Hlavní obsah

Sex rozhoduje o tom, jestli jste v práci spokojení

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Jednou, dvakrát, třikrát. Je jedno, kolikrát týdně máte sex, hlavní je, že si na něj vyhradíte čas a milostné hrátky dlouhodobě neodsouváte do pozadí. Má to totiž vliv nejen na úroveň vaší osobní pohody, ale i na produktivitu práce! A to se co? Vyplatí!

Článek

Že sex patří mezi zábavné aktivity, které není třeba příliš zkoumat, ale je lepší je dělat? Nenechte se mýlit, vědce sex naopak velmi zajímá. Zkoumají sexuální návyky, touhy a intimní preference, odhalují, jak často a dlouho se páry milují a co to dělá s jejich fyzickým i psychickým zdravím. Již v minulosti se zjistilo, že pravidelný pohlavní styk zvyšuje imunitu a zmírňuje stres, protože tak v těle klesá hladina stresového hormonu kortizolu. A výzkumníci dokonce odhalili, že se můžete promilovat až ke zjištění, že vás naplňuje a baví práce!

Zamilovanost a pozitivní energie

Vztahová koučka a mediátorka Jana Řehulková uvádí, že její kamarádka dlouhodobě tvrdí, že pokaždé, když je zamilovaná, začne se jí extrémně dařit v práci: „Má zajímavé klienty, perspektivní obchodní případy a její firma prosperuje. Vyhodnotily jsme, že to nejspíš souvisí s přívalem pozitivní energie a elánu, kterými je v tu dobu nabita: optimismem, spokojeností a celkovou motivací a pozitivním naladěním.“ Funguje to tak vždy?

Dobrý sex dělá dobré pracanty

Badatelé Oregonské univerzity v odborném časopise Journal of Management odhalili, že sex má přímý vliv na spokojenost v práci a že zdravý sexuální život souvisí s pracovní výkonností i pocitem, jaký ze „šichty“ lidé mají. Výzkumníci na to přišli díky sledování 159 vdaných žen a ženatých mužů. Ti po určitou dobu zaznamenávali frekvenci svých milostných setkání a vedli si deník, jak se doma i v práci cítí.

Ukázalo se, že ti, kdo se večer oddávají (pokud možno uspokojivým) kratochvílím, mají následující den lepší náladu, což jim umožňuje vynaložit více úsilí do projektů všeho druhu. Podle všeho je u nich zlepšená i výkonnost, navzdory tomu, že se třeba méně vyspí (když mazlení natáhnou do pozdních večerních hodin). Pozitivní účinek sexu u mužů i žen přetrvává 24 hodin a poskytuje sociální, emoční a fyziologické výhody.

Čím je to způsobené? „Jedním z důvodů, proč by mohl mít uspokojivý sexuální život pozitivní dopad na pracovní výkon, je skutečnost, že sex může být způsobem relaxace a uvolnění stresu, což může vést ke zlepšení celkového duševního stavu a k vyšší pracovní produktivitě,“ vysvětluje Jana Řehulková. Dále může mít sex pozitivní vliv na kvalitu spánku a celkovou odolnost, což jsou další faktory, které mohou ovlivnit pracovní výkonnost.

Hormonální podpora aktivity a kreativity

Pohlavní styk zvyšuje hladinu dopaminu, který reguluje křehkou rovnováhu systému odměny a slasti v mozku a zároveň navozuje stav radosti, blaženosti a štěstí. Při milostné rozkoši se rovněž uvolňuje hormon lásky oxytocin, jenž je zase zodpovědný za sociální vazby a regeneraci svalové tkáně. Že se oxytocin začíná uvolňovat, poznáte díky ruměnci ve tváři a zrůžovění pokožky celého těla.

Obě jmenované látky patří mezi přirozené spouštěče dobré nálady, které podněcují ke kreativitě i aktivitě. Smutné je, že moderní životní styl často moc prostoru pro sex nenechává. Lidé pracují dlouhé hodiny, berou si přesčasy, a když už se dostanou do postele, jsou vyčerpaní. Máte-li to také tak, milování si pravidelně plánujte aspoň na neděli, aby se z něj v pondělí ráno dalo těžit.

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Sex zvyšuje výkonnost v práci, tak proč toho nevyužít!Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Plánovaný sex se vyplácí, a to i finančně

Pusťte si romantický film, dopřejte si snídani do postele, skočte s partnerem do sprchy a nebojte se to pořádně rozjet. Sex je zásadní součást lidského života a evidentně vede ke zlepšení v mnoha jeho oblastech. Jestliže je maximálně uspokojivý, může vám pomoci odpíchnout se ode dna a rozluštit kdejakou pracovní hádanku – a dokonce i splatit dluhy.

Americká antropoložka Helen Fisher, která zkoumala vztah mezi pohlavní aktivitou a výdělky, odhalila, že jedinci, kteří mají sex dvakrát až třikrát týdně, vydělávají v průměru o 4,5 % více než sexuálně méně lační pracovníci! Ale peníze stranou. V každém případě uděláte dobře, když budete otevřeně mluvit o svých intimních tužbách a potřebách a milování si užijete. Platí totiž, že spokojené tělo rovná se spokojená duše a zároveň i pracovník.

Souvislost tady je, ale…

Podle Jany Řehulkové však tato souvislost rozhodně není univerzální a tvrdit, že sex nebo spokojený sexuální život mají přímý vliv na uspokojení v práci, by nebylo přesné. Pracovní spokojenost totiž závisí na mnoha dalších faktorech, jakými jsou pracovní podmínky a náplň, mzda, vztahy s kolegy a nadřízenými, možnosti rozvoje, dalšího vzdělávání, kariérního postupu…

Když jsou lidé sexuálně v pohodě, mohou být celkově spokojenější se svým životem a to může ovlivnit i jejich vnímání práce. Není v tom ale přímá zákonitost. Navíc mají podle Jany Řehulkové lidé různé způsoby, jak zvládat stres a relaxovat: „Abyste byli produktivní v práci, je důležité najít si funkční způsoby, jak se uvolnit, a ty nemusejí vždy nutně souviset se sexuálním životem.“

Jak sex ovlivňuje kvalitu života

Sexuální život patří mezi faktory, které ovlivňují celkovou kvalitu života. Jedná-li se o kladné pocity, pak to pozitivně ovlivňuje i vnímání pracovních situací, což v důsledku vede ke zvýšení motivace, výkonnosti… Naopak, pokud někdo trpí výraznou sexuální frustrací, může to mít negativní dopad na jeho celkový psychický stav a tím i na jeho pracovní výkony.

Vinit ale sexuální frustraci ze špatných pracovních výkonů není podle Jany Řehulkové správné: „Existuje mnoho dalších faktorů, které mohou negativně ovlivnit pracovní výkony, jako jsou zdravotní problémy, stres, problémy v osobním životě, nedostatek spánku, špatné stravovací návyky nebo nevhodné pracovní podmínky.“

Reklama

Načítám