Hlavní obsah

Úraz nebo nemoc může finančně zruinovat celou rodinu. Myslete na to předem a správně se pojistěte

Foto: Monster Ztudio, Shutterstock.com

Foto: Monster Ztudio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úraz nebo nemoc dokážou pořádně zatřást vaším životem. Aby nezamávala z hlediska financí i s celou vaší rodinou, je dobré být na takovou eventualitu připraven. Nejlépe v podobě vhodně zvoleného životního pojištění. Jak vybrat to, kterým se nejlépe ochráníte?

Článek

Možná vás napadne: proč se pojišťovat proti něčemu, co nemusí nikdy přijít? Třeba proto, že kdyby to náhodou přišlo, budete rozhodně litovat, že jste to neudělali. Motivovat by vás mohl pohled na statistiky – loni bylo pojišťovnám nahlášeno o dvacet tisíc událostí víc než v roce předchozím a podle České asociace pojišťoven vyplatily pojišťovny celých 9,87 miliardy korun za úrazy, vážná onemocnění, invaliditu, náklady spojené s dlouhodobou léčbou nebo úmrtí.

Životní pojištění

V našem finančním podcastu, který mapuje hospodaření českých domácností, vyjadřují lidé své obavy z budoucnosti. Strach ze ztráty příjmů v důsledku zdravotních komplikací je velmi častý a finanční experti pak rozhodně radí se proti tomu dopředu zabezpečit právě vhodným životním pojištěním. Neplatí to jen pro ty, kdo mají závazky v podobě například hypotéky, ale v případe finančního výpadku se pojištění vyplatí nezadaným i těm, kdo mají rodinu.

Podle statistik se ale zdá, že na zadní kolečka nemyslí až třetina Čechů. Motivací, proč řady nepojištěných opustit, by vám mohla být například zkušenost samoživitelky Markéty. „Trpím chronickým onemocněním a hrozí, že se můj stav kdykoli zhorší nebo hodně zkomplikuje, to se mi stalo po operaci. Rána se zanítila a skončila jsem neplánovaně nejen na deset dní v nemocnici, ale i další tři měsíce v pracovní neschopnosti,“ vzpomíná na nepříjemné období, které zvládla právě díky životní pojistce. Výpadek příjmů jí pomohly zvládnout peníze, které jí vyplatila pojišťovna.

Rizikové, nebo investiční pojištění?

Při rozhodování o životním pojištění si můžete vybrat ze dvou variant – investiční nebo rizikové. Obě pomohou v nenadálých situacích, je ale rozdíl v jejich zaměření:

  • Rizikové životní pojištění – jestliže budete mít nehodu, úraz, nemoc, skončíte jako invalida nebo náhle zemřete, vyplatí pojišťovna peníze, které pomohou vám nebo vašim příbuzným.
  • Investiční životní pojištění – také kryje následky úrazu nebo zdravotních problémů, ale k tomu ještě vkládá část prostředků do investic, takže na konci sjednané pojistné doby získáte i peníze navíc.

Je na vás, jakou variantu životního pojištění si vyberete, ale jedno z nich by to být mělo. „Vážné nemoci či úrazy neznamenají jen nepříjemné zdravotní potíže, ale když nemůžete pracovat a nemáte příjem, hrozí závažné finanční problémy. A pokud potřebujete peníze na léčbu nebo třeba přestavbu bytu na bezbariérový, může jít o miliony. Dobře nastavené životní pojištění je jistotou, že taková událost zásadně nenaruší rodinný rozpočet,“ shrnuje Jan Matoušek, výkonný ředitel České asociace pojišťoven.

Načítám