Hlavní obsah

Jak na to, aby děti byly méně nemocné?

Foto: thinkstock

Když děti stonají, je to utrpení nejen pro ně, ale i pro jejich rodičeFoto: thinkstock

Reklama

Týden ve školce, pak dva týdny v posteli s nějakou nemocí. Tak vypadá minimálně první rok dětí, které poprvé přišly do většího kolektivu. Jak posílit jejich imunitu a snížit frekvenci chorob?

Článek

Snad všichni rodiče předškoláků a menších školáků řeší, jak se vyhnout všem těm chřipkám, nachlazením a angínám, co si děti mezi sebou „předávají“. Imunita dětí se totiž postupně rozvíjí a první roky v kolektivu bývají náročné. Přesto je několik možností, jak ji posílit.

Zázračné pilulky

Jednou z možností jsou takzvané imunomodulátory, tedy léky, které podporují imunitu slizniční cestou (Broncho-Vaxom, Luivac a podobně). „Po jejich podání dochází ke zvýšené produkci různých imunologických působků, aktivaci lymfocytů a zvýšení hladiny obranných protilátek. Cílem léčby je snížení frekvence onemocnění dýchacích cest a zmírnění jejich průběhu,“ říká imunoložka Jana Pavluchová z Medicon s tím, že léčbě by mělo předcházet imunologické vyšetření.

Foto: thinkstock

Zkuste dítětio posílit imunitu, nebude pak tak často nemocnéFoto: thinkstock

Síla přírody

Velkým pomocníkem mohou být i zcela přírodní produkty. Herbologové mluví především o následujících látkách, protože všechny působí protizánětlivě:

  • Zázvor – Prodává se kandovaný, ale do dětského čaje můžete přihodit i jedno kolečko čerstvého
  • Lékořice – Buď zkuste čaj s lékořicí, pokud ho dítě nechce, stačí i lékořicoví šneci či tyčinky
  • Šalvěj – k dostání je buď šalvějový čaj, či pastilky

Herboložka Michaela Kaplanová ovšem nedá dopustit na několik úžasných hub. „Skvělou a podle mě nejvhodnější variantou jsou houby jako Shiitake, Maitake či Reishi, a to ve formě tablet či kapslí, které se ale dají otevřít či rozmočit a smíchat s tekutinou pro snadnější polykání. Samozřejmě je nutné upravit dávkování podle váhy dítěte,“ radí Michaela Kaplanová.

Stop průjmům

Jednou z mnoha nepříjemností, které menší děti trápí, jsou i průjmy způsobené rotavirovou infekcí. Vysokými horečkami, silným průjmem a zvracením si projde v podstatě každé dítě do pěti let, přičemž nejčastěji se rotaviry objevují v zimních měsících. V tomto případě existuje ale obrana v podobě očkování proti rotavirům. Vakcína se podává ústně ve dvou dávkách a je potřeba to stihnout do čtyřiadvacátého týdne věku dítěte.

Jak bojujete proti dětským nemocem vy?

Reklama

Načítám