Hlavní obsah

Raději seriál než sex? Možná se i vás týká panda syndrom

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemáte sex tak často jako dřív? Důvodem nemusí být to, že jste spolu už moc dlouho a vymizela vám ze vztahu počáteční vášeň. Sexuální lenost vás může přepadnou klidně i po měsíci randění. Jaké jsou pak vyhlídky na dobrý vztah?

Článek

Možná máte častěji chuť spíše na mazlení, něžné tulení a škrábání na zádech než na sex. Nejste sami. Podle průzkumů je čtvrtina mužů občas líná a spokojí se s tulením. U žen je to dokonce až polovina. Asi vás nepřekvapí, že se vám do fyzicky náročné akce nechce po vydatné večeři, hádce se šéfem nebo vyčerpávající nemoci. Co když ale reálná příčina chybí a milování i tak stále častěji nahrazuje jen mazlení? Odborníci tento stav nazývají panda syndrom. Tato zavalitá černobílá zvířátka totiž stojí o sexuální radovánky tak málo, že jim hrozí vyhynutí.

Nízké libido a lenost

Začíná to nenápadně. Dřív jste se milovali klidně i třikrát denně, pak dvakrát, pak jednou za týden, a teď jste rádi, když se přemůžete jednou za měsíc. Pokud vám to s partnerem oběma vyhovuje, samozřejmě to nemusí být špatně. Jestliže ale jeden z vás cítí, že by si sexuálních radovánek rád užil víc, ale pro samou únavu v posteli okamžitě usne, je dobré zjistit, co vám chuť na sex krade.

„Nezájem o sex mohou vyvolat různé faktory, například stres, pracovní přetížení, nemoc, nadměrné vyžívání se v pornu a samozřejmě také vzplanutí pro někoho jiného,“ vyjmenovává možné příčiny sexuální únavy vztahová koučka Libuše Konopová. Příčinou ale může být i obyčejná lenost. Stejně jako se přemáháte ke cvičení nebo dohnání restů do práce, můžete odsouvat i dovádění v ložnici.

Foto: Goksi, Shutterstock.com

Proč pandí syndrom? Pandy se k sobě rády tulí tak moc, že jim hrozí vyhynutíFoto: Goksi, Shutterstock.com

Milování nahradily seriály

Jestli si myslíte, že za pohodlnost v sexu může věk nebo léta strávená spolu, nemáte tak docela pravdu. Panda syndrom může zaútočit i na čerstvě zamilované. Nevyhýbá se dokonce ani stále mladším lidem. Rádi se k sobě něžně přitulí, ale pozornost věnují spíše sledování seriálů než tělu toho druhého. Stále častěji si sexuální radovánky upírají i kvůli mobilům. Sice jsou fyzicky spolu, ale pozornost věnují přátelům a dění na sociálních sítích.

Sex versus něha

Ale abychom jen nestrašili. Pokud vás baví si k partnerovi jen lehnout na rameno, proplést si s ním prsty, něžně se hladit, líbat a povídat si, nic proti. Takové harmonické chvíle mohou být pro váš vztah přínosné – jsou časem souznění, ve kterém si rozumíte i beze slov. Připomínáme, že problém nastává, pokud se v lenivou pandu promění jen jeden z vás.

Rozdílná chuť na sex je v páru běžná. Někdy jsou rozdíly výraznější, jindy méně, ale vždy je to o domluvě, kompromisu a vzájemné komunikaci. Při rozdílné frekvenci v páru není vhodné na ‚slabší článek‘ příliš tlačit či mu něco vyčítat. Může to mít, a většinou i má, spíše opačný efekt. Proto je dobré, aby se partneři opravdu dobře znali a uměli si spolu o sexu otevřeně promluvit,“ vysvětluje sexuolog Pavel Turčan.

A upřímnost se snažte najít i sami k sobě. Pokud může za nechuť k sexu stres v práci, vyčerpání z rodinných povinností nebo partnerův pupek, většinou se s tím dá něco dělat. Napravit jde i změny zdravotní, dané například hormonálními změnami.

Sex je všelék

Paradoxně vám může právě milování s řadou těchto problémů pomoci. Co se děje s naším tělem a myslí při sexu? Odbourává se stres, posiluje psychická odolnost, navozuje se vnitřní klid, přispíváte tím k dlouhodobé hormonální rovnováze a taky zhubnete. Pokud vám ze vztahu vymizel, vraťte se k němu plánovaně a pozvolna.

Pokud už si od sexu dáváte pauzu delší dobu a návrat k němu vám připadá téměř nemožný, dbejte na co největší komfort. Zajistěte si hlídání pro děti, ať vás nic neruší, nalaďte se filmem, sklenkou vína, klidně si nechte zhasnuto, pokud vám nedělá dobře pohled na vaše odhalená těla. Začněte třeba jen smyslnou masáží, příště zkuste petting nebo dovolte, ať partner uspokojí jen vás. Další trénink ale neodkládejte moc dlouho. Chce to prostě vydržet, trénovat, stále víc se uvolňovat a postupně se to zlepší. Jakmile svou erotickou touhu proberete znovu k životu a budete ji pravidelně rozdmýchávat, sama znovu rychle vzplane a už vám nedovolí, nechat ji jen tak vyhasnout.

Související témata:

Načítám