Hlavní obsah

Jak pečovat o auto v zimě? Máme 7 tipů

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Ať už ho parkujete venku před domem, nebo si hoví v garáži, v zimě potřebuje vaše auto trošku více péče než jindy. Nebudeme vás učit vyměňovat pneumatiku, spíš dáme pár praktických rad, které se za sněhu či mrazu mohou hodit.

Článek

Poslední léta jsme si (alespoň v nížinách) zvykli na jihoevropské zimy – málo sněhu, mráz jen občas a teploty kolem deseti stupňů. Jenže letošní leden a únor budou asi jiné. Situace na horách už teď připomíná zimu z Ladových obrázků. Nebuďte sněhovou nadílkou překvapeni (jako každý rok silničáři) a předem se připravte! Víme, co dělat k krizových situacích, a hlavně jak se na ně připravit. Nečekejte žádná superodborná automobilistická doporučení, spíš babské rady, které jsme osobně vyzkoušeli. A fungují skvěle.

Večerní příprava se hodí

Foto: Tomáš Rubín

Sáčky vyberte co největší – obvykle jsou zrcátka dost baculatáFoto: Tomáš Rubín

Když je velký mráz, je většinou i sucho, což sklu a zrcátkům tolik nevadí. Mnohem horší je denní déšť následovaný mrazivou nocí. Ráno přijdete k autu a zpětná zrcátka jsou obalená ledem, který nejde seškrábat. Pokud zaslechnete, že se něco podobného chystá, navlékněte večer na zpětná zrcátka obyčejné zipové sáčky, které je ochrání před největší kalamitou. Navíc se dají používat opakovaně.

Licháče najdou uplatnění

Foto: Tomáš Rubín

Takhle jsou ponožky legrační „okrasou“, ale stačí stěrače vrátit do původní polohy a skoro si jich nevšimneteFoto: Tomáš Rubín

Toto je rada ze série 2 v 1 – využijete liché ponožky, jejichž kamarádky do páru se někam zatoulaly, a ještě ochráníte gumičky stěračů. Když na každý navléknete ponožku, při velkém mraze nebudete muset ráno doslova trhat gumičky od předního skla. Ponožky jim nedovolí se ke sklu přilepit a vy budete mít po starostech.

Uspějete i bez rukavic

Foto: Tomáš Rubín

Žínka možná ruku úplně nezahřeje, ale při rychlém odstranění námrazy a sněhu alespoň ochrání proti vlhku a nečistotámFoto: Tomáš Rubín

Máte doma nepotřebnou dětskou žínku a je vám líto ji vyhodit? Pak do ní udělejte dírku a navlečte ji na zimní škrabku. Uvidíte, jak vám přijde vhod v okamžiku, když před zasněženým autem marně hledáte rukavice…

Na zámek myslete včas

Foto: Tomáš Rubín

Dostat dezinfekční gel do zámku je trochu titěrná práce, ale vyplatí seFoto: Tomáš Rubín

Je známo, že tekutina s alkoholem pomaleji zamrzá. Ovšem jak ji dopravit do zámku? Řešením je gel, který možná nosíte v kabelce proti špíně, tedy dezinfekční. Vmáčkněte ho občas preventivně do zámku a uvidíte, že se vám problémy se zamrzlým vstupem do auta vyhnou.

Z kuchyně přímo do auta

Foto: Tomáš Rubín

Jednoduchá aplikace je v případě oleje ve spreji tou největší výhodou Foto: Tomáš Rubín

Prevence je základ nejen v péči o zdraví, ale i v té automobilové. Je třeba dobře opečovávat zvláště starší ročníky vozidel, u nichž čas zapracoval na trvanlivosti gumového těsnění dveří. Jakmile v zimě přituhne a do dveřních škvír se dostane trocha vody, jde otevírání dost ztuha. Myslete na to včas a natřete gumové těsnění olejem. Nemusíte utrácet za speciální přípravky, stačí využít kuchyňský olej ve spreji. Při pečení na něj spoléháte, aby se těsto nepřichytilo na plech, a podobnou službu udělá i v autě. Navíc se díky rozprašovači výborně nanáší.

Až bude nejhůř…

Foto: Tomáš Rubín

Malý plamínek dovede klíč nahřát tak akorát a hned šup s ním do zámku Foto: Tomáš Rubín

Ve chvíli, kdy stojíte u auta a nemůžete odemykat, protože je zámek celý zamrzlý, pomůže nahřát klíč nad plamenem, nejlépe zapalovače. Dejte pozor na popálení a s nahříváním to nepřehánějte – stačí klíč přiložit k plemeni na pár vteřin, ne rozpálit dočerna.

Na lopatu se svíčkou

Foto: Tomáš Rubín

Voskovat se mají nejen lyže, ale i hrablo, aby se na něj nelepil sníhFoto: Tomáš Rubín

Poslední tip není tak úplně automobilový, i když majitelé garáží ho asi ocení. Při uklízení vjezdu k domu se vám bude hodit, když lopatu nebo hrablo namažete starou svíčkou. Vrstva vosku zajistí, že sníh bude lépe klouzat a nebude se lepit.

Pokud by vás zajímaly i odbornější rady, podívejte se na web Garáž.cz.

Máte nějaký osobní vyzkoušený tip, jak pečovat o auto v zimě? 

Reklama

Načítám