Hlavní obsah

Jak hubnout na podzim? Snídejte kaši! Těchto 5 důvodů vás přesvědčí

Foto: Katsiaryna Pakhomava, Shutterstock.com

Foto: Katsiaryna Pakhomava, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že byste neměli vynechávat snídani, už jste jistě slyšeli mnohokrát. Tentokrát vám ale poradíme, proč si právě podzimní dny zpříjemnit hned ráno teplou voňavou kaší.

Článek

Klesající teploty a tma za oknem vás v ranním rozjezdu brzdí a možná každý den posouváte budík ve snaze si ještě trošku přispat. Rozhodně byste se ale neměli okrádat o potřebný čas na snídani – bez ní zůstanete bez energie po zbytek dne.

Kdo snídá, hubne

„Na základě výsledků dlouhodobých studií víme, že pravidelné snídání snižuje riziko nárůstu tělesné hmotnosti, zejména z důvodu omezení tzv. záchvatovitého přejídání během dopoledních hodin nebo v době oběda. Na druhou stranu je také známo, že není nutné snídat ihned po probuzení a že je možné snídani posunout na pozdější dobu, třeba z důvodu ranního nechutenství,“ popisuje nutriční specialista Pavel Suchánek a dodává: „Dnes víme, že hormony odpovídající za trávení – například inzulin – se vylučují v ranních a dopoledních hodinách ve větším množství, to znamená, že organismus očekává přísun potravy, tedy snídani.“

Pět důvodů, proč snídat kaši

Vyhraďte si ráno čas a zkuste to s chutnými kašemi. Existuje pro to hned pět dobrých důvodů. A jestli chcete jeden důvod navíc, pak je to úspora času: můžete si vybrat pohodlné kaše instantní, které jsou hotové za minutu. Chcete-li trochu ušetřit peníze a současně jíst co nejpřirozenější potravu, zkuste si ranní pokrm vařit přímo z vloček a zrn – je třeba je předem povařit nebo namočit. A když si vzpomenete už večer, můžete zrna místo vaření jen zalít horkou vodou či mlékem a nechat dojít – tím se v nich zachová nejvíc hodnotných látek.

1. V kaši ohlídáte cukr

Úkolem snídaně je nastartovat tělo a dodat mu potřebnou energii. Zvládne to samozřejmě i plná lžíce cukru, ale ta vám nedodá žádné další živiny, a jak rychle energii získáte, tak rychle odezní. Jestli doufáte, že ranní dodávku energie snadno vyřešíte cereáliemi, nepleťte se. Prostudujte si etikety: není neobvyklé, když ze sto gramů tvoří cukr více než třetinu. Takovou snídaní snadno vyčerpáte více než polovinu z maximální denní dávky přidaných cukrů, kterou doporučuje Světová zdravotnická organizace. Vysoký podíl sacharidů (zejména jednoduchých cukrů) rychle zvyšuje hladinu inzulinu v krvi a jeho prudké výkyvy mají vliv na brzký nástup pocitu hladu i na bolesti hlavy a podrážděnost – a v šedé podzimní dny k nim máte možná blíž. Když si však připravíte svoji kaši, obejdete se i bez přidaného rafinovaného cukru.

2. Energie, která se uvolňuje jen zvolna

Ideální snídaně by měla být vydatná: má poskytnout čtvrtinu denního přídělu energie. Aby vás zasytila skutečně nadlouho, měla by obsahovat složené sacharidy, dobré tuky, bílkoviny, vitaminy a minerály – a toto všechno vám může kaše dodat. „Kvalitní a vyváženou alternativou jsou obilné kaše, které lze snadno a rychle připravit. Dochutit si je můžete marmeládou, ořechy, semínky či javorovým sirupem, tím dosáhnete zdravého a chutného pokrmu,“ radí Ivona Nováková, manažerka společnosti Nominal.

Foto: petereleven, Shutterstock.com

Kaše vás zahřeje, zasytí na delší dobu a dodá potřebné živinyFoto: petereleven, Shutterstock.com

3. Jen tak se nepřejí

Miska kaše možná vypadá na první pohled stále stejně, ale můžete ji velmi pestře obměňovat – každá obilovina má specifickou chuť. Dáte si kaši jáhlovou, pohankovou, ovesnou, rýžovou, špaldovou, amarantovou či čirokovou? V prodejnách se zdravou výživou (a nejen tam) si rozhodně vyberete. A také je jen na vás, čím ji dochutíte – přidejte k ní, co vám chutná. V prvé řadě ovoce, ať už čerstvé, sušené, nebo ve formě pyré a chybět by neměly ořechy a semínka – jsou zdrojem kvalitních tuků a bohaté na celou řadu minerálů a vitaminů.

ZNÁTE PŘEDNOSTI NĚKTERÝCH OBILOVIN?

  • Amarant - silný antioxidant, má vyšší obsah bílkovin než většina obilnin, chrání před rakovinou, obsahuje vitamin B, vitamin E, niacin, vápník a železo.
  • Jáhly - pomáhají proti depresi a únavě, mají vysoký obsah vitaminů skupiny B, železa, hořčíku a fosforu.
  • Pohanka - je bohatým zdrojem vitaminů řady B a aminokyselin, obsahuje rutin a vlákninu, mírní menstruační obtíže, chrání srdce.
  • Špalda - dodá množství fosforu, železa, hořčíku a zinku a vitaminy skupiny B, je snadno stravitelná, užívá se při alergiích.
  • Oves - zdroj vitaminů A, B1, B2, D, E, kyseliny listové a kyseliny pantotenové je také bohatý na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny a železo.
  • Rýže - bezlepková, bez cholesterolu, je bohatá na draslík, vápník, hořčík i vlákninu.
  • Čirok - obsahuje hořčík, železo, fosfor, draslík, zinek a vitaminy skupiny B, je protizánětlivý, silný antioxidant, upravuje hladinu cukru v krvi.

4. Snadno se kombinují se superpotravinami

Do kaše lehce přimícháte i módní superpotraviny a získáte ještě víc živin do sychravého dne. „Superpotraviny dodávají řadu nutričně výhodných látek a přispívají tak k racionální výživě. Podporují imunitu, zvyšují celkovou energii a vitalitu, fyzickou a psychickou kondici. Mají blahodárné účinky na přirozené procesy v lidském těle,“ říká výživová poradkyně Táňa Wasserbauerová z výživové poradny Wážka. Určitě vyzkoušejte goji neboli kustovnici čínskou, semínka chia, sušené plody moruše bílé či mochyně peruánské (tzv. golden berries). „Další výhodou může být pro mnohé nízká energetická hodnota nabízených superpotravin. Díky tomu je lze s nadšením zařazovat do nejrůznějších redukčních jídelníčků,“ dodává výživová poradkyně.

5. Zahřejete se již ráno

Také vám studené mléko na lupíncích nebo jogurt teď moc nejedou? Podle některých tvrzení není studená snídaně dokonce ani zdravá, protože je pro vyhřáté rozespalé tělo moc velkým šokem. Zato teplá kaše, to je jiná. Svědčí nejen bříšku, ale dotyk teplé misky, ze které se kouří, vás zahřeje i u srdce. A prohřát se můžete ještě víc, když do kaše přidáte skořici, špetku chilli nebo mletý zázvor: rozproudí krev i lymfu a posílí imunitní systém.

Co nejraději snídáte vy? A snídáte vůbec?

Reklama

Související témata:

Načítám