Hlavní obsah

Prudce se ochladí, může i sněžit. Jak ochránit stromy i zeleninu? Pomůže voda a kouř

Foto: VVVproduct, Shutterstock.com

Foto: VVVproduct, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meteorologové varují! Ranní mrazy, ale i sněžení, které nás ještě pár dní potrápí, mohou poškodit ovocné stromy. Naštěstí existuje hned několik osvědčených metod, díky kterým se nemusíte přestat těšit na vysněnou úrodu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jaro je opravdu nevyzpytatelné. Nečekané ochlazení a neustále se měnící teploty nejsou příjemné ani pro lidi, ani pro zahrady. Meteorologové varují, že kvůli mrazům, které v nadcházejících dnech zasáhnou většinu Česka, mohou pomrznout ovocné stromy, jahody i sazenice zeleniny. Na bohatou úrodu byste pak mohli rychle zapomenout. Pokud nechcete nechat svoji zahradu osudu, máme pro vás několik tipů, jak se ubránit nepříznivému počasí a překonat tyto nástrahy přírody.

Jak uchránit květy ovocných stromů

Ovocné stromy je někdy těžké ochránit, zvláště pokud jsou již velké a hodně rozvětvené. Na mladé stromky si vystačíte s bílou netkanou textilií, s jejíž pomocí stromky jednoduše obalíte. Látka pak ochrání květy před námrazou. Nezapomeňte však textilii přes den odkrývat, aby se ke květům dostaly včely, jež stromy opylují. Z tkaniny v podstatě vytvoříte prodyšný inkubátor, který květy před mrazy z větší části ochrání.

Pokud se však vaše zahrada pyšní již vzrostlými stromy, máte na výběr z několika možností.

1. Vykuřování

Tento postup dobře znaly generace našich předků, je tedy prověřený léty. Pod vzrostlými stromy se doporučuje večer zapálit malý ohníček, který spíše pořádně kouří, než aby hořel větším plamenem. Teplý kouř ochrání strom před nočními mrazíky a vaše budoucí úroda bude v bezpečí.

2. Odpařování vody

Naši dědečkové rozmísťovali okolo stromů nádoby s teplou vodou. Ta díky odpařování vytvoří v okolí stromu jakousi mlhu, která zvládne „zahnat“ mráz až do -2 °C.

3. Orosení vodou

Jednoduchým trikem je také postříkat s pomocí rozprašovače stromy obyčejnou vodou. Použijte však skutečně kvalitní rozprašovač, který produkuje pouze jemnou mlhu (poznáte to tak, že voda po stromech nestéká). Voda přesto ulpí na květech a letorostech, kde vytvoří jemný neviditelný film, který květy alespoň krátkodobě ochrání před nečekanými mrazíky.

Foto: ROMAN DZIUBALO, Shutterstock.com

Kvalitní rozprašovač stromky orosí jen jemnou mlhouFoto: ROMAN DZIUBALO, Shutterstock.com

4. Speciální postřiky

Stejným způsobem jako v předchozím bodě můžete využít i speciální postřiky. Většinou jsou k dostání ve formě prášku, který se rozmíchá ve vodě, a pomocí rozprašovače se aplikují přímo na květy. Na jejich povrchu vytvoří ochranný povlak a květy jen tak nějaký mrazík nespálí.

Tip: Pokud máte na zahradě okrasné jehličnany, můžete použít stejné ochranné postupy jako na ovocné stromy. I mladé výhonky jehličnanů totiž mohou omrznout a odlomit se.

Nezapomeňte na kmeny

U mladých stromků je důležité chránit také kmeny. Ty můžete obalit například jutou, speciální papírovou páskou nebo rákosovými rohožemi.

Pro dlouhodobou ochranu mladých i starších kmenů můžete aplikovat takzvaný „bílý nátěr“, který se míchá z hašeného vápna a který stromky ochrání i během celé zimy. Zmírňuje dopady náhlých výkyvů teplot, které nedělají stromům dobře.

Ochrana zeleniny a jahod

Vše, co máte již venku vysazené, může přijít kvůli nečekaným jarním mrazíkům nazmar. Sazenice i jahody je dobré přikrýt bílou netkanou textilií – stačí ji jednoduše jemně rozprostřít přes sazenice a po stranách zatížit kameny.

Textilie slouží zároveň i k urychlování růstu, na mladé rostliny působí podobně, jako kdyby byly umístěné ve skleníku. Takže i poté, co nebezpečí mrazíků pomine, ji nemusíte vyhazovat, ale rovnou ji využijte i ve slunečné dny.

Reklama

Načítám