Hlavní obsah

Zápach v koupelně: Co ho způsobuje a jak s ním bojovat?

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože je koupelna symbolem čistoty a hygieny, občas to v ní příliš nevoní. Na vině přitom nemusí být jen špatně provedený povrchový úklid. Za nepříjemným zápachem totiž může stát několik příčin. Jaké to jsou?

Článek

Nepříjemné aroma dokáže pěkně potrápit. Hlavně pak v místnosti, do níž si chodíte pro pocit svěžesti a čistoty. Základem je samozřejmě pravidelný úklid, ten běžný ale občas nestačí. Kde se zápach v koupelně bere, a co se s ním dá dělat?

Co s vlhkou koupelnou

Za zatuchlým zápachem stojí nejčastěji vlhkost. Přestože se bohužel nevyhne žádné koupelně, některé jsou na ni náchylnější. Problémy působí především ve špatně větraných prostorech, malých místnostech a starších domech. Pomáhají jí v tom dlouhé horké sprchy, koupele, skladování špinavého prádla, jeho praní a hlavně sušení.

Ve vlhkých prostorech se snadno množí bakterie a vytváří se plísně či zatuchliny. Bojovat s nimi je důležité nejen kvůli zápachu, ale i ze zdravotního hlediska. Snažte se pravidelně a dostatečně větrat, obecně se doporučuje třikrát denně. Zvlášť v koupelně však platí čím více, tím lépe.

Nemáte v koupelně okno nebo ho z nějakého důvodu nemůžete často otevírat? Investujte do kvalitní ventilace, případně si pomozte otevřenými dveřmi a naplno zapnutým větrákem. Užitečným pomocníkem může být odvlhčovač vzduchu, doporučujeme také kratší sprchy o nižší teplotě. Místnost po každém použití vysušte a zbavte se všech mokrých i vlhkých stop.

Pro sušení oblečení si raději zvolte méně používanou místnost s dostatkem oken.

Foto: KYNA STUDIO, Shutterstock.com

Horké dlouhé sprchy nebo koupele v boji proti vlhkosti nijak nepomáhají. Zkuste je omezit a co nejvíce je nahradit kratším a chladnějším sprchovánímFoto: KYNA STUDIO, Shutterstock.com

Čistěte odpad

Častým původcem zápachu je špinavý odpad, v němž zůstávají vlasy, zbytky kůže, mýdla a smytých nečistot. Pokud ho pravidelně nečistíte, snadno se ucpe, jeho obsah začne hnít a vydávat nepříjemné aroma.

Při čištění není nutné okamžitě přistupovat k chemickým prostředkům. Někdy stačí pouze starý dobrý gumový zvon, prolít odpad horkou vodou či ho mechanicky vyčistit, tedy odstranit z něj veškeré usazeniny. S čištěním neopomíjejte ani horní výtok umyvadla.

V závažnějších případech nebo v těch, kdy problém není v sifonu, použijte dle návodu chemický přípravek na bázi louhu neboli hydroxidu sodného. Pokud si s chemií zrovna nerozumíte, jsou na trhu dostupné enzymatické přípravky, které rozkládají organické nečistoty v potrubí s pomocí nezávadných bakterií.

Zkusit můžete také jedlou sodu. Nasypte šálek sody do odpadu, nechte minutu působit, zalijte hrnkem teplého octa a po zhruba pěti minutách přilijte 1, 5 litru horké vody. Jen si při tom, stejně jako při používání jiných prostředků, dejte pozor na chemické reakce.

Zdrojem zápachu může být i starý sifon, který je vhodné po několika letech používání vyměnit. Problémy může způsobovat rovněž špatně provedený spoj u potrubí, nefunkční zápachová uzávěra nebo prasklé kanalizační potrubí. V panelových domech za pachem ze stoupaček, tedy vnitřních rozvodů vodovodu, stojí především jejich stáří a bývá vhodné je vyměnit. V případě podezření si vše raději nechte zkontrolovat odborníkem.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Odpady pravidelně čistěte od usazených nečistot, vlasů a zbytků kůže. Pomůže s tím jedlá soda, ocet a horká vodaFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

I koupelnový koš musíte vysypávat

Problém se často schovává také v odpadkovém koši, kam vyhazujete vatové tyčinky, odličovací tampony a podobné čisticí pomůcky. Pořiďte si pouze malý koš a často ho vynášejte. Velké koše se v koupelně naplní za dlouhou dobu a starší odpad v něm mezitím začíná vytvářet nepříjemné aroma.

Viníkem může být i koš na prádlo. Pro většinu lidí není realistické mít ho stále prázdný, snažte se v něm alespoň nenechávat věci, které by mohly zapáchat. Jedná se hlavně o špinavé ponožky a propocené, sportovní, pracovní nebo vlhké oblečení.

Pečujte o pračku

Vychází nepříjemný pach z pračky? Nezapomeňte ji pravidelně čistit. Po každém praní jí dejte nějaký čas na vyvětrání, omyjte a vysušte zásobovače na prací prášek i aviváž. Každý měsíc vyčistěte prostor kolem i pod gumovým těsněním a jednou za tři měsíce nechte pračku projít na maximální teplotu pracím cyklem bez ždímání. Zůstat při tom může prázdná nebo do ní dejte starou čistou utěrku. Jednou za rok vyčistěte podle návodu filtr.

Pokud můžete, nechávejte pračku i zásobník na prášek co nejvíce otevřené. Nic nepomáhá? Zavolejte opraváře, který se podívá na čerpadlo a další součástky, k nimž se běžný člověk nedostane.

Reklama

Načítám