Hlavní obsah

Co vysázet do jarních truhlíků a jak je ochránit před mrazíky? Vsaďte na cibuloviny a vodní mlhu

Foto: Victoria Kurylo, Shutterstock.com

Foto: Victoria Kurylo, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále váháte s tím, zda dát vale zimním truhlíkům a už je osázet něčím jarním a jásavějším, co se barev týče? Zatím to vypadá, že se do toho můžete směle pustit, protože návrat zimy, který by takové rostliny zničil, se zatím, zdá se, nechystá.

Článek

Jarní výsadba truhlíků rozhodně není ta, kterou budete mít i přes celé léto, ale většinou je přechodným řešením, jak oživit parapety po měsících, kdy tam bylo většinou dost smutno. Pro toto období se vyplatí sázet druhy, které jsou odolné, co se teplot týče, ale už třeba i hezky barevně kvetoucí. Co si tedy pořídit?

Sázkou na jistotu jsou cibuloviny

První, co můžete do truhlíků vysadit, jsou cibuloviny. Ty zvládnou teploty až do minus čtyř, zvlášť, když je truhlík výš nad zemí. Z cibulovin si lze vybrat narcisky různých velikostí i barev, modřence, krokusy, ale i sněženky a bledule nebo tulipány a hyacinty. Vše lze koupit začátkem jara už nakvetlé v květinářství, takže barevný efekt bude okamžitý.

Jarní květiny do truhlíků

K cibulovinám se skvěle hodí macešky, pomněnky, chudobky, pryskyřník nebo čemeřice – ty v truhlíku vypadají naprosto skvostně. Velmi hezky vypadá, když do kvetoucích rostlin naaranžujete třeba větvičky vrby, na kterých většinou rychle vyraší lístky – navíc na ně můžete o Velikonocích zavěsit i vajíčka nebo jiné dekorace. Jarním truhlíkům sluší doplnění například břečťanem, který dodá další rozměr tím, že visí dolů.

Foto: Lapa Smile, Shutterstock.com

V jarních truhlících to sluší například maceškám, které neporazí ani ranní mrazíkyFoto: Lapa Smile, Shutterstock.com

Jarní výsadba do truhlíků má svá specifika

Při osazování jarních truhlíků musíte postupovat trochu jinak než při osazování těch letních. Zásadní je udělat rostlinám důkladnou drenáž – klidně i na úkor množství substrátu, protože se nebudou tolik rozrůstat. Právě proto je třeba je také nesázet moc daleko od sebe, ale naopak tak, aby truhlík vyplnily.

Myslete i na to, že jde o intenzivně kvetoucí druhy, kterým svědčí, když je dostatečně pohnojíte – volte taková hnojiva, jež podporují kvetení. Lze použít i hnojivo, které přidáte do zeminy, a ono se bude postupně uvolňovat, nebo to v podobě tyček, ty se zasouvají vedle rostliny. A pozor na samozavlažovací truhlíky, kořeny rostlin většinou nejdou až dolů k zásobníku vody, takže se ujistěte, že rostliny vodu mají.

Jak chránit truhlíky před mrazem?

I když osázíte truhlík odolnými rostlinami, stejně se vyplatí sledovat předpověď počasí, a pokud by hlásili návrat mrazíků, můžete je ochránit. Truhlík dejte na noc domů nebo ho překryjte netkanou textilií či bublinkatou fólií. Můžete ho také pokropit vodou, která na něm udělá ochrannou vrstvu. Postřik by měl ale být opravdu jemný a vytvořit až skoro vodní mlhu, aby to fungovalo.

Související témata:
Bledule jarní

Načítám