úst, další pak hned poté na talířku s kopečkem smetany. A až jich bude tolik, že je téměř nebudete stíhat sbírat a jíst, podívejte se, jak jinak si je ještě můžete vychutnat…

Článek

Jíst jahody v čase, kdy přirozeně dozrávají v našem blízkém okolí, je velmi dobré rozhodnutí. Díky vysokému obsahu vody mají poměrně málo kalorií (cca 170 kJ na 100 g), zato množství antioxidantů. My je ale milujeme hlavně pro jejich chuť. Hledáte pro začátek něco opravdu jednoduchého? Zkuste hrníčkový jahodový koláč s drobenkou z jednoho vejce.

Kdy jahody sbírat a jak je mýt

  • Abyste v jahodách uchovali maximum chuti, sbírejte je časně dopoledne, kdy už částečně oschnou, ale ještě stále jsou chladné z noci. Když je hned přenesete do chladu, zůstanou čerstvé a chutné delší dobu. Jahody, které nasbíráte za plného slunce, rychleji vadnou a hnijí.
  • Potřebujete jahody uchovat delší dobu? Sbírejte je 2–3 dny předtím, než plně dozrají, a skladujte je v mělké misce ve vrstvě vysoké maximálně 5–8 cm.
  • Jahody omývejte až těsně před konzumací a s citem: když na ně pustíte proud vody, připravíte je o velkou část vůně i chuti. Raději je vložte do misky s vodou, šetrně promyjte a nechte oschnout.

Jahodové krémy a poháry

Tohle vás učit nemusíme: k jahodám se skvěle hodí tučnější mléčné výrobky. Kopeček šlehačky, zakysané smetany nebo hustého bílého jogurtu se špetkou cukru nebo sirupu k oslazení… Červené plody jsou báječné jenom tak v misce, ale tohle spojení najdete i v klasických receptech na poháry a pěny, vynikající je například také jahodový cheesecake s mascarpone.

Jahody se šlehačkou

Ještě o úroveň výš tradiční spojení jahod a šlehačky posunete, když navíc přidáte křehké a sladké sněhové pusinky.

Nepečené jahodové dorty a řezy

Nemáte v plánu zapínat troubu, přitom chcete jahody zpracovat a nabídnout rodině či hostům výborný jahodový moučník nebo dezert? Inspirujte se našimi tipy:

Jahody naslano se sýrem i v salátu

Když už mluvíme o spojení jahod a mléčných výrobků: co takhle zkusit netradičnější kombinace a dopřát si je naslano se sýrem? Neotřelé a svěží saláty s jahodami překvapí vaše hosty třeba u nejbližšího grilování

Jahodové knedlíky: kynuté, tvarohové i zdravé

A zapomenout nelze ani na jeden ze symbolů české kuchyně – na ovocné knedlíky! Tvarohové, kynuté nebo neplněné pro líné kuchaře: s jahodami vždycky chutnají nejlépe. Máte rádi sladká jídla, ale plněné knedlíky nejsou nic pro vás? Pak vás možná okouzlí jahodová žemlovka.

Jahodová zmrzlina, nanuky a sorbety

Jahody patří k nejoblíbenějším zmrzlinovým příchutím, navíc je to ideální způsob, jak uchovat větší množství jahod, které by se jinak mohly zkazit. Na nejjednodušší sorbety postačí pár surovin, ale i důmyslnější recepty zvládnou klidně i začátečníci… A co může být v létě lepšího než osvěžující domácí zmrzlina?

Jahodové kombinace: bazalka i bezový květ

Chuť jahod můžete podtrhnout i nečekaným spojením s bylinkami a kořením. Co se k nim hodí? Úžasná je kombinace jahod a aromatické bazalky, a to především ve sladkých receptech – třeba v jahodovém dortu s olivovým olejem. Oblíbené ovoce je také skvělé s černým bezem: je právě v plném květu, a tak ještě stihnete upéct dort nebo připravit okouzlující džem s drobnými kvítky

  • Jak vyrobit bazalkový cukr? Krátce promixujte pár lístků bazalky a čtvrt šálku krupicového cukru. Cukr se zbarví do zářivé zelené barvy a bude omamně vonět. Ke dlouhému skladování se nehodí, ale zkuste jím posypat rozmačkané jahody nebo jahodový sorbet.

Nejlepší jahodový džem a marmeláda

Domácí jahodová marmeláda chutná nejlépe. Kromě kvítků černého bezu můžete k jahodám přidat také špetku levandule, máty a meduňky nebo zkusit odvážnější kombinaci s koriandrem, černým pepřem nebo chilli. Hodí se k nim i voňavá skořice, hřebíček a kardamom.

Jahody a čokoláda: bublaniny a bábovky

Čokoholici jsou už trochu nervózní: nebojte se, ani na vás jsme nezapomněli. Čokoláda je další surovina, která k jahodám patří. A to jak ta klasická, tak i bílá.

Načítám