Hlavní obsah

Z divočiny do spíže. Sbírejte bylinky, které léčí i chutnají

Foto: Johanna Muehlbauer, Shutterstock.com

Foto: Johanna Muehlbauer, Shutterstock.com

Reklama

Příroda je právě teď bujná a rozdává svoji léčivou sílu. Trhejte a sušte bezový i lipový květ na chřipkové období a třezalku na podzimní splíny. Vyrábějte oleje, sirupy i bylinkové čaje. Jak na to?

Článek

Medvědí česnek, česnáček nebo divoký pórek to už mají za sebou, ale příroda právě teď – na konci května a začátkem června – otevírá svou voňavou náruč. Nemusíte být zrovna rození bylinkáři, abyste si sběr a zpracování bylinek užili.

Nejlepší červnové bylinky

Chcete si zařídit bylinkovou lékárnu? Rozhodně by v ní neměly chybět tři kouzelné ingredience: lipový, bezový a třezalkový květ. Jejich čas nastává.

1. Lipový květ

Lipové květy se sbírají polorozvité, tedy na počátku kvetení, květ by neměl být nerozvitý, ale ani překvetlý, nebo dokonce zhnědlý. Většinou rozkvétá koncem května nebo začátkem června – záleží na počasí. Proto si vyhlédněte „svoji“ lípu a hlídejte ji. Natrhané květy sušte rozložené na sítu nebo na plechu, a to ve stínu a na suchém místě, budou schnout několik dní v závislosti na vlhkosti vzduchu. Správně usušený květ si zachová barvu i příjemnou nasládlou vůni.

Čaj z lipového květu: dvě lžičky sušeného květu zalijte vroucí vodou, 10 minut louhujte, slijte a pijte vlažný. Můžete přidat med a citron. Přináší úlevu při kašli, nachlazení a uklidňuje.

Foto: Viacheslav Rubel, Shutterstock.com

Lipový květ je nejvoňavější a nejlepší česká bylinkaFoto: Viacheslav Rubel, Shutterstock.com

2. Květ černého bezu

Víceméně ve stejný čas kvete i černý bez, i jeho květy voní nasládle. Sbírejte je, když jsou čerstvě rozvité, ale neodkvetlé. Pro sběr se vám bude hodit nožík nebo nůžky, abyste květy – a některé jsou velké i jako mužská dlaň – pohodlně odřízli. Květy sušte rozložené na sítu nebo plechu ve stínu a v suchu.

Čaj z bezového květu: polévkovou lžíci sušeného lipového květu přelijte čtvrtlitrem vroucí vody, 15 minut louhujte pod pokličkou, sceďte a podávejte s medem. Je skvělý na nachlazení a pomáhá snižovat krevní tlak.

3. Květ a nať třezalky tečkované

Třezalka neboli svatojánská bylina začíná kvést většinou v druhé půlce června, kvete i během července a srpna a sbírá se nejen květ, ale i nať. Nať se zastřihuje asi 10 centimetrů od země, nastříhanou pak můžete svázat, suší se ve stínu na suchém a dobře větraném místě. V přílišném vlhku začíná vlhnout a znehodnocuje se.

Třezalkový čaj: dvě čajové lžičky sušené třezalky zalijte čtvrtlitrem vroucí vody, 15 minut louhujte a sceďte. Uleví při úzkosti, stresu či nespavosti i při ženských a menstruačních potížích. Třezalku by neměli pít lidé s cukrovkou, nízkým tlakem, pylovou alergií nebo nádorem. Při užívání se objevuje přecitlivělost na sluneční záření (fototoxicita) – poznáte ji podle zarudlých fleků na pokožce.

Jak použít jedlé květy

Bylinky lze nejen sušit, ale také z nich připravit pochoutky v kuchyni. Vašemu oku by neměly uniknout jedlé květy. Pořád ještě narazíte na sedmikrásky, jimiž můžete ozdobit saláty nebo je nasekat do karbanátků, na polích rudě září vlčí máky, kvetou pampelišky, rozkvétají měsíčky… Všechny tyto květy jsou jedlé, plné vitaminů a dalších prospěšných látek.

Foto: Christian Jung, Shutterstock.com

Salát se sedmikráskou? Vypadá krásně a navíc je zdravýFoto: Christian Jung, Shutterstock.com

1. Bylinkovo-květové máslo

Možná si nedovedete představit, že byste jedli kytičky jen tak. Zkuste to jinak: do změklého másla přimíchejte nasekané kvítky, přidejte sůl, kapku citronové šťávy, podle chuti i pepř nebo česnek (čerstvý i sušený). Promíchejte a nechte ztuhnout. Používejte na pečivo nebo třeba k masu.

2. Kosmatice: smažené bezové květy

Možná jste někdy u babičky jedli kosmatici – bezové květy v těstíčku. Pokrm se připravuje naslano i nasladko. Sladké kosmatice se obalují v cukru nebo se podávají s marmeládou, slané s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší.

Bezový sirup a ocet

Ve spíži by se měly přes léto navršit bylinkové sirupy, oleje nebo octy. V zimě potěší – a třeba i vyléčí. K detoxikaci a prevenci nachlazení přispívá sirup z květu bezu černého. Pro potěšení si můžete vyrobit také čerstvou bezovou limonádu a sekt.

Recept na třezalkový olej

Ostříhané kvítky třezalky napěchujte do vyvařené sklenice, zalijte je mandlovým olejem lisovaným za studena, zavřete a nechte asi čtyři týdny stát na slunci – třeba na parapetu. Pak vše sceďte. Olej, který bude mít červenou barvu, nalijte do čisté lahvičky. Uzavřete a používejte jako tělový nebo pleťový olej. Skladujte v temnu. Má protizánětlivé účinky, pomáhá hojit popraskanou kůži a jizvy, urychluje hojení modřin, používá se při křečích a svalovém napětí. Opět ale pozor na UV záření: nemažte se jím, pokud se chystáte pobývat na slunci.

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Třezalku nechte na slunci tak dlouho, až se olej zbarví dorudaFoto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

A co si letos z bylinek připravíte vy? Vyzkoušejte jednoduchý recept na marmeládu z bezových květů.

Reklama

Související témata:

Načítám