Hlavní obsah

Moučníky s griotkou, které zvládne každý!

Foto: Greta Blumajerová

Moučníky, které voní víc než ostatní. Griotkou!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Než si příště na chuť nalijete panáčka griotky, zadržte! Užít si ho můžete nejen v tekutém stavu, ale také jako součást sladkého moučníku. A my vám recepty, ve kterých griotku rozhodně využijete, dnes přinášíme hned tři! Dostane vás bábovka, luxusní řezy, nebo rychlý koláč?

Článek

Co vznikne, když spojíte rum, čerstvé višně, cukr a měsíce trpělivého čekání? Ano, hádáte správně, jemná sladká griotka, kterou jistě mnozí z vás i sami doma připravujete. Věděli jste ale, že je dobrá nejen na pití, ale i na jídlo? Sáhněte po ní při přípravě následujících moučníků. Zaujmou vás, stejně jako učarovaly nám.

Ale pozor, máme pro vás ještě jedno upozornění! Žádný dobrý moučník se vám nepovede bez kvalitních vajec. Víte, podle čeho v obchodě poznat ta čerstvá a z lepších chovů? Podívejte se na epizodu pořadu Peklo na talíři televize Stream.cz, kde všechno jednoduše a přehledně vysvětluje Roman Vaněk!

Snadné řezy s griotkou

Potřebujete: 3 vejce, 80 g cukru krupice, 80 g hladké mouky, lžičku prášku do pečiva, 4 lžíce kakaa, 300 ml mléka, 1 vanilkový pudinkový prášek, 50 g cukru krupice do pudinku, 200 g másla, 30 ml griotky + ještě trocha na potření piškotu, 150 g čokolády, 1 lžíci 100% rostlinného tuku.

Foto: Greta Blumajerová

Řezy nechte přes noc uležet v lednici, budou ještě lepší!Foto: Greta Blumajerová

Oddělte žloutky od bílků, žloutky vyšlehejte s cukrem do světlounké nadýchané pěny. Mouku promíchejte s kakaem a práškem do pečiva. Do pěny postupně přidávejte na střídačku sníh z bílků a směs s moukou. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 stupních Celsia zhruba 10 minut.

Pudink uvařte v uvedeném množství mléka a cukru a nechte ho zcela vychladnout. Až poté ho vyšlehejte s lehce povoleným máslem (nesmí být prochladlé z lednice) a griotkou. Piškot rozřízněte na 4 stejné pruhy, tři z nich potřete griotkou a pomažte krémem. Naskládejte pláty na sebe, na vrch přijde plát bez krému. Ten polijte čokoládou rozpuštěnou s rostlinným tukem, nechte vychladit a můžete mlsat.

Fofr koláč „opilec“

Potřebujete: 3 vejce, 150 g másla, 150 g cukru moučka, 150 g hladké mouky, sáček prášku do pečiva, kůru z jednoho citronu, 5 lžic griotky, 1 sáček vanilkového cukru, třešně nebo višně (čerstvé nebo kompotované), moučkový cukr na posypání.

Foto: Greta Blumajerová

Rychlý, snadný, a přitom dobrý koláčFoto: Greta Blumajerová

Cukr vyšlehejte s máslem, vanilkovým cukrem a žloutky. Přidejte griotku a citronovou kůru. K základu pak střídavě přimíchávejte tuhý sníh z bílků a mouku s práškem do pečiva. Těstem vylijte koláčovou formu (vymazanou a vysypanou polohrubou moukou) a koláč poklaďte očištěnými třešněmi. Pečte asi třicet minut v troubě předehřáté na 170 stupňů Celsia. Jednoduchá lahoda!

V případě, že se chcete pustit do o něco složitějšího receptu, doporučujeme babiččin linecký koláč!

Jogurtová bábovka s griotkou

Potřebujete: 3 vejce, 400 g hladké mouky, 150 g cukru krupice, 1 sáček prášku do pečiva, 175 ml oleje, 200 g ovocného jogurtu (ideálně s třešněmi), 50 ml griotky, máslo a strouhaný kokos na vymazání a vysypání formy, hrst vypeckovaných třešní nebo višní, hrst ořechů a rozinek.

Foto: Greta Blumajerová

Bábovka s nádechem růžové. Je moc dobrá!Foto: Greta Blumajerová

Oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s cukrem, přidejte olej, jogurt, griotku a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Přimíchejte třešně, ořechy, rozinky a těsto nalijte do formy na bábovku, kterou jste vymazali máslem a vysypali kokosem. Pečte 55 minut při 180 stupních Celsia.

A pokud milujete bábovky, zkuste i další tři recepty z článku Tři skvělé bábovky, které musíte ochutnat!.

A jaké dobroty děláte z griotky doma vy? Připravujete si vlastní mok, nebo ho raději kupujete v obchodě? Podělte se o nápady, recepty a zkušenosti v diskusi pod článkem!

Reklama

Načítám