Hlavní obsah

Domácí spotřebiče: Jak předejít požáru a zraněním?

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do domácností si je pořizujete hlavně proto, aby vám usnadnily práci a zlepšily život. Jenže občas vás může jejich přítomnost ohrozit. Řeč je o domácích spotřebičích. Na jaké si dát pozor?

Článek

Elektrické i plynové spotřebiče jsou skvělými pomocníky a většina lidí už si bez nich nedokáže svůj život představit. Ulehčují práci, jenže někdy mohou život značně znepříjemnit. Aby se to nestalo, je při manipulaci s nimi důležité dodržovat jisté zásady a dopřát jim i nějakou péči.

Četné případy požárů způsobené nedbalostí a poranění elektrickým proudem dokazují, že ne každý si jich je vědom. Podle HZS například v roce 2019 došlo k 5046 ohlášeným požárům v domácnostech, z toho 643 vzniklo při vaření či ohřívání jídla. Čemu tedy věnovat pozornost?

Co vás může ohrozit

V domácnostech to bývají velké spotřebiče jako lednice, pračky nebo televize, ale i ty menší jako žehličky, rychlovarné konvice, fény, toustovače a další. Iniciátorem požárů bývají často vařiče. Před vařením se proto ujistěte, že jsou hořáky čisté a nezůstaly na nich drobky nebo jiné nečistoty, které mohou požár způsobit. Pozor si dejte i na utěrky skladované poblíž.

Za požárem může stát chybné zapojení elektrických zásuvek nebo vadné vedení. Nejčastějším důvodem je ale nesprávné zacházení nebo technická porucha. Zářným příkladem jsou rychlovarné konvice. Ty jsou sice vybaveny pojistkou proti přehřátí, jenže ta se může časem poškodit. Vytahování rychlovarné konvice po každém použití ze zásuvky může zase způsobit opotřebení kontaktů. Proto je vhodné pořídit si zásuvkový adaptér s vypínačem.

 Jak nebezpečí předejít?

Všímejte si toho, jak se spotřebič během používání chová. Doprovází ho netypický zápach nebo zvuky? Okamžitě ho vypněte a doneste do servisu. Pro případ požáru si pořiďte hasicí přístroj. Požáry způsobené elektrickými spotřebiči nehaste vodou, ale práškovým hasicím přístrojem.

Přístroje nenechávejte během provozu bez delšího dozoru, hlavně pak ty, které je nutné po ukončení používání vypnout.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Na případné hašení požárů způsobených elektrospotřebiči si raději pořiďte hasicí přístrojFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Pozor na zásuvky

Zásuvky nikdy nepřetěžujte. Několik přístrojů zapojených přes rozdvojku může způsobit přetížení a zkrat, vždy si tedy pohlídejte celkový příkon spotřebičů. Při dlouhodobé nepřítomnosti v domácnosti a během bouřek je vypojte ze zásuvky.

Zajistěte, aby nepřišly do kontaktu s vlhkostí či vodou. Přístroj mohou poškodit i přímé sluneční paprsky, mráz nebo vlhký vzduch v místnosti. Ten může mít za následek korozi.

Nebezpečí pro děti i mazlíčky

Spotřebiče představují velké nebezpečí hlavně pro děti. Zajistěte tedy, aby s nimi nemohly libovolně manipulovat. Riziko hrozí od žehliček, myček na nádobí, elektrických mixérů, vařičů a trouby. K zásuvkám proto pořiďte bezpečnostní záslepky, spotřebiče opatřete uzamčením vypínačů a nikdy děti nenechávejte u takového přístroje bez dozoru.

V dosahu dítěte nenechávejte žádné kabely a raději je schovejte do chráničů, často označovaných jako husí krk. Zejména některá batolata mají tendenci je okusovat.

V ohrožení jsou i vaši domácí mazlíčci, především pejsci a zvídaví králíčci či hlodavci. Stejně jako u dětí i zde investujte do záslepek na zásuvky a schovejte kabely. Majitelé pejsků mohou vyzkoušet kabely přestříkat speciálním odpuzovacím sprejem proti okusování předmětů.

Foto: tab62, Shutterstock.com

Všechny spotřebiče pravidelně čistěte a zbavujte prachu. Iniciátorem požáru mohou být i zaschlé drobky na sporákuFoto: tab62, Shutterstock.com

Důležitá je pravidelná péče

Všechny elektrické spotřebiče kupujte pouze u ověřených prodejců a raději si připlaťte za kvalitu. Před prvním použití si přečtěte návod a postupujte výhradně podle něj. Co potřebují nejběžnější domácí pomocníci?

  • Vysavač - Myslete na pravidelnou výměnu prachových sáčků, bezsáčkový spotřebič po každém použití otřete. Filtry motoru pak podle frekvence používání vyměňte jednou či dvakrát do roka.
  • Pračka - Vyžaduje čištění filtru ideálně každé tři měsíce. Nezanedbávejte ani prevenci proti usazování vodního kamene.
  • Sušička - Měňte základní filtr nejlépe po každém použití, ostatní čistěte podle doporučení prodejce.
  • Myčka - Nechte umýt prázdnou myčku zhruba jednou za dva měsíce speciálním čisticím prostředkem, který seženete běžně v drogerii.
  • Mikrovlnky, trouby a varné desky - Při každém znečištění je omyjte.
  • Digestoř - Recirkulační filtry měňte dvakrát ročně.
  • Kombinovaný či plynový kotel - Vyžaduje pravidelnou servisní prohlídku jednou za rok.
  • Plynový sporák - Pravidelně ho čistěte a jednou za rok je potřeba revize. Zákon tuto povinnost sice přímo neukládá, je to ale více než vhodné z hlediska bezpečnosti. A v případě požáru či jiné škody by vám pojišťovna nevyplatila pojistné plnění.
  • Žehlička - Některé žehličky mají odvápňovací tyčinku, na níž se usazuje vodní kámen. Jednou za čas, podle frekvence používání, ji vyndejte a vyčistěte citronovou šťávou. Jiné disponují samočištěním, další obsahují sběrač, který je nutné občas vyndat a vypláchnout.

Pravidelně kontrolujte kabely, a v případě jakéhokoliv podezření nechte spotřebič zkontrolovat odborníkem.

Reklama

Související témata:

Načítám