Hlavní obsah

Žížaly, včely a další užiteční pomocníci. Jak je přilákat?

Foto: Mariia Boiko, Shutterstock.com

Foto: Mariia Boiko, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jsou nenápadní, plaší a na zahradě se bez nich neobejdete. Motýli, včely a žížaly za vás udělají pořádný kus práce: opylují zeleninu, květiny a ovocné stromy i keře, načechrají půdu. Jak je na záhony pozvat?

Článek

Říká se, že čím více žížal na zahradě máte, tím větší úrodu sklízíte. A něco na tom bude. Žížaly se provrtají až do hloubky dvou metrů, takže vzduch má přístup i do spodních vrstev. Nakypřená půda je pro rostliny příjemnější, vzdušnější. Do půdy spolu s žížalami cestují i rostlinné zbytky, které si s sebou berou jako potravu. Jsou tak součástí dokonalého koloběhu, kdy se živiny vracejí zpátky do země, aby mohly posloužit novým plodinám.

Jak přilákat žížaly

Chcete, aby se u vás podzemní hosté zabydleli? Stačí málo. Začněte tím, že na zahrádce omezíte chemii – žížaly jsou na ni citlivé (všimněte si, jak jsou chemicky ošetřovaná pole bez života). Žížaly také úplně nemilují jílovité a tuhé půdy. Zkuste je osvěžit, například pomocí mulčování. Nejlépe na podzim je proložte vrstvou mulče (spadané listí, posečená tráva). Do zeminy můžete zarýt i pořádnou porci kompostu.

Žížaly lze přiživit i v kompostu – urychlí totiž rozklad organických zbytků na zeminu. Dokonce se prodávají speciální kompostéry, pořídit do nich můžete i kalifornské žížaly, které jsou prý výkonnější – jenže mohou ze zahrady vytlačit naše žížaly obecné. Proto s nimi raději opatrně.

Žížalám chutná lógr, tak ho občas do kompostu přidejte. A dávejte tam i běžné rostlinné zbytky z kuchyně a ze zahrady. Pokosenou trávu ale raději lehce předkompostujte na jiném místě, čerstvá by jim zbytečně ztížila práci.

Foto: zummolo, Shutterstock.com

Žížaly jsou na zahradě velice vítaní pomocníciFoto: zummolo, Shutterstock.com

Včely jsou královny

Přilákat včely můžete, i když nemáte úly! Užitečné jsou z jednoho prostého důvodu: opylují rostliny. A protože nemají dlouhý sosák, vyhovují jim jednodušší květy. Mnohdy stačí jen pozorovat přírodu, abyste zjistili, čím včely nejvíce potěšíte. Chutnají jim květy ovocných stromů, pochutnávají si na květech máty, mateřídoušky, šalvěje nebo měsíčku. Často je zahlédnete na růžích nebo pivoňkách a oblíbily si krásenku, astry a čistec.

Z květin odletí i na rozkvetlou zeleninu, která by bez jejich pomoci nemohla vytvořit plody. Opylovat potřebují květy fazolí, okurek, rajčat, cuket nebo dýní. Zkuste na to jít rafinovaně a mezi zeleninu vysaďte květiny – přilákají opylovače. V zeleninové zahrádce se dobře vyjímá měsíček, lichořeřišnice, jetel nebo afrikán.

Foto: szefei, Shutterstock.com

Zářivý měsíček lékařský včely milujíFoto: szefei, Shutterstock.com

Motýli pro krásu i užitek

Motýlci mají na rozdíl od včel delší sosák, a tak přilétávají i na složitější a členitější květy. Také tito barevní, poetičtí návštěvníci pomohou k lepší úrodě – teď ale nemáme na mysli běláska, který dokáže pořádně zamávat se zelím či další brukvovitou zeleninou. Ovšem bělásek nesnáší mátu, tak ji vysaďte, kam je potřeba.

Pokud si chcete užít barevnou záplavu motýlích křídel a využít jejich služby k opylování rostlin, vytvořte těmto tvorům speciální zákoutí, třeba květinový ostrůvek na slunečném místě. Poblíž si můžete postavit lavičku nebo křesílko, abyste se z motýlů mohli těšit.

A co byste tu měli pěstovat? Nejlepší jsou okrasné trvalky, keříky a letničky. Brzy na jaře udělají motýlům radost primulky a kočičky, potom violky a šeříky. Z trvalek mají rádi hlavně hvězdnice. Hemží se kolem lichořeřišnice, hrachoru, krásenek, levandule, heřmánku nebo meduňky.

Voda pro všechny

Nezapomínejte, že i drobní živočichové potřebují vodu. V horkém létě kropte záhony, zemina pak nebude jako beton a žížalám usnadníte život. Ranní rosa brzy vysychá a včely i motýlci budou rádi za kapky vody držící se na květech po večerní zálivce. Doplňujte také vodu v pítkách pro ptáky, připravte mističky s vodou na kameny. Doprostřed můžete postavit kamínky, aby se i ti drobnější mohli pohodlně napít.

Milujete ptáčky a máte rádi vodu? Vyrobte si krásné pítko či minijezírko z květináčů. Je jednoduché a výsledek stojí za to.

Reklama

Načítám