Hlavní obsah

Jak mít do plavek o konfekční velikost míň? Víme, co pomáhá!

Foto: Zoom Team, Shutterstock.com

Foto: Zoom Team, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak zhubnout do léta? Začněte ještě dnes a úspěch je téměř zaručen. Necháte-li se inspirovat našimi radami, pocítíte na sobě změnu už po pár týdnech. Vsaďte na ověřené triky! Víme, co dělat, abyste měli do plavek postavu snů!

Článek

Je jaro, začíná hezké počasí, a než se nadějete, bude tu plavková sezona. Na toto období byste se měli těšit a ne být zděšení z toho, jak budete v plavkách zase letos vypadat. Pokud byste ale potřebovali nějaké to kilo shodit, dejte na naše osvědčené tipy. Víme, co skutečně funguje a díky čemu shodíte celou jednu konfekční velikost!

1. Začněte chodit, kde se dá

Je až neuvěřitelné, jak může obyčejná chůze pomoct při hubnutí. Je to nejen nejpřirozenější pohyb pro člověka, ale také nezatěžuje klouby tolik jako třeba běhání. A vydáte-li se na svižnou procházku alespoň 4krát týdně, výsledky uvidíte po pár týdnech.

Místo autobusem se vydejte domů z práce pěšky, nebo alespoň vystupte o několik stanic dřív. Ignorujte výtahy a eskalátory a všude jděte pěkně po svých. Je to to nejlepší a nejlevnější fitko! Abyste viděli výsledky brzy, snažte se denně nachodit 10 tisíc kroků, což je asi pět kilometrů, a to ideálně v kuse a rychle. Než se tělo zahřeje, trvá to zhruba půl hodiny. Teprve potom začínáte spalovat tuk. Pokud se vám chůzi povede zapojit do vašeho každodenního života, brzy na svém těle pocítíte rozdíl!

Foto: Diana Indiana, Shutterstock.com

Zhubnout se dá i obyčejnou chůzí, když víte, jak na to. A za pěkného počasí není nic lepšíhoFoto: Diana Indiana, Shutterstock.com

2. Vsaďte na čistou vodu

Dělejte drobné změny, jen tehdy vám nebude dieta připadat nesnesitelná. Pro začátek se můžete zaměřit na pitný režim. Pijte pouze vodu či neslazené čaje. Zcela vyřaďte sladké limonády, energetické nápoje a alkohol. Vypijte alespoň 2 litry vody denně, protože správný pitný režim podporuje fungování těla. Když bude dostatečně hydratované, nebudete mít pocit hladu. Čistá voda zrychluje metabolismus a snižuje chuť k jídlu. Slazené limonády, ale také rádoby dietní ovocná smoothie obsahují tolik cukrů, že se díky nim počet vámi přijatých kalorií během dne až zdvojnásobí!

3. Vynechte cukr

Pokud jste zvládli přechod na vodu, zvládnete jistě i omezit cukr. To je téma samo o sobě. Mnoho lidí si neuvědomuje, čím vším do sebe cukr dostáváte. Nejde jen o čokoládu a zákusky. Cukr je v těstovinách, pečivu, ovoci… Podle odborníků je pro štíhlou linii mnohem zásadnější vyřadit nebo omezit cukry než tuky. Tím netvrdíme, že byste měli denně sníst kilo slaniny nebo hranolek. Pokud však budete jíst dost bílkovin a zdravých tuků, které jsou třeba v mořských rybách, oříšcích nebo avokádu, nebudete mít na sladké ani pomyšlení.

Sladké jídlo naopak tyto chutě podporuje. Zvýšený inzulin v krvi, který máte po sladkém jídle, zabraňuje odbourávání tuků a ukládá ho do zásob. Po sladkém (pečivu, sušenkách, mrazených polotovarech) budete mít po chvíli znovu hlad. Snažte se tomu předcházet – jezte základní suroviny, co možná nejméně průmyslově zpracované, které vás zasytí na dlouhou dobu.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Myslete na dostatečný pitný režim a na to, co pijete. Obyčejná voda je nejlepšíFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

4. Zkuste osobního trenéra

Mnoho lidí potřebuje dohled a kontrolu – jedině tehdy jsou schopni dodržovat to, co si předsevzali. Dobrý trenér vám připraví rozvrh cvičení přesně na míru – podle vašich možností časových i fyzických.

„Cvičení s osobním trenérem není jen moderní trend. Je důležité pro naučení se a dodržování správné techniky cviků. Když cvičíte špatně, vznikají svalové dysbalance, je tu riziko zranění a bolestí pohybového aparátu,“ varuje osobní fitness trenérka zdravého tréninku Alena Vídeňská. Když budete vědět, jak cvičit technicky správně, bude se vám hubnout mnohem snáz a hlavně to půjde rychleji!

5. Využijte krabičky i plány

A pokud si myslíte, že nejste schopni jídelníček sami zvládnout, nechte to na těch, kteří se v tom vážně vyznají. Mnoha lidem pomohly různé dietní programy, jako je třeba krabičková dieta či hubnoucí plány (týdenní plán pro hubnoucí). Díky těmto programům nebudete mít hlad, budete jíst zdravě a zhubnete během dvou tří měsíců, aniž byste museli ztrácet energii a čas při vymýšlení receptů.

„Každý takovýto program by měl splňovat několik klíčových parametrů, aby byla redukce úspěšná a udržitelná. Protože je lehké kilogramy ztratit, ale horší je nenabrat je zpátky. Mezi zmiňované faktory můžeme zařadit snadnost programu, kontrolu porcí, rychlost redukce hmotnosti a stabilizační fázi, bez které jdou kilogramy často zpátky nahoru. V takovéto fázi by mělo dojít k přechodu na běžnou, racionální stravu,“ popisuje Ing. Lukáš Vrána, poradce pro výživu a lektor výživových kurzů.

Chtěli byste zhubnout? Zde najdete tipy na tříměsíční program, který vám pomůže zatočit s vašimi kily navíc – tipy na pohyb, jídlo i dietní recepty.

Reklama

Související témata:

Načítám