Hlavní obsah

Jak dostat z koberců zápach či otlaky? Tyhle metody vám pomohou

Foto: Thinkstock

Neustále luxujete? To vašemu koberci ale neprospívá!Foto: Thinkstock

Reklama

Víte, jak se správně starat o koberec, aby vám co nejdéle vydržel hezky čisťounký, nebyl prochozený a nezapáchal? Naučíme vás na to pár triků.

Článek

Nabízíme vám několik rad pro všechny fáze péče o koberec – od chvíle, kdy si ho přivezete domů, přes skvrny, otlačeniny a problémy se zápachem starších kousků.

Jak se postarat o nový koberec

I k novému koberci se musíte správně chovat – právě dobrý start prodlužuje jeho životnost. Takže jak začít?

  • Koberec položte na rovnou, ale hlavně suchou podlahu. Na závadu je vlhko, ale například i přílišné teplo – koberce tudíž nelze doporučit v případě podlahového topení.
  • Volně ležící a ničím nezatížené koberce podložte protiskluzovou podložkou, snížíte riziko pádu, ale i odření spodní strany koberce například o hrany dlaždic.
  • Zvláště vlněné koberce v prvních týdnech razantně neklepejte ani moc netlačte při vysávání. Povrchový vlas potřebuje čas, aby se zašlapal.
  • Pod nožičky nábytku, který bude na koberci stát, se vyplatí dát kolečka z lepenky nebo plsti, vlas koberce tak netrpí.
  • Na koberce raději nedávejte žádné květiny v květináčích, které bude zapotřebí zalévat.
Foto: Thinkstock

Rozhodli jste se, že si pořídíte kobercovou krytinu ode zdi ke zdi? Taková pokládka má ale jasná pravidla!Foto: Thinkstock

Pravidelná údržba koberce

Pravidelná údržba vám v ideálním případě nezabere moc času.

  • Koberec vysávejte asi jednou za týden. Čím je koberec citlivější, tím méně používejte různé rotační kartáče.
  • Pokud koberec klepete, pak vždy jeho rubovou stranu, jinak do něj prach vpravíte. V zimě se vyplatí ho přitom položit lícem na „suchý sníh".
  • Koberec lze čistit suchou metodou, kdy do něj vsypete speciální prášek vážící nečistoty, a pak vysajete. Mokrou cestou, kdy speciální přípravek (lze nahradit i mýdlovou vodou) nanesete a potom odstraníte vlhkým hadrem, načež necháte opravdu dobře vyschnout. Třetím způsobem je strojové čištění – ať již vlastními silami či objednáním u profesionálů.

Jak oživit barvu koberce?

Pokud barvy koberce vyblednou, pak jej lze velmi zlehka posypat kuchyňskou solí a vyluxovat. Možné je také použít hadřík namočený ve vodě s bílým octem, kterým budete koberec otírat. Další metodou, kterou najdete mezi babskými radami, je posypat koberec kyselým zelím, které se nechá na koberec působit a pak se zamete.

Foto: Thinkstock

Vysavač by neměl být zapnutý na nejvýkonnější sání, jinak může vytrhat vyšší kobercový vlas. Lépe je někdy tepich vyklepatFoto: Thinkstock

Jak se zbavit otlaků v koberci

Místa, která vytlačil v koberci nábytek, je těžké odstranit. Tím hůř, čím těžší byl jejich původce. „Mám zkušenost s tím, že pokud jsou tyto otlaky opravdu hluboké a staršího data, pak se trvale odstranit už nedají. O něco se vylepší například při strojovém čištění koberce, kdy se trochu navlhčí," říká Oldřich Boček z úklidové firmy, který nezavrhuje ani následující metody:

  • Lehce otlačená místa navlhčete a vykartáčujte proti vlasu. Nedávejte do toho ale příliš síly, abyste nepoškodili vlas koberce.
  • Dejte přes otlak vlhký hadřík či papír, přejeďte žehličkou a následně vykartáčujte.
  • Můžete použít i hranu mince, kterou přejížděním nadzvedáváte vlas.
  • Prohlubeň lze také vyložit ledem, který necháte roztát a pak vyčešete.

Jak odstranit zápach z koberce

Zápach nebo zatuchlinu z koberce vyženete rozhodně vyvětráním. Jakmile ho dáváte ven na slunce, pak rubovou stranou nahoru. Koberce, se kterými nelze manipulovat, ošetřete ideálně suchou metodou, protože vlhko zápach většinou zhorší. Koberec můžete posypat jedlou sodou, nechat ji ideálně přes noc působit, a pak vysát – oživíte tím i jeho barvy a vyženete případný hmyz. S odstraněním zápachu pomůže i roztok vody a naředěného bílého octa.

Máte vyzkoušené nějaké jiné metody, jak odstranit z koberce otlaky nebo zápach? Rozhodně nám o nich napište!

Reklama

Načítám