Hlavní obsah

Bod, kdy se ze vztahu vytrácí vášeň

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezník, který dělí bouřlivé noci od těch klidných a nudných, existuje. Po jak dlouhé době můžete očekávat, že se i z vašeho vztahu vytratí jiskra? A dá se tomu nějak bránit?

Článek

Nic netrvá věčně. Účastníci studie, kterou provedli vědci na Mnichovské univerzitě Ludwiga Maximiliána, byli požádáni, aby ohodnotili kvalitu svého sexuálního života. Po analýze výpovědí 3 000 lidí ve věku od 25 do 41 let vyšlo najevo, že „okamžik největší spokojenosti se sexuálním životem“ je na hranici jednoho roku od začátku vztahu.

Po vášni přijde stereotyp

Jedním z důvodů je, že se lidé během prvních 12 měsíců učí. Teprve poznávají, co má ten druhý v posteli rád, zajímají se o různé techniky a polohy, hledají cesty k vyvrcholení. Jenže jakmile už vědí, co na milence platí, vytrácí se přirozená zvědavost a zelenou dostává stereotyp, společně s nedorozuměními. Obecně tedy platí, že jakmile se partneři navzájem obeznámí se svými potřebami, už je sex nebaví tak jako na začátku.

Je sex jiný, když máte děti?

Jedinou dobrou zprávou je, že děti tu nehrají zásadní roli, rutina se k vám vloudí s nimi i bez nich. „Dřívější vědecká zjištění poukazovala na to, že sexuální frekvence je silně ovlivněna existencí a věkem potomků. Nicméně my jsme nic, co by nasvědčovalo tomu, že by děti nějak významně a dlouhodobě narušovaly milostný život partnerů, nenašli. Což je pozoruhodné,“ uvedla vedoucí výzkumná pracovnice Claudia Schmiedeberg s tím, že jako ideál se vždy jeví, a to v jakékoli fázi vztahu, otevřená komunikace s protějškem. Pakliže je dobrá, i více méně rutina v sexu se snáší daleko lépe.

10 tipů, které udržují chemii a zájem naživu

Křivka sexuální vášně sice může po nějaké době klesat dolů, ale i tak to pro milostný život nutně nemusí představovat likvidační katastrofu. Stačí přijmout fakt, že to, co v prvním roce vztahu šlo tak nějak samo a přirozeně, potřebuje pravidelnou péči. Návodů, jak vášeň udržovat naživu, přitom existuje mnoho. Například americký Gottmanův institut, který se zabývá výzkumem manželství a vztahů, doporučuje zaměřit se na těchto deset bodů.

1. Měňte zahajovací vzorec svádění

Přestaňte řešit genderové role a nemyslete si, že muž je jediný, kdo by měl sex zahajovat. Máte-li na milování chuť, buďte aktivní a sveďte ho.

Foto: Nomad_Soul, Shutterstock.com

Je to jednuduché, hrajte siFoto: Nomad_Soul, Shutterstock.com

2. Častěji se držte za ruce

Polibky, doteky, objímání. Díky tomu se do těla uvolňuje oxytocin, hormon lásky, důvěry a věrnosti. Fyzická náklonnost navíc snižuje účinky stresových hormonů, což se pro vztah vždycky hodí.

3. Napětí nechte narůstat

Lidský mozek zažívá větší potěšení, když nejdřív čelí očekávání. Odměna je pak o to sladší. V překladu to znamená, že je nutné udělat si čas na předehru (i mimo ložnici), škádlení, sladké řečičky i sdílení fantazií.

4. V ložnici nic zásadního neřešte

Ložnice je posvátným místem pro intimní rozhovory. V ní se člověk cítí extra zranitelný, zvlášť když je nahý. Z tohoto důvodu v ní neřešte komplikované věci a vyhněte se urážkám, napadání a kritice partnera.

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

V ložnici by se neměly odehrávat žádné hádkyFoto: 4 PM production, Shutterstock.com

5. Pravidelně na sebe mějte čas

Zkoušejte různé aktivity, které vám oběma přinesou potěšení. Bavte se dvořením, procvičujte flirtování, podněcujte sexuální touhu a intimitu. Všechno pozitivní, co pro svůj vztah děláte, se děje hlavně během předehry.

6. Nevynechávejte láskyplný dotek

Nespojujte dotek jen se sexuálním stykem. U televize milenci namasírujte záda (a on zase vám), poškrábejte ho na zádech nebo ve vlasech. Je to takové nenásilné oživování spojení mezi vámi.

7. Při sexu buďte citově zranitelnější

Svěřujte se partnerovi se svými nejniternějšími přáními a touhami. Pokud se bojíte emocionální intimity, zvažte účast na individuální nebo párové terapii.

8. Udržujte pocit zvědavosti

Experimentujte s novými způsoby, jak si navzájem přinášet potěšení. Dívejte se na sex jako na příležitost k poznávání partnera a společný projekt, jež zlepší váš milostný život.

9. Měňte druh sexu

Jednou romanticky s pohledem z očí do očí, podruhé divoce a spontánně ve zvířecí poloze nebo při menstruaci. Narušujte stereotyp a pohrávejte si se sexuálními potřebami.

10. Plánujte

Zase to kvůli práci, televizi nebo jiným věcem nevyšlo? Naplánujte si intimní schůzku na druhý den. Lehké jídlo spolu s vaší oblíbenou hudbou a vínem může připravit živnou půdu pro skvělý sex.

Reklama

Související témata:

Načítám