Hlavní obsah

Jak lidé vzpomínají na své první sexuální zkušenosti?

Foto: Juice Dash, Shutterstock.com

Foto: Juice Dash, Shutterstock.com

Reklama

První pusa, občanka, milování nebo maturita. Na některá poprvé se nezapomíná. Co se vám vybaví, když se řekne premiérová sexuální zkušenost? Nenechávejte si ji pro sebe, vaše děti o ní potřebují slyšet! Proč?

Článek

Co se týče věku, je to pořád stejná písnička. Ve většině severoamerických a evropských států platí, že mladí mají svůj první pohlavní styk obvykle mezi 14 až 20, průměrně okolo 17. roku života. Vědci toho ale už dávno vědí mnohem víc. A z něčeho radost mít nebudete.

Kdy mít první sex

Studie publikovaná v časopise Journal of Sex Research se snažila lépe porozumět názorům lidí na jejich sexuální debut (stále populárnější pojem, který odkazuje na první sexuální zkušenost člověka, jež se vyhýbá nemoderním termínům, jako je třeba ztráta panenství). Vědci se přitom konkrétně zaměřili na to, zda k sexuálnímu debutu dochází ve „správném“ věku, a také je zajímaly faktory spojené s premiérovým vstupem do aktivního sexuálního života – s oboustranným souhlasem.

Výběrový soubor tvořilo 6 430 vysokoškolských studentů (36 % mužů, 64 % žen), kterým bylo v průměru 20 let. Údaje byly sbírány po dobu téměř 30 let (1990–2019), a to od studentů absolvujících studium lidské sexuality. Ukázalo se, že k prvnímu sexu u mužů i žen dochází mezi 16 a 17 lety, což jen potvrzuje obecné statistiky.

Vliv rodiny na sexualitu

Věk kolem sedmnácti hodnotila většina (57 %) jako optimální, zatímco 37 % respondentů si přálo, aby se „to“ stalo později. Naopak 6 % mladých lidí zalitovalo, že na sex nedošlo už dřív. A faktor, který o tom nepřímo rozhoduje? Rodinné zázemí!

U těch, kdo do dotazníku uvedli, že žijí s rozvedenými rodiči, sexuální debut proběhl v nižším věku, i když není jasné, proč tomu tak je. Nabízí se však jistá teorie, že mladí, na které rodiče nemají čas, touží po pozornosti a lásce, proto se do náručí opačného pohlaví ženou dřív. To ukazuje, že bez ohledu na to, jestli máte doma dívku nebo chlapce, je nutné s nimi o sexu, a hlavně metodách antikoncepce, mluvit včas. 

Kdy mluvit s dětmi o sexu

Odborníci se shodují, že první zmínky kupříkladu o hlazení a dotycích je vhodné nadhodit už ve třech letech dítěte (na pidníka se nesahá před očima ostatních). Sexuolog Petr Weiss říká, že do devíti let dítě přijímá informace o sexu obvykle beze studu. Pak už je situace trochu komplikovanější a z obou stran rozpačitější. Vždy je však nutné nechodit kolem horké kaše a nazývat věci pravými jmény.

A proč je tak důležité mluvit s dětmi o sexu? Fórum antikoncepce uvádí, že každá pátá žena se při prvním pohlavním styku vůbec nechrání a výjimečné nejsou ani případy, kdy patnáctileté školačky přicházejí do jiného stavu, protože jim o intimním životě nikdo pořádně nic neřekl.

A jak vypadal první sex celebrit? Kdo ho měl už v osmi letech? 

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Průměrně dochází k prvnímu sexu u chlapců i dívek kolek sedmnácti letFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Sex a víra

Pak je tu ta věc s prožitky. O náhledu na sexuální zkušenost nerozhoduje sociální status, ale náboženství a pohlaví ano. Dívky si při prvních sexuálních zkušenostech stěžují na zbrklost a neohrabanost chlapců, kteří jsou obvykle o dva roky starší než ony. Prožitky nebývají uspokojivé a jen zřídka na ně dámy vzpomínají s radostí. To samé platí i u věřících. Ti v rámci studie uvedli, že se sexem měli ještě počkat, tudíž ani jejich vnímání situace nepatřilo k těm nejpozitivnějším.

Je důležité si však uvědomit, že tato zjištění nejsou založena na reprezentativním vzorku a berou v úvahu pouze názory mladých studentů. Je tedy možné, že starší dospělí mohou svou první sexuální zkušenost interpretovat jinýma, vyzrálejšíma očima.

Proč je vaše sexuální poprvé tak důležité

V každém případě platí, že to, co se poprvé odehraje, pokládá základní kameny pro budoucí sexuální chování. Na to přišel americký výzkumník, sexuolog a sociální psycholog Justin Lehmiller (41). Oslovil 4 175 dospělých lidí, které vyzpovídal pro svoji knihu Tell Me What You Want (Řekni mi, co chceš). Zajímalo ho, zda rané milostné činnosti nějak souvisejí s tím, jakým způsobem lidé dlouhodobě milování prožívají a po čem touží.

Pravdu? Pokud se vaše poprvé nese v duchu líbání, později k němu máte tak nějak blíž. Ale totéž platí třeba i o orálním sexu nebo jiných praktikách. Zkrátka a dobře, to, čím začínáte, utváří vaši sexuální osobnost a významně ovlivňuje vaše další postelové chování, včetně negativních zážitků a traumat. To už ale nebylo předmětem výše uvedené studie. Každopádně by právě tyhle informace od vás měly vaše děti vědět.

Reklama

Načítám