Hlavní obsah

Chcete ušetřit doma za energie? Zpívejte si ve sprše

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děsí vás neustálé zdražování a rozhodli jste se začít maximálně šetřit na všech výdajích domácnosti? Máme pro vás pár tipů, které vám pomohou! A neznamená to jen zhasínat.

Článek

Málokoho nechalo klidným to, jak rostou ceny snad všeho, na co se podíváte. Šetřit začínají i ti, kteří si zatím na svou spotřebu až tolik pozor nedávali. Pro všechny, kteří chtějí snížit náklady své domácnosti, máme pár tipů, které nic nestojí, ale pomohou.

Jak ušetřit za teplo?

Velkou částku lze ušetřit za teplo, když budete víc hlídat nastavení teploty v jednotlivých místnostech, ale rozhodně se nevyplatí topení vypínat. Co tedy pomůže?

  • Odvzdušněte radiátory - Radiátor, ve kterém je vzduch, méně topí. Poznáte ho podle zvuku, syčí, bublá nebo šplouchá. Vypuštěním vzduchu podstatně zvýšíte jeho výkon.
  • Stáhněte topení při pečení - Využijte teplo při vaření a pečení. Dokáže ohřát místnost, ve které můžete pak stáhnout topení.
  • Utěsněte okna - Jakmile okna nebo dveře netěsní, je třeba to před zimou napravit. Můžete to zvládnout sami, nebo si na to objednat odborníky.
  • Zavolejte kominíka - Nejen, že byste měli mít pravidelnou revizi komína, ale vyčištění a výběr sazí je před topnou sezonou zásadní. Jestliže topíte dřevem, pak je nutné, aby bylo co nejsušší. „Jinak se spousta energie spotřebuje na odstranění vlhkosti z něj,“ říká Pavel Ulrich, obchodní ředitel firmy na výrobu komínů Almeva.
Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

V momentě, kdy vaříte a pečete, lze stáhnout topení v kuchyni o pár stupňůFoto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Jak šetřit při praní?

Prát prádlo musí každý z nás a kromě nákladů na energii a vodu to znamená i náklady na prací prostředky. Jak všechny tři položky držet v rozumné výši?

  • Vyberte úspornou pračku - Pokud budete kupovat novou pračku, porovnávejte mezi sebou jednotlivé modely podle spotřeby vody i elektřiny. Najdete to v údajích výrobce. Dvacet let stará pračka spotřebuje 2,5krát víc energie než ta nová.
  • Nezvyšujte dávky pracích prostředků - Víc prášku neznamená větší čistotu prádla, ale vyšší riziko kožních alergií pro vás a zátěž pro pračku. „Víc pracího prostředku znamená víc pěny, která brzdí buben. Na její odbourání musí pračka použít víc vody a delší máchání, čímž spotřebuje zbytečně energii i vodu a více se namáhá motor i čerpadlo,“ říká Jana Neuszerová, odbornice Gorenje. V neposlední řadě utrácíte zbytečně víc i za samotný prací prostředek.
  • Perte ve studené - Většina prádla je zašpiněná tak, že bohatě stačí je vyprat při 30 nebo 40 °C. Prádlu také většinou stačí krátké programy kolem 30 minut. Vyhněte se i předpírce, pokud není prádlo opravdu hodně špinavé. I to ovšem můžete místo ní raději předem namočit do vody s pracím prostředkem.
Foto: Didecs, Shutterstock.com

Při praní většiny prádla bude stačit teplota do 40 °CFoto: Didecs, Shutterstock.com

Jak šetřit vodou?

Vodné a stočné také není zanedbatelnou položkou v domácím rozpočtu, proto by se vám mohlo hodit pár tipů, které vás naučí šetřit vodou.

  • Zpívejte si se sprše - Je to způsob okoukaný v Jihoafrické republice, kde nabízejí dvouminutové písničky do sprchy. Právě dvě minuty jsou podle nich tak akorát na to, aby se člověk umyl a neplýtval vodou. Najděte si vaši oblíbenou písničku na dvě minuty, která vám pomůže hlídat čas.
  • Nevylévejte použitou vodu - „Vodu z dobrých brambor můžete využít do polévek nebo ji po vychladnutí vypijte. Lze chytat vodu z pračky, ta je skvělá na umytí a spláchnutí záchodu,“ radí Yvonna Gaillyová z Ekologického institutu Veronica. Voda z vajec se zas hodí na zalévání květin, protože obsahuje potřebné minerály a pomáhá udržovat optimální pH půdy.
  • Vytírejte talíře chlebem - Možná jste to dělali jako dětí, ale můžete se k tomu vrátit. Když z talíře setřete zbytky omáčky chlebem, nemusíte nádobí předmývat a ušetříte energii i vodu. „Nádobí byste měli dávat do myčky bez velkých nečistot a zbytků jídla. Jedná se nejen o plýtvání jídla, ale i znečištění vody samotné. Talíř můžete setřít chlebem, hrnec stěrkou a mastné zbytky papírem, který patří do tříděného biologického odpadu,“ doplňuje Yvonna Gaillyová.
  • Splachujte použitou vodou - Splachovat můžete vodou z pračky, ale třeba i tou, kterou zachytíte z vany nebo sprchy. V Japonsku dokonce vynalezli speciální záchody, jejichž vrchní částí je umývadlo – když si myjete ruce, plníte vlastně nádržku toalety. A dají se sehnat i u nás!
  • Vařte v jednom hrnci - naučte se co nejvíc receptů z jednoho hrnce, ušetříte nádobí, které byste pak museli umývat.
Související témata:

Načítám