Hlavní obsah

Pojištění domu či domácnosti: Pozor na slovíčkaření ve smlouvě a obraťte si dům vzhůru nohama

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Reklama

Pojistit si majetek je velmi správný krok, jen musíte uzavřít takovou pojistku, která vás opravdu chrání. Rozhodnout mohou i slovíčka, o kterých máte jasnou představu, pojišťovna to ale může vidět jinak.

Článek

Proč platit za pojištění domácnosti, když se vám léta nic nestalo? Obyvatelé moravských vesnic, kterými se prohnalo tornádo, by asi mohli vyprávět… Ale aby byla pojistka opravdu pomocí v krizi, musí krýt právě ta rizika, která potřebujete. Víte, co si ohlídat?

Proč se pojistit?

Statistiky uvádějí, že hasiči likvidují denně v průměru sedm požárů – nejčastěji z nedbalosti. Což je často zapomenuté jídlo na sporáku, neuhašená cigareta nebo svíčka, zkrat elektrické konvice. Sedmdesát procent domácností se musí potýkat se škodami po haváriích vody, nejčastěji jde o vytopení. Každých pětadvacet minut dojde ke vloupání. Ve všech případech vznikají škody, na jejichž likvidaci je zapotřebí peněz. A někdy jde i o desítky až stovky tisíc. A to je dobré si uvědomit, když o pojištění přemýšlíte.

Domácnost, nebo nemovitost?

Máte si pojistit domácnost, nebo nemovitost? I když se zdá, že jedna je pro majitele bytu a druhá pro majitele domů, není to tak. I jako majitel panelákového bytu si můžete sjednat obojí. Proč?

Pojištění nemovitosti se vztahuje na budovu jako takovou, tedy zdi, podlahy, stropy, ale i všechno, co je k nim pevně přidělané. Pojištění domácnosti chrání to, co je uvnitř domu. Představte si, že otočíte dům vzhůru nohama: všechno, co drží na místě, patří k nemovitosti, vše, co vypadne, patří do domácnosti.

Bez pojištění nemovitosti by tedy mohl být problém hradit škodu například na skříňce kuchyňské linky, která je pevně uchycena ke zdi, nebo na vestavných spotřebičích. Raději si tedy tedy zkontrolujte, co smlouva u konkrétní pojišťovny obsahuje.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Při sjednávání pojistky vašeho bytu či domu si dobře přečtěte, před čím vším vás chráníFoto: fizkes, Shutterstock.com

Pojistěte i chlívek

Při pojištění nemovitosti, domu či chalupy pamatujte i na vedlejší stavby. „Ty, které se nacházejí na pozemku s pojištěnou nemovitostí, jako je garáž, zahradní chatka či altán, stodola, opěrné zdi, kůlna, dílna, bazén, studna, přístavky, přístřešky, skleníky, oplocení nebo jiné nebytové prostory,“ radí Aleš Rothbarth ze srovnávače Klik. Pokud je doplníte do smlouvy, budou pojištěny proti stejným rizikům jako hlavní budova.

Před čím pojistka chrání?

Vždy se musíte ujistit, zda pojistka myslí na všechna rizika, která považujete za důležitá, a že rozumíte tomu, co jednotlivé pojmy znamenají. Jde o slovíčka, která mohou být zásadní při uplatňování náhrady škody.

Příkladem mohou být škody, které způsobila voda: povodeň označuje vylití vody ze břehů potoka, řeky, rybníka nebo přehrady. Záplavou se rozumí voda vzniklá deštěm nebo rychlým táním sněhu. Vyplavit vás ale může i prasklé potrubí, škodu může způsobit zatečení atmosférických srážek. Byt vám může vytopit voda z akvária, ale i porucha myčky. Na vás je uvážit, které riziko je reálné, a proti němu se pojistit.

Dobré je znát i výluky pojištění, tedy to, na co se nevztahuje. Znají to majitelé domů blízko často rozvodněných řek, kterým škody po povodni nikdo nepojistí.

Foto: Shutter_M, Shutterstock.com

Pojištění je potřeba aktualizovat, pokud do domu investujete a zhodnotíte ho, ale i v situaci, kdy rostou ceny například stavebního materiáluFoto: Shutter_M, Shutterstock.com

Vichřice nebo pád stromu

Počasí umí nepříjemně překvapit a vichřice nebo silné bouřky jsou stále častější. Měli byste překontrolovat, zda jste proti nim pojištěni, a projít si i to, jak jsou nastaveny. Každá pojišťovna totiž charakterizuje intenzitu vichřice jinak (v km za hodinu), a pokud byl vítr slabší, škodu neuhradí.

Pamatujte i na škody, které může způsobit pád stromu nebo zatížení stavby sněhem, a pokud se vás to týká, tak i sesuv půdy nebo zřícení skály.

Pojistku aktualizujte!

Pojistku je třeba nejen správně nastavit, ale občas i aktualizovat, aby měla dostatečné krytí. Udělejte to vždy, když do bytu či domu investujete a zvýšíte jeho hodnotu, ale také v souvislosti s inflací nebo strmým nárůstem cen. „Pojistka musí mít dostatečné krytí. Pokud máte starou, nastavenou v době, když jste před lety dům stavěli, nemusí stačit na jeho opravu, kdyby byl například zničen tornádem,“ varuje Zbyněk Veselý, obchodní ředitel Slavia pojišťovny.

Ne vždy znamená aktualizace pojištění i zvýšení plateb na něj. „Pojišťovny pravidelně obměňují nabídku, přicházejí s výhodnými balíčky, širší pojistnou ochranou nebo novými připojištěními. Může se tak stát, že naopak získáte lepší podmínky a ještě ušetříte,“ říká Eva Svobodová, mluvčí pojišťovny Uniqa. Pojistku může snížit třeba i kvalitní bezpečnostní zabezpečení domácnosti, jako je kamerový systém nebo bezpečnostní dveře a zámky.

Reklama

Načítám